Mobil app segíti pókiszonyunk leküzdését

2021 / 09 / 22 / Perei Dóra
Mobil app segíti pókiszonyunk leküzdését
Az alkalmazást a Bázeli Egyetem munkatársai fejlesztették ki, és az app furcsasága ellenére sikeresnek bizonyult az első teszteken: hatvanhat, a kísérletben részt vevő önkéntes személy pókiszonyát jelentős mértékben lecsökkentette.

A Journal of Anxiety Disorders című szaklapban megjelent tanulmányt röviden összefoglalja a Fast Company cikke: eszerint a phobys nevű telefonos applikáció két héten át tartó használata után jelentősen csökkent a tesztalanyok pókiszonya, és könnyebben megközelítettek egy terráriumi pókot szemben azokkal, akik nem használták az alkalmazást.

Telefonos app csökkenti a pókiszonyt

A kutatócsoport szerint az emberek három-tizenöt százaléka szenved valamilyen fóbiától. A pókoktól való kifejezett félelmet arachnofóbiának nevezzük: az érintettek között sokan emiatt nem képesek huzamosabb ideig a szabadban tartózkodni, mások tüzetesen átvizsgálnak minden helyiséget, ahova belépnek, míg mások sohasem merészkednek pincékbe vagy padlásokra.

A pókfóbia a legtöbb esetben ráadásul kezeletlen marad, mivel sokan szégyellik a betegséget, és nem mernek szakemberhez fordulni. Nekik jelenthet kapaszkodót a phobys:

az applikáció virtuális pókokat jelenít meg a felhasználóknak.

Először a távolból, majd közelről mutatja a nyolclábúakat, végül azok meg is mozdulnak. Ha pedig a telefon kameráját a kezükre irányítják, a képernyőn egy digitális pók kúszik fel a bőrükre.

Anja Zimmer, a tanulmány egyik szerzője szerint mindazok, akik viszolyognak a pókoktól, számukra könnyebb szembe nézni egy virtuális állattal, mintsem egy valódival - írja az EurekAlert!.

A fejlesztők úgy alkották meg az alkalmazást, hogy az egy játékra hasonlítson. A gyakorlatok több szinten át vezetnek, és így lesznek egyre nehezebbek, végül pedig már vagy egy tucat pók szaladgál a képernyőn.

A kísérletben hatvanhat arachnofóbiás személy vett részt, akiket aztán két csoportra osztottak a kutatók: az egyik csoport két héten át hat alkalommal félórás tréningen vett részt, míg a másik csapattal nem ismertették meg a phobyst. A kísérlet végeztével a résztvevők kérdőíveket töltöttek ki, melyek tanúsága szerint az applikáció jelentősen csökkentette félelmeiket.

(Fotó: Unsplash/Vidar Nordli-Mathisen)

További cikkek a témában:

Menstruációkövető applikációval jelentkezett a L’Oréal Hogy jobban megértsék a nők igényeit és hozzásegíthessék őket az egészségesebb bőr eléréséhez, a világ egyik vezető kozmetikai vállalata összefogott a Clue nevű femtech alkalmazással, amit világszerte 12 millióan használnak.

Ezzel a módszerrel pillanatok alatt gyorsabbá teheted a telefonodat A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a böngésző gyorsítótárát időről-időre érdemes törölni a számítógép optimális működése érdekében, azonban a telefonunk esetében hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről a szabályról.

Rém egyszerű applikációnak tűnik, de valójában memóriagéppé változtatja az agyat A MemoryOS nevű startup szerint ideje lecserélni az okostelefonok emlékeztetőit, és helyette a memóriafejlesztésre koncentrálni. Ehhez készítettek egy alkalmazást, amelyben szó szerint játszva javíthatunk emlékezőképességünkön.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.