A SpaceX megkezdi a privát űrutazás új korszakát, és egy szerencsés jegyet is nyerhet az első járatra

2021 / 02 / 11 / Bobák Áron
A SpaceX megkezdi a privát űrutazás új korszakát, és egy szerencsés jegyet is nyerhet az első járatra
Jared Isaacmannak valahogy sikerült kibérelnie a SpaceX-től egy űrhajót, amivel októberben harmadmagával egy több napos túrát fog tenni a Föld körül. Ez lesz az első olyan űrutazás, amelynek egyik résztvevője sem hivatásos űrhajós.

Az októberi misszió a privát űrutazás új korszakának is tekinthető, hiszen néhány hete már az Axiom Space is bejelentette, hogy jövő januárban három asztronautát juttatnak fel az űrállomásra, szintén a SpaceX segítségével, ami arra utal, hogy a SpaceX-nek mostanra már van elég kapacitása arra, hogy akár egyéni igényeket is kiszolgáljanak.

Isaacman kezdeményezése nemes célokat szolgál, hiszen az űrutazásból befolyó összeget a memphisi St. Jude gyermekkorháznak ajánlja fel, akik rákos gyermekeket kezelnek teljesen ingyen. A szervező legalább kétszázmillió dollárt tervez összegyűjteni felajánlásokból, az adományozók közül pedig az egyik szerencsés ott lehet a Dragon fedélzetén, amikor októberben elstartol a misszió. A jelentkezőknek nincs más dolguk, mint regisztrálni a küldetés honlapján, és felajánlani tíz dollárt a kórháznak, az esélyeiket viszont jelentősen növelhetik, ha nagyobb összeggel támogatják a kórházat. Minden felajánlott dollár tíz jelentkezésnek felel meg, és mivel egy jelölt maximálisan tízezer jelentkezést nyújthat be, így ha valaki ki akarja maxolni az esélyeit, annak ezer dollárt, vagyis nagyjából 300 ezer forintot érdemes adományoznia.

Fontos tudni, hogy a játékban csak a 18. életévüket betöltött amerikai állampolgárok vagy az országban legálisan tartózkodó, nem amerikai állampolgárok vehetnek részt, vagyis Magyarországról például nem lehet pályázni. A jelentkezőknek emellett is meg kell felelniük néhány kikötésnek, például 198 centiméternél alacsonyabbnak kell lenniük, a súlyuk nem haladhatja meg a 113 kilót és egy fizikai valamint pszichológiai teszten is át kell menniük. Nagyon komoly fizikai követelményekkel azért nem kell számolni: "Ha nem okoz gondot egy intenzívebb hullámvasutazás, akkor a Dragon repülésen is rendben leszel" - mondta Elon Musk a múlt hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

A szerencsés nyertes Isaacman mellett a St. Jude kórház egyik dolgozójához csatlakozik majd, a negyedik utas pedig egy vállalkozó lesz, akit egy verseny keretében választ majd ki Isaaacman cége, a bankkártya-leolvasókat árusító Shift4Payments.

(The New York Times, Fotó: SpaceX)

További cikkek a témában:

2030-ig elkészülhet a mesterséges gravitációval ellátott űrszálloda, ami akár háromszáz vendéget is tud egyszerre fogadni A NASA korábbi munkatársai nem kis fába vágták a fejszéjüket a Voyager Stationnel, ami mintha egyenesen a jövőből érkezett volna

Sikeresen tesztelték a Blue Origin űrturistáknak fejlesztett űrkapszuláját A hordozórakéta és az utaskabin is épségben tért vissza a Blue Origin legutóbbi tesztjén.

A Virgin Galactic űrrepülőjének sikertelen tesztje jó hír az űrturizmusnak Az űrturizmussal kapcsolatban rendszerint két kérdés szokott hangsúlyosan előkerülni: az egyik, hogy mennyire lesz megfizethető, a másik pedig, hogy mennyire lesz biztonságos. Utóbbi kérdésre az elmúlt héten elég megnyugtató válaszokat kaptunk.


Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.