Négy autót törtek rommá, hogy kiderítsék, működik-e az iPhone 14 balesetfelismerő rendszere

2022 / 09 / 29 / Pőcze Balázs
Négy autót törtek rommá, hogy kiderítsék, működik-e az iPhone 14 balesetfelismerő rendszere
Az idei alap iPhone modellek kevés újdonságot tudtak felmutatni, ezek közül az egyik a súlyosabb közlekedési baleseteket automatikusan felismerő megoldásuk. Két videós most kipróbálta, hogy valóban működik-e a technológia.

Amikor bő három hete beszámoltunk az iPhone 14 sorozat bemutatójáról, egyértelműnek tűnt, hogy inkább a Pro modellek fejlődtek az elmúlt egy évben. A "dinamikus sziget" nevű új elem a kezelőfelületen, az állandóan bekapcsolt kijelző, az újabb csip csak a drágább Apple telefonokban kaptak helyet. A belépő 14-esek igazából csak két újdonságot hoztak: a műholdas segélyhívást és az autóbalesetek felismerését.

Utóbbi lényege, hogy ha a telefon úgy érzi, hogy "komoly autóbalesetet szenvedtünk", akkor húsz másodpercen belül hívja a mentőket, hacsak nem nyomjuk meg a "mégse" gombot. Ha a hívás megkezdése után sem reagálunk, akkor egy hangüzenetet játszik le a diszpécsereknek, arról értesítve őket, hogy baleset részesei voltunk, majd beolvassa a telefon aktuális GPS-koordinátáit. Az viszont, hogy mi számít "komoly autóbalesetnek", nem egyértelmű az Apple weboldala alapján. Egyedül arra térnek ki, hogy a gyorsulásmérő és a mikrofonok is kellenek az ilyen események felismeréséhez.

A 9to5Mac most arról írt, hogy két YouTube-videós próbára tette a megoldást: Luke Miani és Sam Kohl fogtak néhány rozzant autót, és tizennyolc percen keresztül próbálkoztak azzal, hogy beindítsák a segélyhívást a telefonjaikon. Koccantak kisebbeket és nagyobbakat, sőt, még egy domboldalon is legurították az egyik autójukat, de semmi nem történt ezek hatására. "Annyi balesetet idéztünk elő, és nem működött! Pedig a kocsik tele voltak telefonokkal. Két iPhone a műszerfalon, egy Pixel 6-os is ugyanott, iPhone-ok a stábtagok zsebeiben, szóval összesen négy-öt készülék. És még az Apple Watch-aink is velünk voltak!" - mondják meglepve a videójuk végén, kiemelve, hogy a technológiával szintén rendelkező órák és Android-telefonok sem reagáltak az eseményekre.

Vagyis az valószínűnek tűnik, hogy az Apple-nél nem szerették volna, hogy fölöslegesen terheljék túl a telefonjaik a 911-et, illetve a 112-t, ugyanakkor fontos, hogy a technológia érzékenységét feltehetőleg utólag, szoftverfrissítések során is képesek lesznek finomhangolni. A másik új megoldás, a műholdas segélykérés teszteléséhez viszont nem kell majd kamu vészhelyzeteket előidézni: úgy tűnik, hogy a Beállítások menüből közvetlenül ki lehet próbálni azt, ahol működik, vagyis egyelőre Amerikában és Kanadában.

Az iPhone-ok legizgalmasabb újdonsága a "dinamikus sziget" Az Apple bemutatott négy új telefont, három új órát és egy új fülhallgatót.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.