Profin manipulálja az embereket és a képeket is képes értelmezni a ChatGPT továbbfejlesztett változata

2023 / 03 / 17 / Bobák Áron
Profin manipulálja az embereket és a képeket is képes értelmezni a ChatGPT továbbfejlesztett változata
Az OpenAI kedden mutatta be a GPT-4 nyelvi modellt, amely több területen is jelentős előrelépést jelent a ChatGPT által is használt GPT-3.5-höz képest. A mesterséges intelligencia könnyedén teljesíti a legnehezebb felsőoktatási vizsgákat, egy teszt során pedig arra is rávett valakit, hogy igazolja neki, hogy nem robot.

A GPT-4 valójában már elérhető egy ideje a nagyközönség számára is, hiszen ahogy azt az OpenAI-jal szorosan együttműködő Microsoft szintén kedden felfedte, a Bing keresőbe és az Edge böngészőbe nemrég beépített chatbot szintén ezt a nyelvi modellt használja. Ez a kifejezetten keresésekhez optimalizált chatbot az eddigiekkel ellentétben mostantól mindenki számára várólista nélkül is elérhetővé válik, aki viszont inkább a ChatGPT-ben próbálná ki a GPT-4 nyújtotta lehetőségeket, az a ChatGPT Plusra előfizetve, havi 20 dollárért teheti ezt meg.

Az biztos, hogy az OpenAI tökéletes ütemérzékkel élesítette a GPT-4-et, hiszen a ChatGPT december eleji elindítása óta a technológiai szektorban minden a mesterséges intelligencia alapú chatbotról szólt, ami a február elején mért havi százmillió aktív felhasználójával még olyan alkalmazásokat is maga mögé utasított a növekedési ütemében, mint az Instagram és a Tiktok. A ChatGPT népszerűsége nem meglepő, hiszen a mindenki számára elérhető alkalmazás rendkívül széles spektrumon képes értelmezni és önállóan alkotni szövegeket nagyjából bármilyen nyelven, így többek között arra is képes, hogy esszéket vagy verseket írjon a megadott témákról, programkódokat hozzon létre és nem utolsó sorban olyan kérdésekre is választ tud adni, amelyekre hagyományos internetes kereséssel nem vagy csak nagyon nehezen találnák meg a megoldást.

A netezés új korszakát hozhatja el az Edge böngészőbe épített mesterséges intelligencia Kipróbáltuk, hogy mit tud a Bing chat, amikor közvetlenül beépül a böngészőbe.

A GPT-4 képességei azonban a hírek szerint ezen is jócskán túlmutatnak. Bár az OpenAI nem közölte, hogy pontosan mekkora adathalmazon tanították be a mesterséges intelligenciát, az biztos, hogy a feldolgozott szöveg mennyisége a GPT-3.5-nél is jóval nagyobb, így az új modell lényegesen komolyabb tanulási potenciállal rendelkezik. A rendszert már kipróbáló szakértők szerint a GPT-4 pontosabb és precízebb válaszokat ad a feltett kérdésekre, mint az elődje, képes tökéletesen összefoglalni egy szöveg tartalmát és kiszúrni az abban található hibákat, emellett a viccek terén is sokat fejlődött. Az is figyelemre méltó, hogy az új rendszer olyan vizsgákon is gond nélkül átmegy, amelyen a GPT-3.5 még elbukott. Ilyen például a jogtudományi felvételi vizsga, azaz az LSAT, amelyen a GPT-4 163 pontot ért el a lehetséges 180-ból, ezzel mintegy tíz ponttal felülmúlva az átlagpontszámot. Az MI simán átment az USA számos tagállamában az ügyvédként való praktizáláshoz szükséges Uniform Bar Examon is, a középiskolai érettséginek megfelelő - és az egyetemi felvételi szempontjából is komoly jelentőséggel bíró - SAT vizsgán pedig 1410 pontot szerzett a maximális 1600-ból.

Egy másik teszten Dr. Anil Gehi, az Észak-Karolinai Egyetem kardiológusa egy beteg kórelőzményeinek részletes megadása után kért a ChatGPT-től javaslatot arra, hogyan lenne érdemes kezelni a pácienst, a mesterséges intelligencia pedig elmondása alapján pontosan azt a kezelést javasolta, amit ő is választott volna a rendelkezésre álló információk birtokában. Az orvos ezután más kórelőzményekkel is próbára tette a chatbotot, de az minden esetben hibátlan válaszokat adott.

A GPT-4 egyik legnagyobb újítása, hogy a szavak mellett már képeket is képes értelmezni, amelyeknek részletes leírást is ad a tartalmáról. Ez a megfelelő alkalmazásokba beépítve nagyon sokat segíthet például a látássérülteknek, de a funkciónak nem csak ők vehetik majd hasznát. A technológia többek között arra is alkalmas, hogy ha készítünk egy fotót a hűtőnkről, akkor a chatbot a benne található alapanyagok alapján különböző recepteket javasoljon, igaz itt nem kell túl bonyolult dolgokra gondolni. Ha a GPT-4 például joghurtot és epret valamint szamócát lát a hűtőszekrényben, akkor azt javasolja, hogy a gyümölcsöket rakjuk egy tálba, majd öntsük rá a joghurtot és ízlés szerint szórjuk meg dióval vagy rakjunk a tetejére mézet. Az OpenAI ezt a képfelismerő funkciót egyelőre nem tette nyilvánossá, mivel szerintük komoly veszélyt jelenthet, ha valaki visszaél a technológiával, igaz, ez nagyjából a teljes GPT-4-ről is elmondható.

Milyen veszélyeket rejt a ChatGPT, és hogy szabályozható? Az Európai Bizottság mesterséges intelligenciára vonatkozó rendelettervezete egységes jogokat alkot majd az EU-ban, amelyek közvetlenül hatnak a tagállamokra. Ennek a csomagnak a szakmai előkészítése már megtörtént, jelenleg politikai egyeztetés zajlik, a tervek szerint 2023-24 hatályba is fog lépni.

A cég által közzétett tanulmány szerint az OpenAI egyik partnere, az Alignment Research Center korábban széleskörű teszteknek vetette alá a GPT-4-et, amelyek során többek között egy adathalász támadást is végrehajtottak a mesterséges intelligenciával, emellett pedig arra is rávették, hogy hazudjon robot mivoltáról. Utóbbi esetben a GPT-4-nek azt az utasítást adták, hogy valahogy kerülje meg a botok kiszűrésére szolgáló úgynevezett captchákat anélkül, hogy elárulná, hogy ő egy robot. Az ilyen feladványoknál rendszerint arra kérik a felhasználókat, hogy válasszák ki a képek közül azokat, amin mondjuk autó vagy közlekedési lámpa található, erre pedig jelenleg csak az emberi felhasználók képesek. A GPT-4-et a TaskRabbit nevű, szabadúszókat közvetítő oldalon tesztelték, ahol az MI úgy oldotta meg a feladatot, hogy azt hazudta a hirdetőnek, hogy látássérült, és ezért van szüksége segítségre a captcha kitöltéséhez.

Bár a fentiek alapján a GPT-4 valóban páratlan képességekkel rendelkezik, ahogy arra többen is felhívták a figyelmet, a korábbi rendszerekhez hasonlóan azért ez sem tévedhetetlen. Az egyik jellemző hiba, hogy a GPT-4 is hajlamos az úgynevezett "hallucinációra", vagyis arra, hogy a semmiből teljesen valótlan információkat kreáljon. Egy alkalommal a tesztelők például arra kérték meg az MI-t, hogy készítsen egy listát a rákkutatás fejleményeivel foglalkozó weboldalakról, amire a GPT-4 olyan oldalakat sorolt fel, amelyek nem is léteznek.

Az biztos, hogy az OpenAI a GPT-4-gyel megint jó időre bebiztosította, hogy a figyelem középpontjában maradjanak, pláne, hogy az új rendszer még csak az út legelején jár: a különböző alkalmazások fejlesztői még csak most kezdik el feltérképezni a GPT-4 nyújtotta lehetőségeket, ami után az MI várhatóan számtalan különböző formában ölt majd testet a hétköznapjainkban. Az OpenAI honlapján már kapunk is egy kis ízelítőt abból, hogy mi mindenre számíthatunk: a népszerű nyelvtanuló alkalmazást fejlesztő Duolingo például a GPT-4 segítségével fejleszt olyan funkciót, amivel a párbeszédeket gyakorolhatjuk a kiválasztott nyelven, a Be My Eyes nevű alkalmazás azt ígéri, hogy az MI segítségével a látássérültek olyan pontos leírást kaphatnak majd a környezetükről, mintha egy emberi segítő állna mellettük, míg a Morgan Stanley vagyonkezelési tanácsadóként fogja hasznosítani a rendszert.

(Borítókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

A magyar újságíróknak egyelőre nem kell amiatt aggódniuk, hogy egy chatbot elveszi a munkájukat Az elmúlt időszakban a ChatGPT elsöprő népszerűsége kapcsán ismét előtérbe került a téma, hogy a mesterséges intelligencia leválthatja-e az újságírókat, és bár vannak arra utaló jelek, hogy legalább részben igen, a magyar újságíróknak egyelőre biztosan nincs okuk emiatt aggódni.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.