A SpaceX megmutatta, hogyan fogunk eljutni a Marsra

2022 / 02 / 13 / Bobák Áron
A SpaceX megmutatta, hogyan fogunk eljutni a Marsra
Bár egy-két hónapot még biztosan várni kell rá, amíg a Starship először Föld körüli pályára áll, de Elon Musk cége már kicsit előreszaladt, és egy kiváló minőségű videóban azt is bemutatták, hogy mi lesz utána.

A SpaceX alapítója február 10-én számolt be arról, hogyan állnak jelenleg a valaha épített legnagyobb űrhajó fejlesztésével, az elmondottak alapján pedig nagyjából minden készen áll arra, hogy megkezdjék az éles teszteket. A Super Heavy hordozórakéta immár a korábbi 29 helyett 33 Raptor-hajtóművel van felszerelve, a hajtóművek számát pedig a Starshipen is megemelték hatról kilencre. A SpaceX elkészült azzal a speciális kilövőállással is, ami képes lesz elkapni a visszatérő hordozórakétát, így jelenleg már csak az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) engedélyére várnak, ami ahhoz szükséges, hogy a Boca Chica-i Starbase bázisról lőhessék fel a rakétáikat.

Talán ez az oka annak, hogy Musk önmagához képest meglepően visszafogottan nyilatkozott a jövőbeli tervekről. "Jelenleg elég biztos vagyok benne, hogy még idén el fogjuk érni a Föld körüli pályát" - mondta, ami abból a szempontból nem tűnik elhamarkodott kijelentésnek, hogy az eddigi hírek szerint a Starship első orbitális tesztjére akár már márciusban sor kerülhet. Musk ugyanakkor elmondta, hogy amennyiben nem kapnak engedélyt az FAA-től, kénytelenek lesznek a floridai Cape Canaveralban felépíteni a kilövőállást, emiatt pedig az első kilövés akár hat-nyolc hónapot is csúszhat.

A rakétákat később két további kilövőállásról fogják fellőni, amelyeket a Mexikói-öbölben megvásárolt, üzemen kívüli olajfúrotornyokon alakítanak ki. Musk szerint ezzel a projekttel is jól állnak, a Phobos és a Deimos akár már az idei év végére üzemképes lehet.

Ami a Starshipben rejlő lehetőségeket illeti, Musk erről elmondta, hogy a várakozásaik szerint a Falcon Heavy már egy órával a kilövés után újra bevethető lesz, és ha éppen nem egy hosszabb útra megy, akkor a Starshipet is nagyjából hat-nyolc óránként tudják majd elindítani. Ez rendkívüli módon lecsökkentheti a kilövések költségét, Musk szerint akár az sem elképzelhetetlen, hogy egy kilövés ára mindössze egymillió dollárba fog kerülni. Ez valóban hihetetlenül alacsony számnak tűnik, hiszen még a konkurenciához képest szintén olcsó Falcon-9 kilövési költsége is 50-60 millió dollár körül alakul, miközben a Starship lényegesen több, nagyjából hatszor-hétszer annyi rakományt tud majd egyszerre a Föld körüli pályára szállítani.

A rendkívül alacsony számok kulcsa, hogy a Super Heavy és a Starship a SpaceX tervei szerint az utolsó szögig újrafelhasználható lesz, ami nem csak az alacsony Föld körüli pályára való utaknál térül meg. Ami azt illeti, valószínűleg itt térül meg a legkevésbé, hiszen jelenleg közel sincs kereslet akkora kapacitásra, amit a SpaceX akár néhány éven belül nyújtani tud, ugyanakkor a vállalatnak vannak olyan tervei, amelyekkel kihasználhatják majd a Starship nyújtotta új lehetőségeket. Amellett, hogy az új űrhajó jelentősen felgyorsíthatja a Starlink internetrendszer kiépítését, Musk néhány éve egy olyan elképzelést is bejelentett, miszerint a Starshippel szállítmányokat és embereket fuvaroznának a világ egyik pontjáról a másikra, a repülőgépeknél sokkal gyorsabban. Bár Musk a mostani sajtótájékoztatón erről a tervről nem beszélt, de a háttérben már valóban formálódik egy ilyen ötlet, ugyanis a SpaceX januárban írt alá egy megállapodást az amerikai hadsereggel, aminek értelmében a felszereléseket, segélyszállítmányokat rakétákkal fuvarozzák majd a bolygó különböző pontjaira.

"Egy teljesen és gyorsan újrafelhasználható rakéta kulcsfontosságú egy olyan jövőhöz, amelyben az emberiség felfedezheti a csillagokat" - mondta Musk a bemutatón, utalva a másik fontos okra, ami miatt a Starshipnek és a Super Heavynek a lehető leggyorsabban újrafelhasználhatónak kell lennie. Bár a SpaceX vezére nem bocsátkozott részletekbe, annyit elmondtott, hogy becsléseik szerint nagyjából egymillió tonna rakományt kell mjad a bolygóra szállítaniuk, amihez rengeteg űrhajóra lesz szükség. Musk korábban elmondta, hogy a bolygó kolonizálásához nagyjából ezer Starshipre lesz szükség, ami nem lesz egyszerű feladat, ugyanakkor ha a Super Heavyvel valóban képesek lesznek óránként egy kilövést végrehajtani, az azt jelentheti, hogy a SpaceX-nek jóval kevesebb hordozórakétára lesz szüksége, mint ahány űrhajót útnak akarnak indítani.

(Borítókép: a Super Heavy hordozórakéta és a Starship prototípusai február 10-én, a SpaceX Boca Chica-i bázisán, Fotó: Jonathan Newton/The Washington Post via Getty Images)

Elon Musk: Aki a Marsra megy, jó eséllyel meghal A SpaceX vezére a Humans to Mars online-konferencián beszélt arról, hogyan tervezi a Mars meghódítását, és hogy áll a SpaceX a felkészüléssel.


Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
A várhatóan július végén induló Polaris Down misszió nem csak azért lesz különleges, mert ez lesz az első alkalom, hogy kereskedelmi küldetés ketetében asztronauták űrsétát tesznek, hanem azért is, mert itt vetik be először élesben a SpaceX erre a célra kifejlesztett űrruháját.
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.