Egy ismeretlen magánvállalat elkezdett építeni egy űrállomást

2021 / 08 / 27 / Felkai Ádám
Egy ismeretlen magánvállalat elkezdett építeni egy űrállomást
Nagy a mozgolódás a kereskedelmi űrállomások területén, a NASA is ebben látja a Nemzetközi Űrállomás folytatását.

A Collins Aerospace augusztus 23-án bejelentette, hogy 2,6 millió dollárért fejleszt ki egy meg nem nevezett magánvállalat számára életfenntartó rendszert egy alacsony Föld körüli pályán üzemeltetett űrállomáshoz. A szóban forgó eszköz (Environmental Control and Life Support Systems/ECLSS) a nevének megfelelően több olyan technológiát is tömörít, amelyek az emberi életre alkalmas feltételeket teremtenek a bolygó atmoszféráján kívül – többek közt tisztítja és visszaforgatja a levegőt, de szabályozza a nyomást, valamint a hőmérsékletet is. A bejelentésről hírt adó SpaceNews megtudta azt is, hogy a szerződést egy olyan partnerrel kötötték, aki a Föld körüli pályán hosszú távú ott tartózkodásban gondolkozik.

A vállalat hozzátette azt is, hogy a küldetés időzítése teljesen a meg nem nevezett partnertől függ, de mint mondták: „a hardver általában néhány éven belül telepíthető”. A Collins Aerospace-nek egyébként akad tapasztalata az ilyen fejlesztések terén, hiszen ők fejlesztettek és gyártottak le több hasonló berendezést is a NASA-nak, például a Nemzetközi Űrállomás víztisztító rendszerét. A SpaceNews megtudta azt is, hogy nem a mostani szerződés az első, amely keretében a Collins Aerospace ECLSS-t adott el magánvállalatnak, de a cég ennél többet erről nem árult el, kiderült viszont az is hogy a vállalat más magáncégekkel is tárgyalást folytat ezen rendszerek értékesítéséről.

A fenti csak egy információ annak kapcsán, hogy elég nagy a mozgolódás az űrállomások, különösen a magánvállalatok által üzemeltetett űrállomások terén. Az egyik legkomolyabb szereplő, az Axiom Space például sikeresen gyűjtött össze 130 millió dollárnyi tőkét, hogy elkezdjen kereskedelmi modulokat kapcsolni az ISS-hez 2024-től, és idővel saját űrállomást is építsenek fel. A cég pedig már a következő év elején három fizető utast is felszállítana az ISS-ra a SpaceX Crew Dragon űrhajójával. Az Axiom Space azonban a mostani bejelentést nem kommentálta, így nem tudni, hogy ők-e a Collins Aerospace titokzatos ügyfelei.

Azonban nem csak a magánszektor, de a NASA is a kereskedelmi űrállomásokban látja a jövőt. Mint azt Bill Nelson, a NASA vezetője kifejtette az idei, 36. Space Symposium-on, az űrhivatal reményei szerint a kereskedelmi űrállomások vennék át a stafétát, miután az ISS-t nyugdíjazzák. Korábban felmerült egyébként, hogy az ISS-t már akár 2024-ben is leszerelhetik, Nelson azonban elárulta azt is, hogy az Állomás remélhetőleg még 2030-ig üzemben marad, majd ezt követően a feladatait kereskedelmi állomások vehetnék át.

Felmerülhet egyesekben, hogy az USA miért nem társul Kínával, hiszen az ázsiai ország elkezdte építeni a saját űrállomását, és az ISS esetén a korábban, illetve a Földön az ellenséges nagyhatalomnak tekintett Oroszországgal gyümölcsözőnek bizonyult az együttműködés. Nelson azonban egy ilyen partnerség lehetőségétől kategorikusan elzárkózott, sőt kijelentette, hogy az USA "sajnálatos mód" űrversenyt folytat épp Kínával, és a partneri viszony már csak azért sem lehetséges, mert Kína rengeteget titkolózik, miközben egy civil űrprogram alapvető feltétele az átláthatóság.

(A cikkhez tartozó kép csak illusztráció, forrása: Flickr/Les Chatfield)

További cikkek a témában:

A SpaceX aláírta a megállapodást, ami sebességbe rakja az űrturizmust Az Axiom Space múlt héten jelentette be, hogy az eddigi egy, 2022-re tervezett küldetés mellett újabb háromról sikerült megegyezniük Elon Musk vállalatával, így a következő években sorra indulhatnak majd a turisták a Nemzetközi Űrállomásra.

Kína pályára állította az állandó űrállomása központi modulját A terveknek megfelelően a kínai űrügynökség csütörtökön, magyar idő szerint hajnali 5.20 körül fellőtte az első állandó űrállomásának a központi modulját, ami nem sokkal később Föld körüli pályára állt.

Jól vizsgázott a robot, ami az első űrhotel prototípusát fogja megépíteni Az Orbital Assembly Corporation idén januárban jelentette be, hogy az évtized végéig egy olyan űrállomást terveznek felépíteni, amely mesterséges gravitációval van ellátva, és egyszerre akár háromszáz űrturistát is vendégül tud látni a száz fős személyzet mellett.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.