Működésközben látható a NASA forradalmi, a mélyűr meghódítására szánt „lehetetlen hajtóműve”

2023 / 01 / 29 / Felkai Ádám
Működésközben látható a NASA forradalmi, a mélyűr meghódítására szánt „lehetetlen hajtóműve”
A NASA forgó detonációs rakétamotorja – a lehetetlennek vélt hajtómű – hozhatja el az űrhajózás következő generációját.

A NASA mérnökei jelentős áttörést értek el a rakétahajtómű-technológiában, és ez akár megváltoztathatja a mélyűr felfedezését is – írja az űrügynökség közleménye. A NASA Huntsville-i Marshall Űrrepülési Központjának csapata az indianai West Lafayette államban található IN Space LLC-vel együttműködve fejlesztette ki és tesztelte a forgó detonációs rakétamotort (rotating detonation rocket engine/RDRE), amely tehát egy napon átalakíthatja a teljes űrutazást.

Japán sikeresen tesztelte a lehetetlennek vélt, forgó detonációs motort az űrben A japán űrügynökség (JAXA) bejelentése szerint a történelemben először sikeresen teszteltek egy olyan forgó detonációs motort az űrben, amit még nem olyan rég is lehetetlennek tartottak a rakétatudósok.

Ilyen motort egyébként Japán 2021-ben az űrben is tesztelt, és mint a fenti cikkben írtuk: a forgó detonációs motor (rotating detonation engine/RDE), mint elképzelés a Michigani Egyetemen merült fel először az ötvenes években, és arra az alapelgondolásra épül, hogy a hagyományos belsőégésű motorokhoz képest nem elégetik az üzemanyagot, hanem felrobbantják méghozzá egy kör alakú kamrában, ahol a robbanás lökéshulláma végigszáguld, így biztosítva a hajtóerőt, miközben újabb robbanást indít be – vagyis a folyamat önfenntartó, amíg az üzemanyag el nem fogy. Az elképzelés előnye, hogy jóval kevesebb üzemanyagból (körülbelül 25 százalékos megtakarításról beszélünk) jóval több tolóerő sajtolható ki, a hátránya pedig, hogy a robbanás az égéshez képest sokkal nehezebben kontrollálható folyamat. A koncepció emlékeztet az impulzus detonációs motorra is (pulse detonation engine/PDE), de annyiban jobb ennél, hogy ez utóbbiban minden robbanás előtt meg kell tisztítani az égésteret, míg az RDE esetén egy önfenntartó, állandóan működő folyamatról beszélünk.

A NASA közleménye megemlíti ennek megfelelően, hogy az RDRE több energiát termel, miközben kevesebb üzemanyagot használ fel, mint a jelenlegi meghajtórendszerek, és ezért képes lehet embereket eljuttatni olyan távoli célpontokra, mint a Hold és a Mars. Mindez jól hangzik, és talán már relatíve közel is vagyunk a gyakorlati alkalmazáshoz – mint a lenti videón is látszik az RDRE közelmúltbeli tesztjei (hot fire test) átütő sikert arattak, és a motort több mint egy tucatszor gyújtották be, és összesen közel 10 percen át járt. E tesztek során az RDRE elérte elsődleges célját azzal, hogy bebizonyította, hogy az újszerű 3D nyomtatási tervekből és eljárásokból készült alkatrészei képesek ellenállni a detonációk által keltett extrém hőnek és nyomásnak.

Teljes gázzal üzemelve az RDRE több mint 4000 font (1814 kg) tolóerőt produkált közel egy percig 622 font/négyzethüvelyk (63,5 bar) átlagos kamranyomás mellett. Ez az eddigi legmagasabb nyomásérték ennél a kialakításnál, és a motor hihetetlen teljesítményéről tanúskodik. Az RDRE tartalmaz egy NASA által kifejlesztett GRCop-42 rézötvözetet, ami a különleges gyártási folyamattal együtt lehetővé teszi, hogy a motor extrém körülmények között hosszabb ideig működjön túlmelegedés nélkül. Vagyis az RDRE jelenleg egy igen komoly ígéret, és a segítségével akár mind a NASA, mind a kereskedelmi űrrepülés több hasznos terhet juttathat idővel a mélyűrbe.

(Kép: NASA)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.