A NASA megmutatta a rakétát, amivel az emberiség visszatér a Holdra

2022 / 03 / 19 / Bobák Áron
A NASA megmutatta a rakétát, amivel az emberiség visszatér a Holdra
Bár a Space Launch Systemről a NASA korábban már kiadott néhány fotót, a saját szemével eddig csupán nagyon kevés ember láthatta a valaha épített egyik legnagyobb hordozórakétát, amelyet kifejezetten az Artemis programhoz építettek.

Az SLS, tetején az Orion űrkpaszulával magyar idő szerint csütörtök este, 11 óra előtt néhány perccel gördült ki a floridai Kennedy Űrközpont összeszerelő csarnokából, hogy megkezdje több mint tízórás útját a 6,5 kilométerre található 39B kilövőállás felé. A rakétát a Crawler-Transporter 2 névre keresztelt hernyótalpas járművel szállították, amelyet a NASA még 1965-ben fejlesztett ki az Apollo-missziókhoz használt Saturn V szállítására, és a néhány évvel ezelőtti korszerűsítése óta akár 8200 tonna egyidejű mozgatására is képes.

A 98,1 méter magas rakéta ugyan üzemanyag és rakomány nélkül csupán 95 tonnát nyom, ám az SLS így is az egyik legnagyobb és legerősebb rakéta, amit valaha építettek. Méretben csupán a SpaceX Starshipje, a szovjet N1 valamint a Saturn V előzi meg, ám ezek közül - egyelőre - csak utóbbiról mondható el, hogy valaha eljutott a világűrbe.

 

Ha minden a tervek szerint alakul, erre az SLS-nek sem kell már sokat várnia, hiszen a tervek szerint az Artemis-1 misszió akár már májusban elindulhat, bár ez az időpont egyelőre nincs kőbe vésve. Az első, egyelőre emberek nélküli misszión az SLS egy üres Orion űrkapszulával fog elmenni a Holdig, ahol hat napot tölt el az égitest körül keringve, majd visszatér a Földre. Az Artemis-2 misszió során már asztronautákkal hajtják végre nagyjából ugyanezt a programot, majd ezt követi várhatóan 2025 környékén az Artemis-3, amelynek résztvevői már le is szállnak a Holdon.

Hogy az Artemis-1 mikor indulhat útnak, az többek között függ a hamarosan elvégzett tesztektől is, amelyek során a kilövőálláson várakozó rakétát üzemanyaggal töltik fel, majd az indítási procedúrát - és annak esetleges megszakítását - is szimulálják. Erre a várakozások szerint április 3-án kerülhet sor, majd az SLS-t visszaviszik az összeszerelő csarnokba, ahol elvégzik rajta az utolsó ellenőrzéseket is.

(Gizmodo, Fotó: Joel Kowsky/Kim Shiflett/Glenn Benson/NASA)

Így készült a Space Launch System, a rakéta, ami újra embereket szállít a Holdra A NASA videón mutatta be az SLS összeszerelésének folyamatát, ami a legerőteljesebb rakéta lesz az űrügynökség eddigi felhozatalában.


Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
A Nap a következő napciklus első jeleit produkálja – holott még mindig a jelenlegi ciklus közepén vagyunk.
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
A Curiosity marsjáró véletlenül kettétört egy követ, ami nagy meglepetést rejtett: tiszta kénből állt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.