Így tudjuk megtalálni az elveszett mobilunkat

2021 / 03 / 25 / Pőcze Balázs
Így tudjuk megtalálni az elveszett mobilunkat
Mindegy, hogy a kanapé vagy egy tolvaj zsebe nyelte-e el a mobilunkat, van rá esély, hogy megtaláljuk. Összegyűjtöttük, hogy hogyan kell felkészülni az ilyen helyzetekre iPhone és Android készülékeknél.

Azzal, hogy mindenki létfontosságú adatokat tárol a telefonján, elkerülhetetlenné vált, hogy a készülékgyártók segítsenek megtalálni a mobilokat. Szerencsére a legtöbb telefon valahogyan kapcsolódik adathálózathoz, így nem az az egyetlen esélyünk, hogy remegő kézzel csörgetjük a saját számunkat, és bízunk benne, hogy valaki felveszi, és még hajlandó is segíteni.

Android készülékek esetén

a megoldás a beszédes Készülékkereső nevet kapta. Ahogyan az operációs rendszer súgójában szerepel, hat feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy működjön a szolgáltatás: a telefon be kell, hogy legyen kapcsolva; korábban be kellett, hogy jelentkezzünk a Google-fiókunkkal; a mobilnak vagy a mobilszolgáltatón vagy wifin keresztül csatlakoznia kell az internethez; a Google Play "láthatóság" be kell, hogy legyen kapcsolva; a Beállítások alatt engedélyeznünk kell a helyadatokat; végül pedig a Biztonság menüben be kell, hogy kapcsoljuk a Készülékkeresőt. Ha ezek mind stimmelnek, akkor csak kölcsön kell kérnünk egy mobilt vagy egy számítógépet, és vagy felkeresni a https://www.google.com/android/find címet, vagy elindítani a Készülékkereső alkalmazást. Ott látni fogjuk egy térképen, hogy merre jár a mobil, és le tudunk játszani rajta egy hangot, hogy könnyebben megtaláljuk. Ha úgy érezzük, hogy problémás a helyzet, le is zárhatjuk a telefont, így biztonságba helyezve a rajta lévő adatokat, illetve utolsó, drasztikus lépésként letörölhetünk róla mindent.

Az iPhone megoldását Lokátornak hívják,

de alapvetően ugyanazt tudja, mint a Készülékkereső. Ahogyan az Apple súgójában olvasható, a Beállítások menüben az iCloud fiókunkra, vagyis a saját nevünkre bökve már látjuk is a Lokátor menüpontot. Ha bekapcsoljuk a funkciót, és az elveszett telefon csatlakozik az internethez, akkor egy másik Apple eszközünkről a Lokátor appot elindítva, vagy böngészőből az icloud.com/find oldalon tudjuk megtalálni az iPhone-unkat. Ahogyan a Google-nél, úgy az Apple-nél is vagy hangot tudunk lejátszani a telefonon, vagy le tudjuk zárni azt, míg vissza nem kerül hozzánk, illetve utolsó lépésként távolról letörölhetünk minden adatot a mobilról.

Mi van, ha nincs net?

Ha a készülék nem csatlakozik adathálózathoz, akkor sokkal nehezebb, de nem lehetetlen megtalálni. Korábban beszámoltunk arról a Rakétán, hogy az Apple tavaly izgalmas megoldást talált a problémára: az iOS eszközök Bluetooth-on keresztül kapcsolatba tudnak lépni egymással, így elég, ha a tolvaj mellett ül valaki a buszon egy működő iPhone-nal, máris láthatjuk, hogy melyik végállomás felé tart a mi iPhone-unk. Az Android egyelőre nem kínál fel alapból ilyen megoldást, de a Samsung telefonjain elérhető egy hasonló funkció.

A fenti beállítások mellett hasznos lehet más eszközökkel is biztonságba helyezni a mobilunkon tárolt adatokat, ezekről bővebben itt írtunk.

(Borítókép: Zbynek Pospisil/Getty Images)

További cikkek a témában:

Hogy keressük meg egy kép forrását a neten? A fordított képkereséssel könnyedén utánajárhatunk, hogy honnan származik egy kép, és annak is, hogy az általunk feltöltött fotókat hol használják.

Milyen gyakran érdemes újraindítani a telefonunkat? Egyáltalán, érdemes-e néha kikapcsolni a telefonunkat, vagy semmi baja nem lesz tőle, ha éveken keresztül folyamatosan működik?

Így lehet nagy fájlokat, fotókat mozgatni Android telefonok közt, netkapcsolat nélkül Nagyon kényelmes, cserébe csak néhány koppintás beállítani.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.