Nem véletlen emlékeztet egy népszerű sci-fi sorozatra a NASA új szkafandere

2023 / 03 / 16 / Felkai Ádám
Nem véletlen emlékeztet egy népszerű sci-fi sorozatra a NASA új szkafandere
Az űrügynökségnek az Axiom Space fejleszti az új szkafandert, a dizájnhoz pedig egy ismert sci-fi sorozat kosztüm mesterét is felkérték.

A NASA már egy ideje fejleszti az Artemis küldetésre szánt szkafandert, amit végül az Axiom Space fog szállítani, és ahogy maga az újabb Holdra szállás, úgy az űrruha is egyre közelebb jut a megvalósuláshoz. A lentebbi cikkben írtunk arról, hogy a küldetés szempontjából kritikus űrhajó hosszas hányattatás után megérkezett a Holdhoz, és azóta vissza is tért.

Az Orion megérkezett a Holdhoz Az űreszköz, ami később legénységet szállít majd a Hold felé, közel került a Hold felszínéhez és sikeresen teljesítette a manővert, ami a pénteki pályára állásához szükséges. Az első képek is elkészültek az Orion 16 kamerájának segítségével.

A most bemutatott prototípus a NASA által kifejlesztett xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) dizájnára épül – és ez az első teljesen új szkafander, amit a NASA az elmúlt 40 évben kifejlesztett. A xEMU lényege a moduláris megoldás, amit mindenféle szélsőséges viszony elviselésére át lehet alakítani. Erőssége amellett, hogy védelmet nyújt, az, hogy a földi környezetben megszokott, nagyobb mozgásszabadságot is lehetővé teszi – ez például egyáltalán nem volt jellemző az Apollo program nehézkes űrruháira.

Most tehát a xEMU alapján továbbgondolt prototípust mutattak be, amit immár egy magánvállalat, az Axiom Space fejleszt – a bemutatóra tegnap került sor. Érdekesség, hogy ezt a végső változatot az Axiom majd bérbe adja a NASA számára missziókhoz. Mint Mike Suffredini, az Axiom Space vezérigazgatója nyilatkozott a bemutatón:

“Az Axiom Space Artemis III szkafandere meg fog felelni a Hold déli pólusa által támasztott összetett kihívásoknak, és segít nekünk jobban megérteni a Holdat, hogy lehetővé tegyük a hosszú távú jelenlétet azon az égitesten.”

Mint azt a Space.com írja a sajtótájékoztató kapcsán, 2022-ben a NASA 228,5 millió dolláros megbízást adott az Axiomnak egy 1,26 milliárd dolláros szerződés keretében az ügynökség következő generációs űrruháinak megépítésére az Artemis Hold-missziók támogatására. Az új ruha neve immár Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), ami a NASA eredeti elképzelésének megfelelően jóval nagyobb mozgásszabadságot tesz lehetővé a korábbi szkafandereknél. Mindezt természetesen fokozott védelmi megoldások, valamint több, direkt a Holdra szán eszközök beépítése mellett.

A végső változat, amit az űrhajósok majd a Holdon viselnek, az természetesen fehér külső réteget kap majd, hogy védje az asztronautát az égitest világos részein az extrém napsugárzástól. A szerdai bemutatón azonban a ruha egy speciális külső borítást kapott, amit az Axiom logója és a cég márkaszínei, a kék, fekete és narancs díszített. Érdekesség, de a szkafander kapcsán az Axiom együttműködött Esther Marquis jelmeztervezővel, aki az Apple TV+ alternatív Apollo történeti sorozatán, a For All Mankind-on dolgozott – ezt a külső borítást pedig ő tervezte, így nem véletlen, hogy valóban betyárul néz ki.

Az Axiom nem kezdő az űriparban, hiszen ez a vállalat képezi ki a különböző, az ISS-re küldött magánmissziók asztronautáit, sőt saját kereskedelmi űrállomást is fejleszt. Ennek ellenére ez az első eset, hogy a cég kifejezetten űrbe szánt szkafandert fejleszt, sőt egyenesen egy olyat, amit a Holdra szánnak.

Egy ismeretlen magánvállalat elkezdett építeni egy űrállomást Nagy a mozgolódás a kereskedelmi űrállomások területén, a NASA is ebben látja a Nemzetközi Űrállomás folytatását.

A jelenlegi tervek szerint az emberiség 2025 decemberében tér majd vissza a Holdra az Artemis 3 misszió keretében – ekkor fog először az égitestre lépni női asztronauta is.

(Kép: Axiom Space)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól
Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól
1993. december 2-án indult útnak az Endeavour űrsikló a Hubble Űrteleszkóp felé, hogy végrehajtsák azt a kritikus fontosságú javítást az űreszközön, ami nélkül a teleszkóp sosem tudta volna várt tudományos célját beteljesíteni.
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Kevesebb az időnk, mint azt hinni szokták: a Föld már jóval ezelőtt lakhatatlanná válhat, hogy a Nap vörös óriássá alakulna. Szerencsére megmentheti a bolygót, ha egy elhúzó csillag letéríti a Földet a pályájáról vagy akár ki is szabadítja a Naprendszerből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.