Négyes informatikai érettségivel is vizsgamentességgel igényelhető az ECDL bizonyítvány

2021 / 06 / 19 / Justin Viktor
Négyes informatikai érettségivel is vizsgamentességgel igényelhető az ECDL bizonyítvány
A Neumann Társaság és a hazai ECDL vezetése közösen bővítették az ECDL bizonyítvány megszerzésének lehetőségét. Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és álláskeresésnél jól jön, ha ott lapul a zsebünkben.

Egy hasznos bizonyítvány

Az ECDL (European Computer Driving Licence - Európai Számítógép-használói Jogosítvány, Európán kívül ICDL, vagyis International Computer Driving Licence) az informatikai írástudás nemzetközileg egységes bizonyítványa. A program nemzetközi irányítását az ECDL Alapítvány végzi, amelyet a CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies) hozott létre 1996-ban, a finn számítógép-használói jogosítvány továbbfejlesztése és az informatikai írástudás nemzetközi szabványának terjesztése céljából.

A mostani döntés értelmében 2021-től nemcsak a jeles, hanem a jó minősítésű informatika illetve informatika alapismeretek érettségi vizsgát tevők is vizsgamentességgel igényelhetik az ECDL bizonyítványt.

Az ECDL terjesztésével, minőségbiztosításával és ellenőrzésével kapcsolatos jogok Magyarországon a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnál (NJSZT ECDL Iroda) vannak. A vizsgáztatás az NJSZT által akkreditált ECDL vizsgaközpontokban történik.

A bezártság mellékhatásai

A mentességre vonatkozó ECDL szabályok liberalizációjára azért került sor, mert a járványveszély miatt a diákok számára leszűkültek a vizsgázás lehetőségei, mivel több mint egy évre, rövid megszakításokkal az otthonaikba szorultak. Az ECDL vizsgát ráadásul az akkreditációs szabályoknak megfelelően csak akkreditált vizsgatermekben lehet megszervezni, amennyiben a vizsgázó nem kíván élni a távoli vizsgázás lehetőségével. 

A statisztikák azt mutatják, hogy a vizsgák száma erősen lecsökkent, így azokat a diákokat, akik az elmúlt évben szerettek volna ECDL modulvizsgákat tenni, jelentős hátrány érte, így az NJSZT a könnyítésről, a vizsgamentesség kiterjesztéséről hozott döntést. 

A négyes és az ötös érdemjegyet szerző érettségizők az érettségi bizonyítvány megszerzésétől számított 3 éven belül igényelhetik az ECDL hétmodulos bizonyítványuk kiállítását.

A világ 150 országában elfogadott nemzetközi ECDL bizonyítvány kiváltásának díja 9000 Ft, az igénylést egy online űrlap kitöltésével és az érettségi okmány másolatának feltöltésével lehet intézni.

(Forrás: NJSZT Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Innovációs nap zajlott a BME-n, izgalmas előadókkal és témákkal A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Innovációs napján számos fontos, a tudományt érintő bejelentés mellett a jövőben tervezett nagy programokról is lerántották a leplet, izgalmas technológiai demonstrációkkal. Részletek a beszámolónkban.

Idén márciusban megnégyszereződött az új generációs bányászvírusok száma. Mit tehetünk ellenük? A bányászvírusok olyan kártékony programok, melyek igyekeznek megszerezni a a megfertőzött eszközökről elérhető kriptovalutát. Ezek általában a felhasználó tudta nélkül kerülnek az eszközre, ahol csendben és folyamatosan lopják a különféle kriptoérméket.

A startupperek örömére a vállalati innováció-támogatás a járvány árnyékában sem állt le A koronavírus okozta világjárvány hatására nagyjából minden normális vállalati folyamat a feje tetejére állt, nem volt kivétel a startupok és az innováció támogatása sem. Szerencsére akadtak kivételek, a pénzcsapokat nem mindenhol zárták el teljesen.


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására
A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására
A világon nagyjából húsz szupervulkán létezik, és bár ezek a tűzhányók csak rendkívül ritkán, átlagosan 17 ezer évente törnek ki, már egyetlen ilyen esemény is hatalmas veszélyt jelentene az emberiségre nézve.
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.