Egy ismeretlen magánvállalat elkezdett építeni egy űrállomást

2021 / 08 / 27 / Felkai Ádám
Egy ismeretlen magánvállalat elkezdett építeni egy űrállomást
Nagy a mozgolódás a kereskedelmi űrállomások területén, a NASA is ebben látja a Nemzetközi Űrállomás folytatását.

A Collins Aerospace augusztus 23-án bejelentette, hogy 2,6 millió dollárért fejleszt ki egy meg nem nevezett magánvállalat számára életfenntartó rendszert egy alacsony Föld körüli pályán üzemeltetett űrállomáshoz. A szóban forgó eszköz (Environmental Control and Life Support Systems/ECLSS) a nevének megfelelően több olyan technológiát is tömörít, amelyek az emberi életre alkalmas feltételeket teremtenek a bolygó atmoszféráján kívül – többek közt tisztítja és visszaforgatja a levegőt, de szabályozza a nyomást, valamint a hőmérsékletet is. A bejelentésről hírt adó SpaceNews megtudta azt is, hogy a szerződést egy olyan partnerrel kötötték, aki a Föld körüli pályán hosszú távú ott tartózkodásban gondolkozik.

A vállalat hozzátette azt is, hogy a küldetés időzítése teljesen a meg nem nevezett partnertől függ, de mint mondták: „a hardver általában néhány éven belül telepíthető”. A Collins Aerospace-nek egyébként akad tapasztalata az ilyen fejlesztések terén, hiszen ők fejlesztettek és gyártottak le több hasonló berendezést is a NASA-nak, például a Nemzetközi Űrállomás víztisztító rendszerét. A SpaceNews megtudta azt is, hogy nem a mostani szerződés az első, amely keretében a Collins Aerospace ECLSS-t adott el magánvállalatnak, de a cég ennél többet erről nem árult el, kiderült viszont az is hogy a vállalat más magáncégekkel is tárgyalást folytat ezen rendszerek értékesítéséről.

A fenti csak egy információ annak kapcsán, hogy elég nagy a mozgolódás az űrállomások, különösen a magánvállalatok által üzemeltetett űrállomások terén. Az egyik legkomolyabb szereplő, az Axiom Space például sikeresen gyűjtött össze 130 millió dollárnyi tőkét, hogy elkezdjen kereskedelmi modulokat kapcsolni az ISS-hez 2024-től, és idővel saját űrállomást is építsenek fel. A cég pedig már a következő év elején három fizető utast is felszállítana az ISS-ra a SpaceX Crew Dragon űrhajójával. Az Axiom Space azonban a mostani bejelentést nem kommentálta, így nem tudni, hogy ők-e a Collins Aerospace titokzatos ügyfelei.

Azonban nem csak a magánszektor, de a NASA is a kereskedelmi űrállomásokban látja a jövőt. Mint azt Bill Nelson, a NASA vezetője kifejtette az idei, 36. Space Symposium-on, az űrhivatal reményei szerint a kereskedelmi űrállomások vennék át a stafétát, miután az ISS-t nyugdíjazzák. Korábban felmerült egyébként, hogy az ISS-t már akár 2024-ben is leszerelhetik, Nelson azonban elárulta azt is, hogy az Állomás remélhetőleg még 2030-ig üzemben marad, majd ezt követően a feladatait kereskedelmi állomások vehetnék át.

Felmerülhet egyesekben, hogy az USA miért nem társul Kínával, hiszen az ázsiai ország elkezdte építeni a saját űrállomását, és az ISS esetén a korábban, illetve a Földön az ellenséges nagyhatalomnak tekintett Oroszországgal gyümölcsözőnek bizonyult az együttműködés. Nelson azonban egy ilyen partnerség lehetőségétől kategorikusan elzárkózott, sőt kijelentette, hogy az USA "sajnálatos mód" űrversenyt folytat épp Kínával, és a partneri viszony már csak azért sem lehetséges, mert Kína rengeteget titkolózik, miközben egy civil űrprogram alapvető feltétele az átláthatóság.

(A cikkhez tartozó kép csak illusztráció, forrása: Flickr/Les Chatfield)

További cikkek a témában:

A SpaceX aláírta a megállapodást, ami sebességbe rakja az űrturizmust Az Axiom Space múlt héten jelentette be, hogy az eddigi egy, 2022-re tervezett küldetés mellett újabb háromról sikerült megegyezniük Elon Musk vállalatával, így a következő években sorra indulhatnak majd a turisták a Nemzetközi Űrállomásra.

Kína pályára állította az állandó űrállomása központi modulját A terveknek megfelelően a kínai űrügynökség csütörtökön, magyar idő szerint hajnali 5.20 körül fellőtte az első állandó űrállomásának a központi modulját, ami nem sokkal később Föld körüli pályára állt.

Jól vizsgázott a robot, ami az első űrhotel prototípusát fogja megépíteni Az Orbital Assembly Corporation idén januárban jelentette be, hogy az évtized végéig egy olyan űrállomást terveznek felépíteni, amely mesterséges gravitációval van ellátva, és egyszerre akár háromszáz űrturistát is vendégül tud látni a száz fős személyzet mellett.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
NASA szonda: valami mozoghat az Europa-hold jeges felszíne alatt
NASA szonda: valami mozoghat az Europa-hold jeges felszíne alatt
A Juno szonda a közelmúltban történt elrepülése az Europa mellett érdekes megfigyelést eredményezett: mozgásra utaló nyomokat azonosítottak a Jupiter holdjának a jeges felszíne alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.