Már 2030-ra megérkezhet az első kereskedelmi fúziós reaktor - állítja egy kaliforniai cég

2021 / 04 / 09 / Bobák Áron
Már 2030-ra megérkezhet az első kereskedelmi fúziós reaktor - állítja egy kaliforniai cég
A TAE Technologies csütörtökön bejelentette, hogy a Norman névre keresztelt kísérleti reaktorjuk fejlesztése annyira jól halad, hogy akár az évtized végére piacra léphetnek vele. A határidő meglehetősen ambiciózus, ha azt vesszük, hol tartanak jelenleg a hagyományos fúziós reaktorok fejlesztésével, de az is igaz, hogy a Norman nem is egy hagyományos fúziós reaktor.

A többek között Kína és az Európai Unió által is fejlesztett tokamak-reaktorokkal és a sztellarátor-reaktorokkal ellentétben a TAE által fejlesztett hidrogén-bór reaktor működése leginkább valamilyen orvosi eszközre hasonlít, amely a fúziós reakció eredményeként létrejövő plazmát egy részecskegyorsító mechanizmussal hozza létre és tartja egyben - írja a Popular Mechanics. A reaktor a részecskegyorsító segítségével a nem radioaktív hidrogén és bór molekulákat plazmává alakítja, amit aztán egy úgynevezett kifordított mágneses terű konfigurációval tart stabil állapotban - ennek nehézségeit a cég honlapja frappánsan úgy írja le, hogy olyan "mintha egy zselét befőttes gumikkal próbálnának egyben tartani".


A megawattos teljesítményű részecskegyorsító

A TAE ötödik generációs fúziós reaktora, a Norman 2017 júliusában készült el

A cég csütörtökön fontos bejelentést tett, ugyanis ahogy írják, az utóbbi időben elvégzett teszteken már megbízhatóan sikerült elérniük az 50 millió Celsius-fokos hőmérsékletet, ami a reaktor működéséhez szükséges. A TAE szerint havonta mintegy 600 ilyen kísérletet végeznek el, vagyis mostanra sikerült elérniük azt a pontot, amikor megfelelő ideig és megfelelő hőmérsékleten tudják üzemeltetni a reaktort. A neheze még csak ezután jön, hiszen a fúziós reaktorhoz képest meglehetősen kicsi, 25 méter hosszú és hét méter széles, valamint 27 tonnás reaktort fel kell fejleszteniük egy olyan szintre, ami lehetővé teszi a kereskedelmi bevezetést. Ahogy a Popular Mechanics megjegyzi, ennek még számos akadálya van, hiszen a reaktort nem csak meg kell terveziük és le kell tesztelniük, de a hatósági engedélyeket is meg kell szerezniük hozzá, a TAE viszont szemmel láthatóan bízik a saját technológiájában, így szerintük ez akár kilenc éven belül megvalósulhat.

(Fotó: TAE Technologies)

További cikkek a témában:

Húsz másodpercen keresztül a Napnál is forróbb volt a koreai fúziós reaktor Ez új világrekordot jelent a fúziós reaktorok között.

Mini-csillag születik a Földön: négy év múlva üzembe helyezik az első gazdaságosan működő fúziós reaktort Miközben a világ szeme az ITER-en van, csendben épülnek a sokkal kisebb tokamakok is, a SPARC lehet az első, amely tényleg képes több energiát termelni, mint amennyit igényel a működése.

Magyarországon tesztelik a világ első fúziós reaktorának az egyik legfontosabb biztonsági technológiáját A hazai Energiatudományi Kutatóközpontban tesztelik a berendezést, melynek feladata, hogy adott esetben gyorsan leállítsa a fúziós reakciót.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.