Mindössze két tesztrepülésre vagyunk az űrturizmus kezdetétől

2021 / 05 / 23 / Bobák Áron
Mindössze két tesztrepülésre vagyunk az űrturizmus kezdetétől
A Virgin Galactic újabb sikeres tesztet hajtott végre a VSS Unityvel. Ha a következő két teszt is problémamentesen zajlik, akkor 2022-ben akár el is indulhatnak a kereskedelmi repülések a világűr peremére.

Bár Richard Branson vállalata korábban már több (szám szerint öt) sikeres repülést is végrehajtott a saját tervezésű űrrepülőjével, a szombati volt az első alkalom, amikor a Unity az új-mexikói Spaceport Americából emelkedett a magasba, ahonnan a kereskedelmi járatok is indulni fognak. A mostani tesztre eredetileg tavaly decemberben került volna sor, de akkor a Unity a hordozórepülőről való lecsatlakozás után a biztonsági protokollnak megfelelően lekapcsolta a hajtóművet, így a pilóták kénytelenek voltak a világűr érintése nélkül visszatérni a földre.

Ahogy arról a BBC beszámolt, a szombati teszten ezzel szemben minden a terveknek megfelelően alakult: a WhiteKnightTwo hordozórepülő 13 kilométeres magasságig emelkedett az űrrepülővel, ahonnan az már a saját hajtóművével, a hangsebesség háromszorosával repülve érte el a világűr peremét, azaz a 89 kilométeres magasságot. A mostani tesztet két további fogja követni még az idén: az elsőn a cég négy alkalmazottja csatlakozik majd a két pilótához, ezután pedig maga Richard Branson is meglátogatja a világűr peremét. A Virgin Galactic tervei szerint ezek után, várhatóan jövőre indulhat meg a járataikra jegyet váltó űrturisták szállítása, igaz, a végső szót ebben az ügyben nem ők, hanem a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) fogja kimondani.

Űrrepülésre a Virgin Galactic oldalán bárki regisztrálhat, aki hajlandó kifizetni a 250 ezer dollárnál is többe kerülő jegy árát, de mivel a cég szerint eddig már több mint hatszázan váltották meg a jegyüket a járataikra, feltehetőleg több éves várólistával kell számolni. Akinek ennél is több pénze van, az a SpaceX-nél is érdeklődhet, akik ugyan egyelőre nem árulnak jegyeket, de a jelek szerint van az a pénz, amiért kibérelhető tőlük egy űrhajó a világűr meglátogatására.

(A borítóképen látható fotó egy korábbi teszt alkalmával készült, Fotó: Virgin Galactic)

További cikkek a témában:

Már űrrepülőflottája is van a Virgin Galacticnak A szerdán bemutatott VSS Imagine-nel ugyanis kettőre nőtt a bevethető űrrepülőik száma, amelyekkel igencsak komoly tervei vannak Richard Branson űrvállalatának.

A Virgin Galactic űrrepülőjének sikertelen tesztje jó hír az űrturizmusnak Az űrturizmussal kapcsolatban rendszerint két kérdés szokott hangsúlyosan előkerülni: az egyik, hogy mennyire lesz megfizethető, a másik pedig, hogy mennyire lesz biztonságos. Utóbbi kérdésre az elmúlt héten elég megnyugtató válaszokat kaptunk.

A Virgin Galactic megmutatta, hogy fog kinézni belülről az űrrepülője A VSS Unity utasterét bárki megnézheti, akár a saját lakásában is.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.