Nagyjából olyan jó válaszokat ad a Google orvosi chatbotja, mint a valódi orvosok

2023 / 07 / 10 / Pőcze Balázs
Nagyjából olyan jó válaszokat ad a Google orvosi chatbotja, mint a valódi orvosok
Nyilvánosan ugyan csak májusban jelentették be, de már április óta kísérleteznek a Med-PaLM 2 nevű rendszerrel a Mayo Clinic kutatókórházában. A mesterséges intelligencia több szempontból körülbelül olyan jó válaszokat ad, mint az orvosok.

Amikor május közepén a Google szokásos éves fejlesztői konferenciájáról, az I/O-ról írtunk a Rakétán, nyilvánvaló volt, hogy a keresőóriás nem szeretne lemaradni a mesterséges intelligencia (MI) rendszerek versenyében: tucatjával jelentettek be olyan fejlesztéseket, amelyek a PaLM 2 nevű modelljükre támaszkodnak. Ez az LLM, azaz Large Language Model (nagy nyelvi modell) több mint száz emberi nyelvet, és több számítógépes programnyelvet ért, valamint fejlett matematikai és logikai képességekkel rendelkezik. Bard nevű, általános chatbotjuk mögött is ez működik, ahogyan kéttucat más Google-terméknek is ez biztosítja az MI-képességeit. A cégnél külön kiberbiztonsági és orvosi verziót is készítettek a PaLM 2-ből,

és mint most kiderült, a Med-PaLM 2-t már hónapok óta próbálgatják az Egyesült Államok egyik legjobb kórházában.

A The Verge-ön olvasható cikk szerint a rendszer feladata, hogy orvosi jellegű kérdésekre válaszoljon, a Google szándékai szerint elsősorban olyan országokban, ahol a betegek csak nehezen jutnak valódi orvosi segítséghez. Mivel az MI-k azt visszhangozzák, amin trenírozták azokat, ezért ebben az esetben, a ChatGPT-vel vagy a Barddal ellentétben, kizárólag válogatott, hitelesített orvosi anyagokat adtak oda a rendszernek, hogy tanuljon belőlük. Ennek eredményeként egy májusi kutatás szerint (https://arxiv.org/pdf/2305.09617.pdf) érvelésben, megalapozott válaszok adásában és a hallottak megértésében jól teljesít a Med-PaLM 2, ugyanakkor a többi ilyen szoftverhez hasonlóan időnként pontatlan, illetve irreleváns információkat ad.

A tesztelést a Mayo Clinic kutatókorházában végzik, amit az Egyesült Államok legjobb kórházaként tartanak számon. A Google kutatási vezetője abban bízik, hogy a rendszerrel megtalálják, hogy hol hasznosak a chatbotok az egészségügyben, és ott tízszeres hatást lesznek képesek kifejteni.

(Borítókép: AaronP/Bauer-Griffin/GC Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
A GR-1 a ChatGPT-hez hasonló kommunikációs rendszerrel rendelkezik majd, hogy hatékonyan tudja ellátni feladatait az idősgondozás, katasztrófavédelem, vagy akár a háztartásvezetés területén.
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
A Ghost Robotics négylábú gépeit tesztelik katonai célú alkalmazásokra - a drónokkal együttműködő gépeket városi környezetben vetnék be.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.