Negyven kórházban tesztelik az MI-alapon működő, virtuális nővéreket

2024 / 03 / 21 / Pőcze Balázs
Negyven kórházban tesztelik az MI-alapon működő, virtuális nővéreket
Az Nvidia nevű chipgyártó fejlesztői konferenciáján az egyik legkülönösebb bejelentés arról szólt, hogy már valódi nővérek ezrei, orvosok százai vettek részt a hús-vér betegápolóknál lényegesen olcsóbbként kommunikált "munkaerő" próbaüzemében.

Nemrég számoltunk be arról a Rakétán, hogy az immár több mint kétbillió dollárt érő Nvidia bemutatta a mesterséges intelligencia területén gyakorlatilag egyeduralkodó H100-as chipjének az utódját, a Blackwell B200-at. A huszonötszörös energia- és költségmegtakarítást ígérő eszköz volt a fejlesztői találkozójuk legfontosabb újdonsága, de az apróbb bejelentések közül egy kiemelkedett:

a Hippocratic nevű céggel együtt olyan, virtuális nővérek fejlesztésébe fogtak, amelyek szerintük "az egyedüli skálázható megoldást" jelentik az egészségügyben kialakult szakemberhiányra.

Amint a Gizmodo cikke emlékeztet rá, 2023-ban harminckétezer betegápoló sztrájkolt az Egyesült Államokban, ami az összes nagy munkabeszüntetés egynegyedét jelentette. A Hippocratic weboldalán kifejezetten arról beszélnek, hogy míg egy hús-vér nővér költsége kilencven dollár, addig a digitális megfelelőjéé ennek a tizede. Természetesen a "megfelelő" ebben az esetben hatalmas túlzás. A cég által bemutatott videóban mindössze annyi történik, hogy egy pácienst játszó színésznő egy vakbélműtét után az iPad Próján megjelenő karakterrel konzultál.

A virtuális nővér megkérdezi a beteget, hogy hogy érzi magát, illetve be tudta-e szerezni a felírt gyógyszert; a nő erre visszakérdez, hogy ugye szedheti az említett szert a penicillin-érzékenysége ellenére is. A beteg oldaláról teljesen hétköznapi, természetes párbeszéd jól demonstrálja azt, hogy az MI-rendszerek milyen jól megértik, illetve milyen természetesen megválaszolják a kérdéseinket - de ez feltehetőleg egy betegápoló munkájának a tizedét teszi ki valójában. A Hippocratic állítása szerint azonban a negyven kórházban, nővérek ezreivel és orvosok százaival tesztelt rendszerrel elégedettebbek a páciensek, mint a valódi emberekkel. Azt nem teszik hozzá, hogy egy beteg nem biztos, hogy a legfontosabb szempontok szerint ítéli meg egy egészségügyi szakember munkáját.

Sokakban felmerülhet, hogy az MI-botokra jellemző hallucinációkkal, azaz a magabiztosan tálalt, ám kitalált információkkal mi a helyzet. Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang egy, nem ezzel a fejlesztéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a válaszokban lévő adatok visszaellenőrzése szerinte megoldja ezt, őt láthatóan nem aggasztja ez a probléma. Még akkor sem, amikor kritikus információkról és helyzetekről van szó - márpedig egy kórházi párbeszéd mindenképp ide sorolható.

Projekt GR00T: az Nvidia emberszabású robot alapmodellje új szintet hoz a robotikába Az Nvidia csukafejest ugrott az emberszabású robotikába – ennek legvégső megtestesülése pedig az egész terület átalakítására is képes alapmodell, a Project GR00T, amelyre a humán robotok fejlesztése építhető.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.