Nem csak helikopterről oltják az USA tüzeit, a tűzoltó-drónok tűzgolyókat vetnek a magasból

2020 / 10 / 29 / Justin Viktor
Nem csak helikopterről oltják az USA tüzeit, a tűzoltó-drónok tűzgolyókat vetnek a magasból
Az Egyesült Államok nyugati partján hatalmas tűzvészek tombolnak, ahogy arról már mi is beszámoltunk. A klímaváltozás erősödő hatásainak köszönhetően a régiót 20 éves aszály, és rekord magas hőmérséklet sújtja, melynek következtében elhal, sorvad a növényzet, hatalmas szelekkel és vad villámlásokkal kísért viharok dühöngenek, az éghajlatkutatók egyenesen a „megatüzek” koráról beszélnek.

Még mindig ég az USA

Az amerikai tűzoltók most különleges módszerekkel igyekeznek ellenőrzésük alatt tartani a szokatlanul erős futótűz szezont - számol be róla a National Geographic. A dologhoz egy „sárkánytojásnak” nevezett pingponglabda méretű gyújtószerkezetet dobnak le drónokról, melyek talajt érve felrobbannak, és “ellentűznek” hívott apró tüzeket indítanak. A cél az, hogy megszüntessék (elégessék)a közelben tomboló nagyobb tüzek minden lehetséges üzemanyagforrását.

0/24 drón

Egyetlen drón, néhány perc alatt körülbelül 450 gyújtóeszközt képes szétszórni, az idén 30 drónirányító pilóta repüli a szolgálatban álló két tucat drónt a nyugati államokban, ami a tavalyi erőforrás kétszerese. Ugyanakkor az idei tűzvészek sokkal nagyobbak és nehezebben kezelhetők, mint a korábbi években, ezért nem csoda, ha a drónok iránti kereslet megugrott.

"Akár éjszakai műveleteket is végezhetünk, füstös körülmények között dolgozhatunk, mert ha egy drón lezuhan, senki sem hal meg"

- mondta el Simon Weibel, a Drone Amplified cégnél dolgozó tűzoltó.

"Idén jelentősen megnőtt a hozzánk beérkező kérelmek száma" - mondta Joe Suarez, a Nemzeti Park Szolgálat drónszakértője. "Most nincs is elegendő pilótánk vagy drónunk az igények kielégítésére."

A drónokon kívül a tűzoltók olyan speciális hőkamerákat is használnak, melyek átlátnak a füstön, így nyomon tudják követni a tüzek mozgását.

Kalifornia államban más repülő eszközök is nagy számban kiveszik a részüket a tűzoltási feladatokból, vizet vagy a tüzek terjedését gátló anyagokat szórnak a magasból. 

A modern, Cal Fire Firehawk helikopterek egyszerre akár 3,7 tonna vizet is ledobhatnak, 3-szor többet mint a régebbi helikopterek, majd a közeli nyílt vizeken repülés közben is fel tudják tölteni a tartályaikat egy sznorkellel.

(Kép: Lockheedmartin)


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.