Mit csináljunk, ha elfogyott a hely a mobilunkon?

2021 / 03 / 30 / Pőcze Balázs
Mit csináljunk, ha elfogyott a hely a mobilunkon?
Amikor a mobilok már 64 megapixeles kamerákkal lövik a fotókat és 8K videókat készítenek, mi pedig teljes sorozatokat szeretnénk végignézni metrózás közben, akkor hiába van akár fél terabájt hely egy készüléken, nem lehetetlen megtölteni. Összegyűjtöttünk pár tippet, hogy mit tegyünk, ha egyszercsak közli a telefonunk, hogy elfogyott rajta a hely.

Az Apple, a Samsung vagy a Huawei csúcsmobiljainál egy-egy fotó több megabájtot, egy perc videó könnyedén többszáz megabájtot kér. A látványosabb játékok egy gigabájt alatt meg sem állnak. A Netflix, a Spotify, a rendszerfrissítések mind-mind követelik a helyet. Hiába a 128, 256 vagy akár 512 gigabájt tárhely, elég egy-két jobban sikerült nyaralás és soha nem használt autóversenyzős játék, és már vakarhatjuk is a fejünket, hogy vajon a kikötőben vagy a strandon készült képeket kezdjük-e el törölgetni. Mielőtt a legrosszabbkor közli a mobilunk, hogy találjunk ki valamit, mert nincs hova elmenteni a gyertyaelfújós videót,

ellenőrizzük, hogy mennyi hely van rajta.

Android készülékeken a Beállítások közt, a Tárhely menüpont alatt látjuk, hogy melyik alkalmazás mennyi helyet foglal. IPhone-okon szintén a Beállítások közt, az Általános csoportban találjuk a tárhellyel kapcsolatos információkat. A problémák gyakran már ide belépve megoldódnak: szinte mindenki talál egy-egy, három éve nem használt appot, ami valahogy néhány gigásra duzzadt, ahogyan az is kiderül ilyenkor, hogy az a rengeteg, chaten kapott fotó is el kell, hogy férjen valahol. Érdemes fentről lefelé végigmenni a listán, és leszedni, ami nélkülözhetőnek tűnik. Ha úgy érezzük, hogy ehhez segítségre van szükségünk, akkor Androidon a Files by Google vagy a Norton Clean is segítenek megtalálni a fölösleges fájlokat. A fizetős programok letörlése miatt ne aggódjunk: ha egyszer pénzt adtunk valamiért az App Store-ban vagy a Google Play áruházában, akkor újra letölthetjük ingyen. Az iPhone-on lehetőség van a nem használt alkalmazások automatikus eltávolítására is. Ilyenkor egy kis felhő ikon jelenik meg adott app neve mellett; rákattintva a program újra letöltődik, pontosan ugyanabban az állapotban, ahogy legutóbb hagytuk.

Szintén megfontolhatjuk, hogy bizonyos alkalmazásokat le tudunk-e cserélni streaming appokra, amelyek kevesebb helyet foglalnak. Ha még mindig a számítógépünkről töltünk le zenéket és videókat a hosszabb utak előtt, de nem csak néhány GB-os adatcsomagra fizettünk elő a szolgáltatónknál, akkor áttérhetünk a fizetős, de gyakorlatilag végtelen könyvtárral rendelkező zene és film szolgáltatásokra. Előbbiek közül a Spotify és az Apple Music a legismertebbek itthon, utóbbiak közül a Netflix vagy az HBO, amit mindenképpen érdemes kipróbálnunk.

Mit tegyünk, ha ez sem segít?

A legegyszerűbb megoldás, ha veszünk egy memóriakártyát - bár ennek csak akkor van értelme, ha használni is tudjuk. Az Apple készülékek memóriája sosem volt bővíthető, az Android telefonoknál ennél sokkal jobb a helyzet. Korábban szinte az összes androidos mobil tárhelyét szabadon növelhettük, de még mai is sok ilyen telefon jelenik meg. A nemrég bemutatott új Samsung A-modellek, az A52 és az A72 is bővíthetőek, tavaly még az S széria aktuális darabja, az S20 is az volt, bár az S21-gyel ez a lehetőség sajnos megszűnt. A Huawei P40 Prón szintén tudunk bővíteni, míg a OnePlus telefonokon nem. Arra feltétlenül figyeljünk, hogy nem minden memóriakártya jó minden telefonba: a Huawei régebbi készülékei például még az elterjedt microSDXC formátumot támogatták, míg az újabbak a cég apró, a nano-SIM méretével megegyező NM (nano memory) kártyáját fogadják csak el.

Ha a memóriakártya nem opció, és törölni már nem nagyon tudunk mit, akkor valahol máshol kell helyet találnunk. Arra is van lehetőségünk, hogy a számítógépekről ismert pendrive-ot dugjunk a készülékbe. Itt arra kell ügyelnünk, hogy a ma elterjedt USB-C, vagy a korábbi, micro USB csatlakozója van-e a telefonnak. Ezt a legkönnyebben onnan tudjuk megállapítani, hogy a töltőkábelünk végét mindkét oldalával be tudjuk-e dugni a telefonunkba: ha igen, akkor USB-C csatlakozóval van dolgunk, ha nem, akkor micro USB-vel. Mérettől függően párezer vagy pártízezer forintot kell fizetnünk ezekért a kütyükért, viszont használni csak akkor fogjuk tudni őket, amikor mást, például töltőt vagy fejhallgatót épp nem szeretnénk a csatlakozóba dugni. IPhone tulajdonosok lightning végű pendrive-ot keressenek, míg az iPad Pro és Air aktuális modelljeibe már a szabványos USB-C eszközök passzolnak.

Ha nincs szükségünk arra, hogy magunkkal vigyük a ritkán használt fájlokat egy pendrive-on, akkor egy adatkábellel összeköthetjük az Android telefonunkat és a számítógépünket, majd oda másolhatjuk azokat. Az iPhone-ok AirDrop funkciója ugyanezt teszi lehetővé, csak vezeték nélkül, Mac számítógépek irányába. Az Android mobiloknál ehhez plusz szoftverre, például a Feem v4-re vagy a Samsungok saját megoldására lehet szükség.

A régi fotókat és videókat még ennél is könnyebben kezelhetjük: előfizethetünk közvetlenül az Apple-nél vagy a Google-nél plusz felhő tárhelyre. Az Android felhasználók alapból 15 GB helyet kapnak, amit havi 690 forintért 100 GB-ra, 1090 forintért kétszer ennyire, 3590 forintért 2 TB-ra növelhetnek. Az Apple ingyenessége 5 GB-nál megáll, onnantól fizetni kell: 50 GB 300 forint, 200 GB 900 forint, 2 TB 3000 forint náluk. Ha beállítjuk, hogy a régi képek és videók automatikusan a felhőbe kerüljenek, máris sokkal kisebb rá az esély, hogy kifogyunk a helyből - viszont érdemes egyúttal nagyobb adatcsomagot is választanunk, hogy ne csak wifin tudjuk megmutatni azt a bizonyos gyertyafújós videót, ha már egyszer meg akartuk tartani.

(Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Melyik a legjobb megoldás a telefonnal készített fotóink tárolására? A Google néhány napja jelentette be, hogy 2021. június elsejétől nem ad többé ingyenes korlátlan tárhelyet a Google Fotókhoz, így ha 15 GB-nál több tárhelyre lenne szükségünk, eldönthetjük, hogy fizetünk, vagy pedig más megoldás után nézünk.

Így tudjuk megtalálni az elveszett mobilunkat Segítünk beállítani és használni a Google Készülékkeresőjét és az Apple Lokátorát.

Milyen gyakran érdemes újraindítani a telefonunkat? Egyáltalán, érdemes-e néha kikapcsolni a telefonunkat, vagy semmi baja nem lesz tőle, ha éveken keresztül folyamatosan működik?


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Felvételi puskázás 2024-ben: őrizetben egy diák, aki saját, MI-alapú rendszert eszkábált össze a csaláshoz
Felvételi puskázás 2024-ben: őrizetben egy diák, aki saját, MI-alapú rendszert eszkábált össze a csaláshoz
Egy diák gombnak álcázott kamerával, rejtett fülhallgatóval és egy generatív mesterséges intelligencia segítségével akart bejutni az egyetemre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.