Nem csak helikopterről oltják az USA tüzeit, a tűzoltó-drónok tűzgolyókat vetnek a magasból

2020 / 10 / 29 / Justin Viktor
Nem csak helikopterről oltják az USA tüzeit, a tűzoltó-drónok tűzgolyókat vetnek a magasból
Az Egyesült Államok nyugati partján hatalmas tűzvészek tombolnak, ahogy arról már mi is beszámoltunk. A klímaváltozás erősödő hatásainak köszönhetően a régiót 20 éves aszály, és rekord magas hőmérséklet sújtja, melynek következtében elhal, sorvad a növényzet, hatalmas szelekkel és vad villámlásokkal kísért viharok dühöngenek, az éghajlatkutatók egyenesen a „megatüzek” koráról beszélnek.

Még mindig ég az USA

Az amerikai tűzoltók most különleges módszerekkel igyekeznek ellenőrzésük alatt tartani a szokatlanul erős futótűz szezont - számol be róla a National Geographic. A dologhoz egy „sárkánytojásnak” nevezett pingponglabda méretű gyújtószerkezetet dobnak le drónokról, melyek talajt érve felrobbannak, és “ellentűznek” hívott apró tüzeket indítanak. A cél az, hogy megszüntessék (elégessék)a közelben tomboló nagyobb tüzek minden lehetséges üzemanyagforrását.

0/24 drón

Egyetlen drón, néhány perc alatt körülbelül 450 gyújtóeszközt képes szétszórni, az idén 30 drónirányító pilóta repüli a szolgálatban álló két tucat drónt a nyugati államokban, ami a tavalyi erőforrás kétszerese. Ugyanakkor az idei tűzvészek sokkal nagyobbak és nehezebben kezelhetők, mint a korábbi években, ezért nem csoda, ha a drónok iránti kereslet megugrott.

"Akár éjszakai műveleteket is végezhetünk, füstös körülmények között dolgozhatunk, mert ha egy drón lezuhan, senki sem hal meg"

- mondta el Simon Weibel, a Drone Amplified cégnél dolgozó tűzoltó.

"Idén jelentősen megnőtt a hozzánk beérkező kérelmek száma" - mondta Joe Suarez, a Nemzeti Park Szolgálat drónszakértője. "Most nincs is elegendő pilótánk vagy drónunk az igények kielégítésére."

A drónokon kívül a tűzoltók olyan speciális hőkamerákat is használnak, melyek átlátnak a füstön, így nyomon tudják követni a tüzek mozgását.

Kalifornia államban más repülő eszközök is nagy számban kiveszik a részüket a tűzoltási feladatokból, vizet vagy a tüzek terjedését gátló anyagokat szórnak a magasból. 

A modern, Cal Fire Firehawk helikopterek egyszerre akár 3,7 tonna vizet is ledobhatnak, 3-szor többet mint a régebbi helikopterek, majd a közeli nyílt vizeken repülés közben is fel tudják tölteni a tartályaikat egy sznorkellel.

(Kép: Lockheedmartin)


 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.