Kiderült, mi okozta a NASA holdrakétájának hibáit, ami miatt meg kellett szakítani a tesztelést

2022 / 05 / 11 / Bobák Zsófia
Kiderült, mi okozta a NASA holdrakétájának hibáit, ami miatt meg kellett szakítani a tesztelést
A Space Launch Systemet előreláthatólag júniusban viszik ki újra az indítóállásra további tesztelésre és augusztusban kerülhet sor az első misszió kezdetére.

A NASA régóta fejlesztés alatt álló megarakétája, a Space Launch System (SLS), amivel az Artemis program keretében a Holdra induló asztronautákat szállítja majd az ügynökség, már a tesztelések végső fázisában tart: a wet dress rehearsal próba alatt az indítóálláson ellenőrzik az indításhoz szükséges összes rendszer működőképességét és egyúttal feltöltik a rakéta tartályait az üzemanyagként szolgáló kriogenikus folyadékokkal, hidrogénnel és oxigénnel.

Az április elsején kezdődő és elvileg két naposra tervezett teszt hibák sorozata miatt végül nem csak elhúzódott, hanem meg is kellett szakítani, az SLS-t emiatt április 25-én a NASA hatalmas hernyótalpas szállítójárművével (Crawler Transporter-2) visszaszállították az összeszerelő csarnokba a 39B indítóállásról. A teszt során detektált problémák a kriogenikus folyékony oxigén hőmérsékletének szabályozásával, egy hélium szeleppel és a folyékony hidrogén töltése közben észlelt szivárgással voltak kapcsolatosak, ezekből az oxigén hőmérsékletének megfelelő szinten tartását már a teszt során megoldották, azonban a hibás szelep és a hidrogén szivárgása akadályt jelentett az üzemanyagtöltés folytatásában, aminek próbája és sikeres kivitelezése alapvető fontosságú az indítás előtt. Többek között azért is, mert a rendkívül alacsony hőmérsékletre hűtött, mínusz 183 Celsius-fokos oxigén és mínusz 252 Celsius-fokos hidrogén töltése megterhelést jelenthet az alkatrészek számára, ezért szükséges ellenőrizni az előzetesen lehűtött kábelek állapotát és a kriogenikus folyadékok befogadására való alkalmasságát.

A csarnokba való visszaérkezése után a NASA mérnökei kivizsgálták a rakéta hibás elemeit és kiderítették, hogy a szelep azért nem funkcionált megfelelően, mert egy rossz helyre került kis gumidarab megakadályozta a kellően szoros lezárását. Magával a szeleppel ezenfelül nem találtak semmilyen más problémát, ezért az időközben kicserélt alkatrész tesztje során arra számítanak, hogy az az elvárások szerint működik majd. Arra, hogy a gumidarab hogyan került a szelepbe, a NASA közleménye szerint egyelőre nem derült fény.

A hidrogén szivárgásának hátterét is feltérképezték: a vizsgálatok szerint a kábelekkel, amelyek egyszerre szolgálnak a hidrogén és oxigén töltésére és a rakéta elektromos árammal való ellátására a teszt alatt, nem történt nagyobb probléma: a hiba oka nagy valószínűséggel a peremes csavarok kilazulása volt, amelyek megfelelő beállítással a nyomás erejét növelték volna. A csavarok megszorítása után elvégzett teszt során már nem észlelték szivárgás jelét, de az, hogy a kriogenikus üzemanyag töltése alatt is jól működik-e a kábel, az csak a következő, indítóálláson végzett próba közben derül ki.

Erre, tehát a következő wet dress rehearsal tesztre, a tervek szerint valamikor júniusban kerül sor, bár a pontos időpontot egyelőre a NASA nem határozta meg. Ha ez alkalommal minden sikeresen alakul, az SLS augusztusban indulhat első útjára, ami még legénység nélkül zajlik majd. A kérdésre, miszerint a NASA nem érzi-e az egyre nagyobb nyomást a holdrakéta indításának késlekedése és a SpaceX Starshipjének gyors fejlesztése miatt, a NASA adminisztrátora, Bill Nelson egyértelmű nemmel válaszolt egy május 9-ei előadása során: szerinte a SpaceX az ügynökség partnere, a Starship pedig egyébként sem repült még és az első útja során nem jut a Hold közelébe, míg a Space Launch System, bármennyi késéssel, de egyenesen a Hold körüli pályát célozza majd. A halasztással kapcsolatban Nelson elmondta:

a rakéta addig nem emelkedik a magasba, amíg nem tökéletesen biztonságos a működése,

de ez nem csak az SLS-re vonatkozik, hanem minden más űreszközre is. A valahai Space Shuttle űrrepülők indítását például rekord számú alkalommal kellett lefújni és későbbi időpontra tenni, valamilyen hiba vagy időjárási problémák miatt.

(Fotó: NASA/Ben Smegelsky)

A NASA megmutatta a rakétát, amivel az emberiség visszatér a Holdra Bár a Space Launch Systemről a NASA korábban már kiadott néhány fotót, a saját szemével eddig csupán nagyon kevés ember láthatta a valaha épített egyik legnagyobb hordozórakétát, amelyet kifejezetten az Artemis programhoz építettek.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.