Mindössze két tesztrepülésre vagyunk az űrturizmus kezdetétől

2021 / 05 / 23 / Bobák Áron
Mindössze két tesztrepülésre vagyunk az űrturizmus kezdetétől
A Virgin Galactic újabb sikeres tesztet hajtott végre a VSS Unityvel. Ha a következő két teszt is problémamentesen zajlik, akkor 2022-ben akár el is indulhatnak a kereskedelmi repülések a világűr peremére.

Bár Richard Branson vállalata korábban már több (szám szerint öt) sikeres repülést is végrehajtott a saját tervezésű űrrepülőjével, a szombati volt az első alkalom, amikor a Unity az új-mexikói Spaceport Americából emelkedett a magasba, ahonnan a kereskedelmi járatok is indulni fognak. A mostani tesztre eredetileg tavaly decemberben került volna sor, de akkor a Unity a hordozórepülőről való lecsatlakozás után a biztonsági protokollnak megfelelően lekapcsolta a hajtóművet, így a pilóták kénytelenek voltak a világűr érintése nélkül visszatérni a földre.

Ahogy arról a BBC beszámolt, a szombati teszten ezzel szemben minden a terveknek megfelelően alakult: a WhiteKnightTwo hordozórepülő 13 kilométeres magasságig emelkedett az űrrepülővel, ahonnan az már a saját hajtóművével, a hangsebesség háromszorosával repülve érte el a világűr peremét, azaz a 89 kilométeres magasságot. A mostani tesztet két további fogja követni még az idén: az elsőn a cég négy alkalmazottja csatlakozik majd a két pilótához, ezután pedig maga Richard Branson is meglátogatja a világűr peremét. A Virgin Galactic tervei szerint ezek után, várhatóan jövőre indulhat meg a járataikra jegyet váltó űrturisták szállítása, igaz, a végső szót ebben az ügyben nem ők, hanem a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) fogja kimondani.

Űrrepülésre a Virgin Galactic oldalán bárki regisztrálhat, aki hajlandó kifizetni a 250 ezer dollárnál is többe kerülő jegy árát, de mivel a cég szerint eddig már több mint hatszázan váltották meg a jegyüket a járataikra, feltehetőleg több éves várólistával kell számolni. Akinek ennél is több pénze van, az a SpaceX-nél is érdeklődhet, akik ugyan egyelőre nem árulnak jegyeket, de a jelek szerint van az a pénz, amiért kibérelhető tőlük egy űrhajó a világűr meglátogatására.

(A borítóképen látható fotó egy korábbi teszt alkalmával készült, Fotó: Virgin Galactic)

További cikkek a témában:

Már űrrepülőflottája is van a Virgin Galacticnak A szerdán bemutatott VSS Imagine-nel ugyanis kettőre nőtt a bevethető űrrepülőik száma, amelyekkel igencsak komoly tervei vannak Richard Branson űrvállalatának.

A Virgin Galactic űrrepülőjének sikertelen tesztje jó hír az űrturizmusnak Az űrturizmussal kapcsolatban rendszerint két kérdés szokott hangsúlyosan előkerülni: az egyik, hogy mennyire lesz megfizethető, a másik pedig, hogy mennyire lesz biztonságos. Utóbbi kérdésre az elmúlt héten elég megnyugtató válaszokat kaptunk.

A Virgin Galactic megmutatta, hogy fog kinézni belülről az űrrepülője A VSS Unity utasterét bárki megnézheti, akár a saját lakásában is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.