Elkészült a Starship 70 méter magas hordozórakétája

2021 / 08 / 04 / Bobák Áron
Elkészült a Starship 70 méter magas hordozórakétája
Elon Musk több fotót és videót is megosztott a Super Heavy Boosterről, ami a Starshippel együtt a valaha készült legmagasabb és legerősebb rakéta lesz.

A SpaceX 2020 elején kezdte el tesztelni a Starship (avagy Csillaghajó) prototípusát, amit azzal a céllal építenek, hogy elvigye az emberiséget a Marsra. Az űrhajóval eddig csak kisebb "ugrásokat" hajtottak végre, aminek során legfeljebb tíz kilométeres magasságig emelkedett, ami nem is csoda, hiszen a prototípust csak 3 darab Raptor-hajtóművel szerelték fel.

A most elkészült első fokozatú gyorsítórakéta ezzel szemben 29 ilyen hajtóművel van felszerelve, ami lehetővé teszi, hogy a későbbi teszteken már Föld körüli pályára állítsák a Starshipet. Erre a SpaceX tervei szerint már a következő hónapokban sor kerülhet, attól függően, hogy mikor kapják meg rá az engedélyt a Szövetségi Légügyi Hatóságtól.

A Super Heavy Booster méretei valóban elképesztőek, a Boca Chica-i bázison felépített rakéta ugyanis 70 méter magas, a tetejére szerelt Csillaghajóval együtt pedig a magassága el fogja érni a 120 métert. Ezzel ez lesz minden idők legmagasabb űrrakétája: az Apollo-programban használt Saturn V-nél tíz, a NASA által épített SLS-nél pedig kilenc méterrel lesz magasabb.

A SpaceX az első tesztet az SN-20 nevű Starship-prototípussal és a Booster 4 névre keresztelt hordozórakétával fogja elvégezni, amiket a Space.com információi szerint még meg sem próbálnak visszahozni a Földre, a Super Heavy a Mexikói-öbölbe, az SN-20 pedig a Csendes-óceánba fog zuhanni, miután elérte a Föld körüli pályát. A cég a későbbiekben már azzal számol, hogy a Falcon-9-hez hasonlóan a Starship is többször felhasználható lesz, hogy ezt hogyan fogják megvalósítani, arról Elon Musk leírása alapján korábban egy nem hivatalos animáció is készült. A végleges Super Heavy egyébként három hajtóművel többel fog rendelkezni, mint a most felépített változat, valamint a prototípusokhoz képest a Starship hajtóműveinek a száma is megduplázódik, vagyis a Marsra (és Holdra) tartó űrhajókat már hat darab Raptor-hajtómű fogja hajtani.

(Fotó: Elon Musk/Twitter)

További cikkek a témában:

Olyan élethű animáció készült a Csillaghajóról, hogy azt még Elon Musk is megsüvegelte Valóban profi munka.

Elon Musk: Aki a Marsra megy, jó eséllyel meghal A SpaceX vezére a Humans to Mars online-konferencián beszélt arról, hogyan tervezi a Mars meghódítását, és hogy áll a SpaceX a felkészüléssel.

Háromnaponta építene új rakétát Elon Musk A feltaláló a napokban azt is elárulta, hogy attól fél, nem éri meg, mire az emberek eljutnak a Marsra.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.