Miniatűr robot távolítja el az idegen tárgyakat a gyomorból 2023 / 01 / 30 / Bobák Zsófia

A nemrégen bemutatott mini-T1000-es robot a Terminátor filmek szereplőjét utánzó formában szórakoztató ugyan, de nem igazán rendelkezik a gyakorlatban is hasznosnak mondható képességekkel, más formára alakítva azonban ugyanaz az anyag a jövő orvoslási módjainak egyik hatékony eszköze lehet. A magas olvadáspontú galliumba ágyazott mágneses részecskék kombinációja olyan alapanyagot eredményez, ami könnyen fázisváltásra bírható és mágneses térbe helyezve igény szerint irányítható is, ezért az ebből készült mikrorobotok célirányosan képesek a megfelelő helyre szállítani gyógyszereket vagy éppen megragadni és eltávolítani idegen objektumokat a gyomorból. A Sun Yat-sen Egyetem és a Carnegie Mellon Egyetem kutatói egy műgyomor használatával tesztelték a robot képességeit és az eredmények szerint valóban alkalmas kisebb tárgyak elszállítására azáltal, hogy puhább állapotban köré tekeredik, majd hűtés után megszilárdulva és a kellő irányba vezetve elhagyja a szervet. A nano-, és mikrorobotok számos fajtáját fejlesztik a laboratóriumokban, hogy segítségükkel invazív beavatkozások nélkül tudjanak bizonyos orvosi műveleteket elvégezni a szakemberek, a mágneses verziók pedig az egyik leghatékonyabb megoldást jelenthetik a módszerek között. (Fotó: Wang and Pan et al.)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.