"Mindent látnak Kínában" - aggasztó felvételek kerültek ki a TikTok dolgozóitól

2022 / 06 / 19 / Pőcze Balázs
A világ egyik legnagyobb és legvitatottabb közösségi platformja, a TikTok bejelentette, hogy az amerikai felhasználók adatait kizárólag az Oracle helyi szerverein fogja tárolni. Ezzel egy időben kiszivárgott belső hangfelvételek tanúskodnak arról, hogy a kínaiaknak mekkora a befolyása az adatok fölött.

A TechCrunchon olvasható hír szerint a BuzzFeed által közölt hanganyagok arról tanúskodnak, hogy még idén januárban is hozzáfértek amerikai információkhoz Pekingben. A laphoz nyolcvan belső megbeszélés felvételei jutottak el, amelyek alapján a cég amerikai munkatársai nem is igazán értették, hogy pontosan hogyan áramlanak az információk, illetve azokhoz önállóan nem férhettek hozzá. A rövid videóiról, és a felhasználók ízlését remekül kiismerő algoritmusáról híres TikTok tulajdonosa a kínai ByteDance. Az alkalmazás jelenleg gyakorlatilag a legnépszerűbb a világon, több mint három és fél milliárdszor töltötték le és komoly fejtörést okoz a többi ismert platformnak, mint a Facebook, az Instagram vagy a YouTube. Mint minden kínai tulajdonú technológiai vállalattal, így a ByteDance-szel kapcsolatban is folyamatosan felmerül, hogy a helyi hatóságok vajon mennyire férnek hozzá a regisztráltak személyes információihoz, illetve hogy a pártérdekek beleszólhatnak-e a moderációs elvekibe, gyakorlatukba.

"Mindent látnak Kínában"

- hangzott el a cég amerikai biztonsági csapatának egy tavaly szeptemberi megbeszélésén a riport szerint. Az ilyen kijelentések miatt utólag is indokoltnak tűnhet a politikusok óvatossága, helyenként ellenségessége a TikTokkal szemben. Két éve ilyenkor írtunk arról a Rakétán, hogy Indiában betiltották, Amerikában pedig "valószínűleg be fogják tiltani" a szolgáltatást, ám az utóbbi végül nem következett be. Pedig Donald Trump akkori elnök egyenesen előírta, hogy adják el a cég amerikai érdekeltségeit egy helyi partnernek; még a Microsoft is szóba jött a lehetséges vevők között. A sokáig befutónak tűnő Oracle végül csak "technológiai partner" lett, az eladás pedig az elnökválasztás után lekerült a Fehér Ház teendőinek a listájáról.

Közleményük szerint mostantól "az adatok száz százaléka Oracle felhő infrastruktúrán keresztül közlekedik", a korábbi saját, amerikai és szingapúri adatközpontjaik helyett, amelyek egy ideig még tartalékként működnek tovább. Ugyanakkor amikor a Gizmodo a kikerült felvételekről kérdezte a TikTok képviselőit, azok kitérő választ adtak: tudják, hogy "fokozott figyelem" mellett kell dolgozniuk, igyekeznek "minden kétséget kizárni" amerikai adatkezelésükkel kapcsolatban, ezért szakértőket és "elismert, független harmadik feleket" alkalmaznak, hogy a biztonsági előírásaikat ellenőrizzék. Az európai adatok elméletileg szintén az említett amerikai és szingapúri szervereken vannak; a régióból érkező információkat korábban 2022 végére, majd 2023 elejére ígérték, hogy épülő ír adatközpontjukba mozgatják.

(Fotó: Unsplash/Solen Feyissa)

Egyre csak nő a zűrzavar a TikTok körül Lemondott a vezérigazgató, beperelték a kormányt, de vevőjük még mindig nincs.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.