Nemsokára a telefonunkon tárolhatjuk a jogsinkat és a személyinket

2021 / 09 / 02 / Pőcze Balázs
Nemsokára a telefonunkon tárolhatjuk a jogsinkat és a személyinket
Először néhány amerikai repülőtéren fog működni az a rendszer, amelynek segítségével az iPhone-jukon tárolt jogosítványukkal vagy személyi azonosító igazolványukkal igazolhatják magukat az utazók. A megoldás jelentős előrelépésnek tűnik az eddig megszokott kártyafelmutatáshoz képest.

Arizona és Georgia államokban indul a program, majd a közeljövőben hat további területen folytatódik, írja az Apple közleménye. Eleinte csak a Közlekedésbiztonsági Hatóság (TSA) reptéri munkatársai fogják tudni így ellenőrizni az utazók személyazonosságát, mert nem egyszerűen az fog történni, hogy a fizikai jogosítvány képe megjelenik az Apple Wallet alkalmazásban.

Mintha fizetnénk

Ahogyan az Apple-bennfentes John Gruber kiemeli, a rendszer használata sokkal inkább fog emlékeztetni egy Apple Payes, érintős fizetésre, mint az eddig megszokott igazoltatásokra. Hozzáérintjük a telefonunkat a hatósági NFC terminálhoz, aminek hatására megjelenik a kijelzőn, hogy pontosan milyen szervezet kíváncsi pontosan mely adatainkra. A reptéren ugyanis lehet, hogy minden egyes adatunk fontos, de pár év múlva az alkoholvásárlásnál csak az életkorunk lesz érdekes, és valószínűleg a pontos születési dátumunk meg sem jelenik majd, ahogyan az igazolvány száma sem. Mindössze egy visszajelzést kap az eladó, hogy nincs akadálya, hogy kifizessük, majd megigyuk a kosarunkban lévő sört.

Biztosra mennek

Az Apple igyekszik mindent megtenni azért, hogy a rendszert biztonságosnak, és ne a magánszféránk elleni támadásnak könyveljük el. Közleményük szerint a vállalat nem fogja tudni, hogy kinek és mikor kellett, hogy bemutassuk az igazolványunkat. Az igazoltatási folyamathoz szükséges lesz a Face ID arcfelismerés vagy a Touch ID ujjlenyomatolvasás. Utóbbi esetben még azt is előírják, hogy egyetlen ujjunk adatai lehetnek csak a telefonban, ugyanis sokan rögzítik a férjük, feleségük ujjlenyomatát is, hogy az fel tudja oldani a készüléket - és ha ez a korlátozás nem lenne, a rendőrség előtt másnak adhatnák ki magukat. A jogosítvány és személyi hozzáadása a tárcához hasonlóan zajlik a bankkártyák rögzítéséhez, azzal a különbséggel, hogy a felhasználó az okmány beszkennelése után a szelfi kamera előtt kell, hogy mozgassa a fejét, amit a kiállító állam hitelesít később.

Gruber bejegyzése felidézi, hogy amikor hét éve bevezették az Apple Payt, az egész megoldás idegennek tűnt, és lassan, évek alatt jutott el csak odáig, hogy széles körben elfogadott, természetes fizetési móddá váljon. Az Apple-szakértő hasonló útra számít a digitális iratok esetében is. Azt egyelőre nem tudni, hogy Magyarországon számíthatunk-e a közeljövőben a rendszer bevezetésére.

(Fotó: Getty Images, Apple)

További cikkek a témában:

Már a telefonunkkal is igazolhatjuk, hogy megkaptuk a koronavírus elleni oltást Magyarországon eddig az első oltás után nyolc nappal automatikusan postázott hatósági igazolvánnyal (azaz az úgynevezett védettségi igazolvánnyal) igazolhattuk, hogy megkaptuk a SARS-COV-2 elleni oltást, mostantól viszont elvileg a mobilunkkal is megtehetjük mindezt.

Így lehet letölteni a nyomtatható, uniós COVID-igazolványt A mobilalkalmazás egyelőre még nem az EU által előírt módon működik.

Az Apple feladta a magánszféra védelmét a pedofília elleni küzdelem jegyében? Sokak szerint aggasztó az új rendszerük, amely átvizsgálja az iPhone-okon lévő fényképeket.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.