Már 2030-ra megérkezhet az első kereskedelmi fúziós reaktor - állítja egy kaliforniai cég

2021 / 04 / 09 / Bobák Áron
Már 2030-ra megérkezhet az első kereskedelmi fúziós reaktor - állítja egy kaliforniai cég
A TAE Technologies csütörtökön bejelentette, hogy a Norman névre keresztelt kísérleti reaktorjuk fejlesztése annyira jól halad, hogy akár az évtized végére piacra léphetnek vele. A határidő meglehetősen ambiciózus, ha azt vesszük, hol tartanak jelenleg a hagyományos fúziós reaktorok fejlesztésével, de az is igaz, hogy a Norman nem is egy hagyományos fúziós reaktor.

A többek között Kína és az Európai Unió által is fejlesztett tokamak-reaktorokkal és a sztellarátor-reaktorokkal ellentétben a TAE által fejlesztett hidrogén-bór reaktor működése leginkább valamilyen orvosi eszközre hasonlít, amely a fúziós reakció eredményeként létrejövő plazmát egy részecskegyorsító mechanizmussal hozza létre és tartja egyben - írja a Popular Mechanics. A reaktor a részecskegyorsító segítségével a nem radioaktív hidrogén és bór molekulákat plazmává alakítja, amit aztán egy úgynevezett kifordított mágneses terű konfigurációval tart stabil állapotban - ennek nehézségeit a cég honlapja frappánsan úgy írja le, hogy olyan "mintha egy zselét befőttes gumikkal próbálnának egyben tartani".


A megawattos teljesítményű részecskegyorsító

A TAE ötödik generációs fúziós reaktora, a Norman 2017 júliusában készült el

A cég csütörtökön fontos bejelentést tett, ugyanis ahogy írják, az utóbbi időben elvégzett teszteken már megbízhatóan sikerült elérniük az 50 millió Celsius-fokos hőmérsékletet, ami a reaktor működéséhez szükséges. A TAE szerint havonta mintegy 600 ilyen kísérletet végeznek el, vagyis mostanra sikerült elérniük azt a pontot, amikor megfelelő ideig és megfelelő hőmérsékleten tudják üzemeltetni a reaktort. A neheze még csak ezután jön, hiszen a fúziós reaktorhoz képest meglehetősen kicsi, 25 méter hosszú és hét méter széles, valamint 27 tonnás reaktort fel kell fejleszteniük egy olyan szintre, ami lehetővé teszi a kereskedelmi bevezetést. Ahogy a Popular Mechanics megjegyzi, ennek még számos akadálya van, hiszen a reaktort nem csak meg kell terveziük és le kell tesztelniük, de a hatósági engedélyeket is meg kell szerezniük hozzá, a TAE viszont szemmel láthatóan bízik a saját technológiájában, így szerintük ez akár kilenc éven belül megvalósulhat.

(Fotó: TAE Technologies)

További cikkek a témában:

Húsz másodpercen keresztül a Napnál is forróbb volt a koreai fúziós reaktor Ez új világrekordot jelent a fúziós reaktorok között.

Mini-csillag születik a Földön: négy év múlva üzembe helyezik az első gazdaságosan működő fúziós reaktort Miközben a világ szeme az ITER-en van, csendben épülnek a sokkal kisebb tokamakok is, a SPARC lehet az első, amely tényleg képes több energiát termelni, mint amennyit igényel a működése.

Magyarországon tesztelik a világ első fúziós reaktorának az egyik legfontosabb biztonsági technológiáját A hazai Energiatudományi Kutatóközpontban tesztelik a berendezést, melynek feladata, hogy adott esetben gyorsan leállítsa a fúziós reakciót.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.