Mit tud majd Levente és Komondor, a két magyar szuperszámítógép?

2022 / 06 / 20 / Bobák Zsófia
Mit tud majd Levente és Komondor, a két magyar szuperszámítógép?
Új generációs szuperszámítógépek érkeznek Európába és Magyarország lesz az egyikük házigazdája, de készül Komondor is, a debreceni szuperszámítógép.

Az EuroHPC JU (European High-Performance Computing Joint Undertaking, Európai Nagyteljesítményű Számítástechnikai Közös Vállalkozás) június 15-én hirdette ki, mely országok lesznek azok, amelyek otthont adhatnak az Európába az elkövetkező években érkező új szuperszámítógépeknek és a döntés értelmében Magyarország is az öt helyszín közé került.

  • Görögországban a Daedalus szuperszámítógépet a Nemzeti Kutatási és Műszaki Infrastruktúra szervezete fogja működtetni. A gép 30 petaflops sebességgel működik, vagyis másodpercenként 30 milliószor milliárd számítást tud elvégezni és a tervek szerint 2024 végén vagy 2025 elején kezdi meg a munkáját
  • Írországba a Caspir érkezik, amit az ICHEC (Irish Centre for High-End Computing) felügyel majd. A szuperszámítógép 25-ször gyorsabb lesz, mint az ország saját fejlesztésű és jelenleg a legnagyobb teljesítményű gépe, a Kay, ami 665 TFlop/s sebességgel működik
  • Lengyelország új szuperszámítógépe, az EHPCPL lesz és a krakkói CYFRONET AGH Akadémiai Számítógépes Központ üzemelteti majd, a lengyel tudósok pedig a PLGrid hálózaton keresztül kapnak hozzáférést a rendszerhez. A gép az Athena utódjának szerepét tölti be - az előd a maga elméleti 7,7 petaflopsos teljesítményével a 105. helyet érte el a szuperszámítógépeket rangsoroló TOP500-as listán idén júniusban
  • Németország kapja azt a gépet, ami Európa leggyorsabb szuperszámítógépévé lép elő beüzemelése után, letaszítva trónjáról az éppen csak felavatott LUMI-t, ami Finnország és egyben egész Európa legnagyobb teljesítményű gépe jelenleg. A Jupiterért a Jülich Szuperszámítógépes Központ felel és ez lesz az első olyan szuperszámítógép a kontinensen, ami eléri az exaflopos teljesítményt

A június 13-án felavatott LUMI, Európa jelenlegi legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe (Kép: Pekka Agarth)

Magyarországon a Levente szuperszámítógép pályázata a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezetésével készült el és a leendő otthona a Wigner Fizikai Kutatóközpont csillebérci kampusza lesz. A számítógép az EuroHPC támogatásával épül majd meg és a debreceni Komondor szuperszámítógéppel együtt jelentősen hozzájárul az ország szuperszámítógépes infrastruktúrájának kapacitásbeli növekedéséhez - írja a Wigner FK, de ami még érdekesebb fejlemény lehet, hogy a jövőben akár kvantumszámítógépet is lehet majd csatlakoztatni Leventéhez a moduláris kialakításának köszönhetően.

A Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye szerint a leendő szuperszámítógép 20 petaflops kapacitással rendelkezik majd, vagyis a középkategóriás gépek táborát gyarapítja, és két-három éven belül épülhet meg hatmilliárd forintos EuroHPC forrás segítségével.

"A nemzetközi szinten piacképes újabb magyar technológiai és ipari fejlesztések alapfeltételeit teremtjük meg a nyáron részben elkészülő Komondorral, és a mostani döntéssel útjára induló Leventével"

- mondta el Palkovics László, technológiai és ipari miniszter - "E beruházásoknak köszönhetően a hazai szuperszámítógépes infrastruktúra összes kapacitása a jelenlegi szint ötvenszeresére nő. A kormány és az OTP együttműködése nyomán speciális képességeink egy mesterséges intelligenciára optimalizált géppel is gyarapodnak, amelynek első hardverelemeit tavasszal adtuk át. A Levente munkabírásával közel megegyező teljesítményű svájci berendezés az első huszonötbe fér be a naprakész világméretű rangsorban."


JUWELS: a Jupiter érkezéséig ez Németország leggyorsabb szuperszámítógépe (Kép: Forschungszentrum Jülich / Sascha Kreklau)

A miniszter szerint az új generációs gépekkel Magyarország a remények szerint nem csak felzárkózik a szuperszámítógépes infrastruktúra területén más országok mellé, hanem akár sokkal nagyobbat is léphet előre.

"Bár a fejlődés másutt is rendkívül gyors, az új kapacitásokkal a sereghajtók közül óvatos becsléssel akár a legjobb ötvenbe ugorhatunk előre."

- mondta el Palkovics.

A Komondort, aminek a teljesítménye a magyarországi szuperszámítógépek közül elsőként fogja átlépni a petaflops-os teljesítményt, a Debreceni Egyetemen található KIFÜ Szuperszámítógép Központban helyezik majd üzembe és a jelenlegi HPC kapacitás tízszeresét, 5 petaflops-ot fog biztosítani a felhasználók számára. "Architektúráját tekintve a kapacitás mintegy négyötödét a GPU gyorsított partíció fogja adni, de a rendszerben ezen kívül külön lesz tisztán CPU, valamint dedikált mesterséges intelligencia (MI) és Big Data partíció is. A rendszert egy több, mint 10 petabyte tárhelyű több szintű tárolórendszer egészíti ki." - részletezi a gép működését a központ.

A gép részegységeit egy 0,7 petaflops teljesítményű CPU only egység, egy 4 petaflops-os Gyorsított (GPU) egység, egy 0,3 petaflops-os Mesterséges Intelligencia egység és egy 21 teraflops-os Big Data (Data Analytics) egység alkotják.

Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, a szuperszámítógépek nagyban segíthetik majd az olyan, nagy számítási kapacitást igénylő munkákat, mint az időjárás-előrejelzés, a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, a gyártásoptimalizálás vagy a precíziós orvostudomány és gyógyszerkutatás, de emellett akár egészen specifikus feladatokat is megoldhatnak - az Egyesült Államokban például egy baseballcsapat stratégiájának kidolgozását és ezzel nyerési esélyeinek növelését próbálják megoldani a Cray egyik gépével.

(Fotó: HPC-KIFÜ, LUMI/Pekka Agarth, Forschungszentrum Jülich / Sascha Kreklau, Getty Images/Maxiphoto)

Magyarországon építhetik meg a világ egyik legerősebb szuperszámítógépét Az OTP és az Információs és Technológiai Minisztérium a Balatonfüreden rendezett Infotér konferencián jelentették be, hogy egy olyan szuperszámítógép építésébe kezdenek, amely 37,5 petaflops teljesítményével jelenleg a világ kilencedik legerősebb ilyen eszközének számítana.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.