Működik a forradalmi fúziós technológia, amihez nem kell több millió fokra hevíteni az atomokat

2022 / 03 / 29 / Bobák Áron
Működik a forradalmi fúziós technológia, amihez nem kell több millió fokra hevíteni az atomokat
Az ausztráliai HB11 Energy az első magánvállalat, aminek sikerült lézerekkel demonstrálni fúziós reakciót.

A fúziós energiát régóta emlegetik az atomenergia szent gráljaként, amivel a kutatók várakozásai szerint a jövőben a jelenlegi módszereknél nagyságrendileg több energiát tudunk majd megtermelni a fisszió reaktorokra jellemző radioaktív hulladék nélkül. A legtöbb erre irányuló kísérlet a Napban tapasztalható viszonyokat igyekszik rekonstruálni mesterséges úton: a jelenleg még kísérleti fázisban levő reaktorokban több száz millió fokos plazmát hoznak létre, amelyben a hidrogénatomok olyan gyorsan mozognak, hogy a pozitív töltésű atommagok összeütköznek és összeolvadnak egymással, így hozva létre a fúziós reakciót.

Először sikerült elérni, hogy a magfúzió több energiát termeljen, mint amennyi az üzemanyag melegítéséhez szükséges A National Ignition Facility kutatóinak a világon elsőként sikerült elérniük az úgynevezett "égő plazma" állapotot, ami nagyon fontos lépés a fúziós energiatermelés felé vezető úton.

Az ausztráliai HB11 Energy azonban egy teljesen más megközelítéssel kísérletezik. Az atomok felmelegítése helyett az úgynevezett fázismodulált impulzuserősítés elve alapján működő, nagy teljesítményű lézerrel veszik célba az atomokat, ami elmondásuk szerint sokkal precízebb végeredményt tesz lehetővé. Az ezen a technológián alapuló reaktorban két lézert használnának a láncreakció beindításához: az egyik lézerrel mágneses teret hoznának létre a plazma számára, míg a másik lézerrel a hidrogénatomokat gyorsítanák fel a bór üzemanyaggranulátumban, így az extrém hőtermelés nélkül képesek elérni a fúziós reakciót, miközben a technológiához nincs szükség a kísérleti reaktoroknál általában használt tríciumra sem. A reakció eredményeként úgynevezett alfa-részecskék, vagyis a hélium-4 izotóp atommagjai jönnek létre, amelyek töltését energia előállítására lehet használni.

A HB11 kedden jelentette be, hogy a technológiát nemrég a gyakorlatban is demonstrálták, amellyel állításuk szerint ők lettek az első olyan magánvállalat, akiknek ez sikerült. Az Applied Sciences című tudományos folyóiratban közölt eredmények alapján a kísérlet során "tízszer annyi fúziós reakciót" sikerült elérniük, mint amennyire a korábbi kísérletek alapján számítottak.

A vállalat szerint a megoldással egy több évtizedes akadályt sikerült elhárítaniuk a fúziós energia útjából, hiszen a kísérleteik igazolják, hogy az energiatermelésnek ez a módja elérhető anélkül is, hogy a hidrogént extrém magas hőmérsékletre kellene melegíteni. Ez azért fontos mérföldkő, mert ahhoz, hogy a fúziós energia fenntartható legyen, a kinyert energiának meg kell haladnia az előállításhoz szükséges energiát. Bár ezt egyelőre a HB11-nek sem sikerült elérnie, azonban a közlemény szerint nagyságrendekkel közelebb járnak hozzá, mint a hasonló technológiával kísérletező más vállalatok.

(New Atlas, Fotó: Aleksandar Nakovski/Getty Images)

Olyan erős mágnes készül, ami képes lenne megemelni egy repülőgép-hordozót is A Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor nemrég megkapta annak a mágnesnek az első elemét, ami létfontosságú lesz a fúziós energia előállításához.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Fizikai Nobel-díjat kapott Krausz Ferenc
Fizikai Nobel-díjat kapott Krausz Ferenc
A fizikus a rövid impulzusú lézerek területén végzett úttörő munkájáért kapta meg az elismerést Pierre Agostinivel és Anne L'Huillierrel együtt.
Karikó Katalin kapta meg az orvosi Nobel-díjat
Karikó Katalin kapta meg az orvosi Nobel-díjat
A magyar biológus Drew Weissmannal közösen kapta meg a tudományos világ legrangosabb elismerését a nukleozid módosított mRNS-ek területén tett felfedezéseiért, ami jelentősen hozzájárult a koronavírus-vakcinák kifejlesztéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.