Vége a vadnyugatnak: elfogadták az EU jogi kereteit a kriptopénzekkel kapcsolatban

2023 / 05 / 17 / Pőcze Balázs
Vége a vadnyugatnak: elfogadták az EU jogi kereteit a kriptopénzekkel kapcsolatban
Utolsóként az Európai Unió Tanácsa, vagyis a tagországok szakminiszterei is áldásukat adták az EU átfogó kriptoeszköz-szabályozására. A cél, hogy átláthatóbbak legyen a pénzmozgások, és a befektetők is nagyobb védelmet élvezzenek.

"A közelmúlt eseményei megerősítették, hogy olyan szabályokat kell sürgősen bevezetnünk, amelyek nagyobb védelmet biztosítanak az ezen eszközökbe befektető európaiak számára és megakadályozzák a kriptoeszközökkel való visszaélést a pénzmosás, vagy a terrorizmus finanszírozása céljára" - fogalmazott Elisabeth Svantesson, Svédország pénzügyminisztere. A politikus valószínűleg a kriptovilágot megrázó botrányokra és csődökre, például az FTX bedőlésére utalt. A világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje tavaly novemberben állt bele a földbe, egy hónappal később nyolc bűncselekménnyel vádolták meg az alapítót, Sam Bankman-Friedet. Ugyan a cég azóta visszaszerzett nagyjából ötmilliárd dollárnyi eszközt, de hogy pontosan mekkora kárt szenvedtek el a befektetői, azt egyelőre ők maguk sem tudják; a hatóságok becslése nyolcmilliárd dollár. Nem Bankman-Fried az egyetlen, aki hatalmas birodalmat épített, ám most börtönbüntetésre számíthat: a koreai Do Kwont, a Terra és a Luna érmék megalkotóját Montenegróban érték utol a nyomozók, miután negyvenmilliárd dolláros birodalma összedőlt. Az ilyen esetek tükrében nem meglepő, hogy az EU lépni akart, különösen, hogy a Bizottság már közel három éve előállt az első javaslatával ezen a téren.

A most hivatalosan is elfogadott MiCA (markets in crypto-assets, azaz kriptopiacok) rendelet az Unió közleménye szerint "növeli az átláthatóságot, és átfogó keretet hoz létre a kibocsátók és a szolgáltatók számára, beleértve a pénzmosás elleni szabályoknak való megfelelést is". Vagyis decentralizált technológiai alapok ide vagy oda, a kibocsátók, a kereskedési helyszínek és a kriptotárcák mind szabályozva lesznek 2024 elejétől.

Az Ars Technica cikke kiemeli: a kriptotranzakciókat a jogalkotók szándékai szerint úgy lehet majd követni, adott esetben blokkolni, mint a hagyományos banki utalásokat. Igaz, a megfelelő eszközökkel a hatóságok már korábban is képesek voltak a pénzmozgások elemzésére, például a Silk Road vagy az AlphaBay illegális piacterek felszámolásakor, vagy a Kaleta Gábor egykori nagykövetet is leleplező pedofil-rajtaütéskor. Emellett a kriptoszervezeteknek, vagyis a kibocsátóknak és kereskedőknek engedélyre lesz szükségük az Unióban, sőt, még az energiafelhasználásukról is jelenteniük kell, hogy többet tudhassunk meg a rendszerek környezetre gyakorolt hatásáról. A magánszemélyek közötti, illetve ezer euró alatti tranzakciókra a szabályok nem vonatkoznak.

Szakértők arra számítanak, hogy ezek után az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok jogalkotóinak is lépniük kell, hiszen az EU célja az, hogy világszerte hasonló elvek mentén szabályozzák a szektort.

(Borítókép: Bitcoin-automata a lengyelországi Sopotban, Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.