Mit jelent, hogy engedélyezték a bitcoin ETF-eket, azaz a tőzsdei kereskedésüket?

2024 / 01 / 12 / Pőcze Balázs
Mit jelent, hogy engedélyezték a bitcoin ETF-eket, azaz a tőzsdei kereskedésüket?
Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete tizenöt évvel az első bitcoin elkészülte után engedélyezte, hogy úgynevezett tőzsdén kereskedett alapokon keresztül is vásárolhassunk a legismertebb kriptopénzből. Ez egyrészt nagy lépés a kriptovaluták történetében, másrészt szembemegy a technológia eredeti küldetésével.

A blokkláncalapon működő fizetőeszközök célja már a megszületésükkor az volt, hogy központi szervezetek, például nemzeti bankok nélküli, globális pénzügyi rendszer, rendszerek jöhessenek általuk létre. Az elmúlt tizenöt évben egyre többen kezdtek hinni ebben, vagy legalábbis abban, hogy jó befektetés kriptopénzeket vásárolni. Hatalmas vagyonok áramlottak ezekbe az eszközökbe: jelenleg csak a bitcoinok összértéke több mint kilencszázmilliárd dollár, igaz, volt már 1,2 billió is. Ugyanakkor a világ hatóságai, központi bankjai kisebb-nagyobb óvatossággal követték az eseményeket, volt, ahol csak figyelmeztetések, volt, ahol részleges betiltások formájában. Az Egyesült Államok hosszú ideje vonakodott, hogy engedélyezze, hogy közvetetten, hagyományos pénzügyi eszközökön keresztül vásárolhassanak az állampolgárai bitcoint, most azonban beadták a derekukat - számolt be a The Verge. Vagyis az eredeti küldetés sérült, ugyanakkor a kriptopénzek még több ember számára váltak hozzáférhetővé.

Mik azok az ETF-ek?

Az ETF (Exchange Traded Fund) jelentése magyarul tőzsdén kereskedett alap. Ezek az alapok lehetővé teszik, hogy úgy tudjunk profitálni egyes értékpapírok értékének a változásából, hogy közvetlenül nem vásárolunk azokból. Vagyis ha befektetnénk száz dollárt abba, hogy hogyan változik a NASDAQ tőzsdén kereskedett papírok árfolyama, akkor nem kell minden egyes részvényből vennünk egy töredéknyit, nem is tudnánk - az ETF, alacsony költségekért cserébe, leképezi a papírok mozgását.

A bitcoin esetében tehát az úgynevezett bitcoin "spot" ETF-ek mögött az áll, hogy alapkezelők megvesznek bitcoinokat, majd azoknak a töredékeit leképezik befektetési jegyekben, amikből lehet vásárolni, a megszokott bankunkban, a megszokott értékpapír-számlánkra. Nem kell egy külön kriptoszámlát nyitunk egy kriptotőzsdén, pláne nem kell egy teljes bitcoint megvennünk tizenhatmillió forintért. A tőzsdefelügyelet tizenegy ilyen ETF-re adott ki engedélyt, de aláhúzta: "a befektetők maradjanak óvatosak a bitcoin és a kriptopénzekhez köthető termékekkel kapcsolatos temérdek kockázat miatt".

Vége a vadnyugatnak: elfogadták az EU jogi kereteit a kriptopénzekkel kapcsolatban A szabályozás az Unió szándékai szerint növeli az átláthatóságot és védi a befektetőket.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.