Négyes informatikai érettségivel is vizsgamentességgel igényelhető az ECDL bizonyítvány

2021 / 06 / 19 / Justin Viktor
Négyes informatikai érettségivel is vizsgamentességgel igényelhető az ECDL bizonyítvány
A Neumann Társaság és a hazai ECDL vezetése közösen bővítették az ECDL bizonyítvány megszerzésének lehetőségét. Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és álláskeresésnél jól jön, ha ott lapul a zsebünkben.

Egy hasznos bizonyítvány

Az ECDL (European Computer Driving Licence - Európai Számítógép-használói Jogosítvány, Európán kívül ICDL, vagyis International Computer Driving Licence) az informatikai írástudás nemzetközileg egységes bizonyítványa. A program nemzetközi irányítását az ECDL Alapítvány végzi, amelyet a CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies) hozott létre 1996-ban, a finn számítógép-használói jogosítvány továbbfejlesztése és az informatikai írástudás nemzetközi szabványának terjesztése céljából.

A mostani döntés értelmében 2021-től nemcsak a jeles, hanem a jó minősítésű informatika illetve informatika alapismeretek érettségi vizsgát tevők is vizsgamentességgel igényelhetik az ECDL bizonyítványt.

Az ECDL terjesztésével, minőségbiztosításával és ellenőrzésével kapcsolatos jogok Magyarországon a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnál (NJSZT ECDL Iroda) vannak. A vizsgáztatás az NJSZT által akkreditált ECDL vizsgaközpontokban történik.

A bezártság mellékhatásai

A mentességre vonatkozó ECDL szabályok liberalizációjára azért került sor, mert a járványveszély miatt a diákok számára leszűkültek a vizsgázás lehetőségei, mivel több mint egy évre, rövid megszakításokkal az otthonaikba szorultak. Az ECDL vizsgát ráadásul az akkreditációs szabályoknak megfelelően csak akkreditált vizsgatermekben lehet megszervezni, amennyiben a vizsgázó nem kíván élni a távoli vizsgázás lehetőségével. 

A statisztikák azt mutatják, hogy a vizsgák száma erősen lecsökkent, így azokat a diákokat, akik az elmúlt évben szerettek volna ECDL modulvizsgákat tenni, jelentős hátrány érte, így az NJSZT a könnyítésről, a vizsgamentesség kiterjesztéséről hozott döntést. 

A négyes és az ötös érdemjegyet szerző érettségizők az érettségi bizonyítvány megszerzésétől számított 3 éven belül igényelhetik az ECDL hétmodulos bizonyítványuk kiállítását.

A világ 150 országában elfogadott nemzetközi ECDL bizonyítvány kiváltásának díja 9000 Ft, az igénylést egy online űrlap kitöltésével és az érettségi okmány másolatának feltöltésével lehet intézni.

(Forrás: NJSZT Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Innovációs nap zajlott a BME-n, izgalmas előadókkal és témákkal A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Innovációs napján számos fontos, a tudományt érintő bejelentés mellett a jövőben tervezett nagy programokról is lerántották a leplet, izgalmas technológiai demonstrációkkal. Részletek a beszámolónkban.

Idén márciusban megnégyszereződött az új generációs bányászvírusok száma. Mit tehetünk ellenük? A bányászvírusok olyan kártékony programok, melyek igyekeznek megszerezni a a megfertőzött eszközökről elérhető kriptovalutát. Ezek általában a felhasználó tudta nélkül kerülnek az eszközre, ahol csendben és folyamatosan lopják a különféle kriptoérméket.

A startupperek örömére a vállalati innováció-támogatás a járvány árnyékában sem állt le A koronavírus okozta világjárvány hatására nagyjából minden normális vállalati folyamat a feje tetejére állt, nem volt kivétel a startupok és az innováció támogatása sem. Szerencsére akadtak kivételek, a pénzcsapokat nem mindenhol zárták el teljesen.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.