Az Orion megérkezett a Holdhoz

2022 / 11 / 21 / Bobák Zsófia
Az Orion megérkezett a Holdhoz
Az űreszköz, ami később legénységet szállít majd a Hold felé, közel került a Hold felszínéhez és sikeresen teljesítette a manővert, ami a pénteki pályára állásához szükséges. Az első képek is elkészültek az Orion 16 kamerájának segítségével.

Az Orion űrkapszulát és számos műholdat szállító SLS rakétát szerdán indította útjára a NASA a floridai Kennedy Űrközpontból, majd a sikeres start után körülbelül másfél órával a felső fokozat hajtóművének 18 percig tartó működtetése után kikerült a Föld körüli pálya "fogságából" és elindult a Hold felé. A napelemek nyitása is rendben lezajlott és az SLS, valamint az Orion fedélzetén található kamerákkal elkészültek az első képek is az űreszközről és a háttérben látható Földről.

Az Orion a sajátos útvonalú Hold körüli pályájára pénteken áll majd, de az ehhez szükséges manővereket már megkezdte: ma, magyar idő szerint 13 óra 44 perc után 130 kilométerre közelítette meg a Hold felszínét, majd tovább haladt, hogy később távoli retrográd pályára tudjon állni. Ez a pályaív különösen stabil pozíciót biztosít a kapszula számára a Föld és a Hold gravitációs erejének viszonylag kiegyensúlyozott hatása miatt, emiatt üzemanyagot tud spórolni a misszió alatt.

Az Orion Földtől legmesszebbre vezető távolságát november 28-án éri el, ekkor 431 kilométerre lesz a bolygótól, a Holdtól legmeszebb pedig pénteken lesz, 92 kilométerre. A küldetés során körülbelül egy hétig marad majd Hold körüli pályán, mielőtt visszatér, ezalatt a Deep Space Networkön keresztül kommunikál a földi irányítóközponttal. A kommunikációs csatornát már használatba vették, de a Holdat megközelítő manőver során az űreszköz még segítség nélkül oldotta meg a feladatot.

Az Artemis I misszió az első szakasza a NASA Artemis holdprogramjának, amelyben még legénység nélkül tesztelik az Orion kapszulát, a fedélzeten egyelőre csak bábuk utaznak, amelyekkel a szövetekre gyakorolt sugárzási hatásokat mérik majd a kutatók.

(Fotó: NASA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.