Nem csak láthatjuk, már tapinthatjuk is a virtuális valóságot

2019 / 12 / 01 / Felkai Ádám
Nem csak láthatjuk, már tapinthatjuk is a virtuális valóságot
A VR technológia kétségkívül jobban megvetette a lábát napjainkban, mint mondjuk a kilencvenes években, amikor a Nintendo piacra dobta a minden szempontból szörnyűséges Virtual Boyt. Már kereskedelmi szempontból is viszonylag megbízhatóan teljesít a technológia, habár kirobbanó sikerről azért túlzás lenne beszélni. Na majd talán most, amikor nem csak láthatjuk a minket körülvevő, szimulált világot, de minden eddiginél jobban érzékelhetjük is azt.

A Northwestern University kutatói által fejlesztett találmány lényege, hogy a tapintást szimuláló eszköz könnyű, rugalmas és drót nélkül tölthető. A 15 négyzetcentiméteres eszköz így könnyen elhelyezhető bármely testfelületen, és beépített, apróbb, vibráló karokkal tud nyomásérzetet kiváltani, és így véső soron magát az érintést szimulálni. Maga az ötlet egyébként nem új, hasonló eszközök eddig is rendelkezésre álltak, csak azok túl nagyok voltak, teli voltak aggatva drótokkal, és ezért körülményes volt a használatuk.

A nehézség tehát abban rejlett, hogy a vibráló karokat kellő mértékben lekicsinyítsék, és kevés energiát igényeljenek. A végső eszköz ennek megfelelően elég vékony ahhoz, hogy ne essen le a bőrről, a töltése pedig megoldható úgy, mint történik az a drótnélküli mobiltöltők esetén. A prototípusban 32 ilyen kart helyeztek el, melyek mind külön-külön programozhatók arra, hogy eltérő erősségű nyomást fejtsenek ki.

Kérdés, persze mire lesz jó a találmány? A fenti kísérő videó a felhasználási területek széles spektrumát mutatja be (igaz, a legevidensebb területről szemérmesen hallgat): egy anya tudja egy videóbeszélgetés folyamán megsimogatni a gyerekét, művégtagot használók nyerhetik vissza a tapintás érzését, illetve a videojátékok is átélhetőbbé tehetők. A végső cél egy teljes VR-ruha kifejlesztése lenne, amely az érzékelést a testfelület egészén biztosítja. Ehhez a számítások szerint 1800 karra lenne szükség.

Egyébként ebben a technológiában látják mások is a fejlődés egyik lehetséges útját: Svájcban például az ujjbegyre tapasztható műbőrt készítettek, amely mindössze 500 nanométer vastag, és valós időben szimulálja az érintést.

(Kép: Pixabay, forrás: Nature)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.