Nagyon különös helyről eredhetett az élet a Marson

2024 / 03 / 06 / Felkai Ádám
Nagyon különös helyről eredhetett az élet a Marson
Már persze ha volt ott élet valaha is – egy új tanulmány azonban épp ennek a lehetőségét erősíti.

A Mars jelenleg úgy fest, hogy ahhoz képest a Mad Max filmek pusztasága is csalogató édenkert – ez azonban nem feltétlen volt mindig így. A kutatók szerint a Mars több mint 200 millió éven át folyékony víznek adott otthont, és épp ezért (valamint közelsége okán) ez a planéta a földönkívüli élet kutatásának az első számú jelöltje. Sőt az sem kizárt, hogy ilyen életet már találtunk is, csak a vizsgálati módszereinkkel el is pusztítottuk azt:

Talán már találtunk is életet a Marson, de ötven éve kinyírtuk véletlenül Közel ötven éve, a Viking küldetések során vizet adtak a marsi talajhoz, ami nem feltétlen volt jó ötlet, de utólag magyarázhatja a küldetés ellentmondásos eredményeit a marsi élet utáni kutatás kapcsán.

A folyékony vízre visszatérve – ennek a jelenléte kulcsfontosságú indikátora az élet lehetséges előfordulásának, aminek jelentőségét csak fokozza egy új tanulmány, a jelen cik apropója – e szerint ugyanis az élet létrejöttéhez nélkülözhetetlen molekulák jelen lehettek a Marson éppen a bolygó vizes időszakában.

A kutatás azt vizsgálta, hogyan alakulhatott ki a szerves anyag a Marson, és ennek érdekében azt vizsgálták meg, hogy miként festhetett a Vörös Bolygó évmilliárdokkal ezelőtt. A tanulmány számítógépes szimulációkat használt a marsi állapotok újrateremtésére, ami alapján ekkoriban valószínűsíthetű volt a formaldehid jelenléte a bőséges légköri szén-dioxid, hidrogén és szén-monoxid miatt.

A Tohoku Egyetem tudósai szerint így tehát a Mars formaldehidben gazdag légköre elősegíthette az élethez nélkülözhetetlen biomolekulák létrejöttét, amint azt a Scientific Reports-ban közölt tanulmányuk részletezi. Mint azt Shungo Koyama, a kutatás vezetője elmondta:

“Az eredményeink azt mutatják, hogy a légköri formaldehid lehetett a forrása a különféle szerves vegyületek, köztük aminosavak és cukrok szintézisének.”

A kutatás másik következtetése, hogy a korai Mars, különösen a Noach-korszakban és a korai Heszperi korszakban, az élethez elengedhetetlenül fontos cukrokkal is rendelkezhetett ráadásul folyamatosan, így ez egy újabb érv amellett, hogy a Marson egykor valóban megjelenhetett az élet.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.