Nagy esések és látványos talpraállások - szigorodtak a robotfoci szabályai

2022 / 05 / 21 / Bobák Zsófia
Nagy esések és látványos talpraállások - szigorodtak a robotfoci szabályai
A gépek önállóan játszanak a pályán, külső irányítás nélkül, és egy-egy esés után már egészen látványosan és gyorsan tudnak felpattani. A Robocup célja, hogy a most még ügyetlennek tűnő robotok egyszer megverjék az emberi focistákat a pályán.

Az évente megtartott Robocup versenysorozatot még a kilencvenes években indították útjára Japánban, ahol az Oszakai és a Tokiói Egyetem, valamint az Okinawai Tudományos és Műszaki Intézet professzorai ebben a játékos formában szerették volna felkelteni az érdeklődést a robotikai fejlesztések iránt és népszerűsíteni a gépek mindennapos használatát. Ahhoz, hogy egy robot legalább részben önállóan tudjon focizni, rengeteg fejlett képességre van szüksége: stabil járásra, egyensúlyérzékre, a környezet alapos és gyors felmérésére, kommunikációra a csapattársakkal, megfelelő erőkifejtésre a labda elrúgásához, gyorsaságra és nem utolsó sorban arra, hogy esés után hamar feltalálja magát és folytatni tudja a játékot.

Az évek során sokat fejlődtek a robotok hardveres és szoftveres elemei is, és a robotfoci bajnokságok, valamint a felkészülésbe fektetett mérnöki munka eredményei nagyban hozzájárultak a mindennapokban is hasznos robotikai megoldások kifejlesztéséhez, de a humanoidok még közel sem emberi tempóval rúgják a labdát a meccsek közben, a játék nagyobb része inkább eséssel-keléssel telik, miközben egy-egy gól is betalál időnként. A sokszor egyensúlyt vesztő és földre kerülő robotok azonban egyre atletikusabban és gyorsabban kelnek fel és folytatják a játékot, és a színfalak mögött, pontosabban a gépek "agyában" zajló folyamatok is évről évre egyre komplexebb formát öltenek.

A Robocup idei Hamburgban megtartott németországi helyettesítő bajnokságán (a hivatalos RoboCup German Open 2022 elmaradt, helyette a GORE-t, vagyis German Open Replacement Eventet rendezték meg), amelyen német csapatok mellett ír és ausztrál fejlesztők is indultak, az első helyezett B-Human egyetlen gólt sem kapott és minden más tekintetben is olyan sikeresen teljesített, hogy őket illette meg az dobogó legfelső foka. A versenyen résztvevő robotok az SPL (Standard Platform League) kategóriájába tartoztak, ami azt jelenti, hogy összes csapatnak ugyanazokat a robottípusokat kellett beprogramozni és működtetni, ehhez a platformot a SoftBank Robotics Nao humanoidja képviselte.

A Naóknak idén még nehezebb dolga volt, mint a korábbi megmérettetések alkalmával, mivel a szabályok szigorodtak:

eddig egy robot másodpercenként egy üzenetet küldhetett csapattársainak, most viszont ez a maximum érték már az egész csapatra vonatkozott a meccs teljes időtartama alatt a B-Human csapatot működtető Brémai Egyetem leírása szerint. Emiatt minden robotnak végig kellett "gondolnia", hogy optimális esetben pontosan mennyit kell kommunikálnia a társaival, és melyik üzenet kapjon prioritást a többi előtt. A gépek, ellentétben a kilencvenes évek versenyeinek tendenciájával, teljesen önállóan kellett, hogy működjenek és a mozgásukat nehezítették a kevésbé ideális fényviszonyok is.

A német bajnokság összefoglalója képet ad arról, hogy jelenleg hol tart a robotfoci fejlődése és milyen sok van még hátra a kitűzött célig, az emberi játékosok legyőzéséig, de egyben arról is, hogy mennyit javult a robotok koordinációja. A hivatalos 2022-es Robocup világbajnokságot Bangkokban tartják meg, a tervek szerint július 13-tól 16-ig.

(Fotó: University of Bremen/Ayleen Luehrsen)

2050-re robotok győzik le a labdarúgó-világbajnokság legjobbjait a tervek szerint A videók tanúsága alapján a kitűzött cél elérése még közel sincs karnyújtásnyira, de huszonkilenc év alatt sok minden megtörténhet.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.