Négy autót törtek rommá, hogy kiderítsék, működik-e az iPhone 14 balesetfelismerő rendszere

2022 / 09 / 29 / Pőcze Balázs
Négy autót törtek rommá, hogy kiderítsék, működik-e az iPhone 14 balesetfelismerő rendszere
Az idei alap iPhone modellek kevés újdonságot tudtak felmutatni, ezek közül az egyik a súlyosabb közlekedési baleseteket automatikusan felismerő megoldásuk. Két videós most kipróbálta, hogy valóban működik-e a technológia.

Amikor bő három hete beszámoltunk az iPhone 14 sorozat bemutatójáról, egyértelműnek tűnt, hogy inkább a Pro modellek fejlődtek az elmúlt egy évben. A "dinamikus sziget" nevű új elem a kezelőfelületen, az állandóan bekapcsolt kijelző, az újabb csip csak a drágább Apple telefonokban kaptak helyet. A belépő 14-esek igazából csak két újdonságot hoztak: a műholdas segélyhívást és az autóbalesetek felismerését.

Utóbbi lényege, hogy ha a telefon úgy érzi, hogy "komoly autóbalesetet szenvedtünk", akkor húsz másodpercen belül hívja a mentőket, hacsak nem nyomjuk meg a "mégse" gombot. Ha a hívás megkezdése után sem reagálunk, akkor egy hangüzenetet játszik le a diszpécsereknek, arról értesítve őket, hogy baleset részesei voltunk, majd beolvassa a telefon aktuális GPS-koordinátáit. Az viszont, hogy mi számít "komoly autóbalesetnek", nem egyértelmű az Apple weboldala alapján. Egyedül arra térnek ki, hogy a gyorsulásmérő és a mikrofonok is kellenek az ilyen események felismeréséhez.

A 9to5Mac most arról írt, hogy két YouTube-videós próbára tette a megoldást: Luke Miani és Sam Kohl fogtak néhány rozzant autót, és tizennyolc percen keresztül próbálkoztak azzal, hogy beindítsák a segélyhívást a telefonjaikon. Koccantak kisebbeket és nagyobbakat, sőt, még egy domboldalon is legurították az egyik autójukat, de semmi nem történt ezek hatására. "Annyi balesetet idéztünk elő, és nem működött! Pedig a kocsik tele voltak telefonokkal. Két iPhone a műszerfalon, egy Pixel 6-os is ugyanott, iPhone-ok a stábtagok zsebeiben, szóval összesen négy-öt készülék. És még az Apple Watch-aink is velünk voltak!" - mondják meglepve a videójuk végén, kiemelve, hogy a technológiával szintén rendelkező órák és Android-telefonok sem reagáltak az eseményekre.

Vagyis az valószínűnek tűnik, hogy az Apple-nél nem szerették volna, hogy fölöslegesen terheljék túl a telefonjaik a 911-et, illetve a 112-t, ugyanakkor fontos, hogy a technológia érzékenységét feltehetőleg utólag, szoftverfrissítések során is képesek lesznek finomhangolni. A másik új megoldás, a műholdas segélykérés teszteléséhez viszont nem kell majd kamu vészhelyzeteket előidézni: úgy tűnik, hogy a Beállítások menüből közvetlenül ki lehet próbálni azt, ahol működik, vagyis egyelőre Amerikában és Kanadában.

Az iPhone-ok legizgalmasabb újdonsága a "dinamikus sziget" Az Apple bemutatott négy új telefont, három új órát és egy új fülhallgatót.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.