Nem véletlenül gyanús Tom Cruise "Netflix-dokumentumfilmje" a párizsi Olimpia körüli botrányokról

2024 / 06 / 07 / Pőcze Balázs
Nem véletlenül gyanús Tom Cruise
A kiszivárgott részletek alapján egészen hihetőnek tűnő, de részben mesterséges intelligenciával létrehozott áldokumentumfilmet terjesztenek online. A háttérben a játékokról kizárt Oroszország állhat.

A Támadás a Fehér Ház ellen című, 2013-as akcióthriller angol címét, az Olympus Has Fallen-t idéző címmel, Olympics Has Fallen néven kering az interneten egy négyrészes, egyenként kilenc perces "dokumentumfilm". A cím arra utal, hogy az Olimpia elesett, a "főszereplő-narrátor" pedig Tom Cruise, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kétes ügyeiről és korrupt vezetőiről beszél, legalábbis látszólag.

Hiszen mindez számítógépes manipuláció, illetve MI-alapú deepfake technológiák eredménye.

Amint arról a Gizmodo beszámolt, a Netflix jellegzetes intrójával induló filmecskék célja az ál-Cruise szavaival, hogy "felfedjék a nemzetközi sportipar működését" és megmutassák, ahogyan "lassan és fájdalmasan" tönkreteszi a NOB vezetősége ezeket az "ezeréves sportágakat". Ugyanakkor helyenként érződik, hogy a színész hangja számítógéppel jött létre, ahogyan a szóhasználata is árulkodó - legalábbis az amerikai közönségnek. A gyanús jelek olyan apróságok, mint hogy Amerikában nem "hokimeccseket", hanem "hokijátékot" szokás mondani, vagy hogy milyen különös szókapcsolatokkal von párhuzamot Cruise a Jerry Maguire - A nagy hátraarc, illetve az áldokumentumfilm között.

A Gizmodo egy részletet is beillesztett a cikkébe, de a France 24 is foglalkozott a témával a YouTube-on. Nem véletlenül: a csatornára hivatkozva állítja az Olympics Has Fallen, hogy a jegyek negyedét visszaváltották a terrorizmustól való félelem miatt, ami természetesen nem igaz. Ugyanakkor, mint minden hasonló tartalom esetében, némi igazságalapja van a filmnek, hiszen az olimpiai mozgalmat nem kerülték el a kisebb-nagyobb botrányok.

A Microsoft kutatói az Olympics Has Fallent a Storm-1679 nevű, Oroszországhoz köthető hekkercsoport munkájának tartják, akik korábban az izraeli háborúval összefüggésben is megpróbálták elvenni az emberek kedvét az Olimpiától. Tom Cruise-nak egyébként nem ez az első kalandja a deepfake technológiákkal, már három évvel ezelőtt is írtunk arról a Rakétán, hogy mennyire élethű kamuvideókat készítettek így a színészről.

(Borítókép: Mike Coppola/WireImage)

Mesterséges intelligencia által létrehozott Tom Hanks szerepel egy reklámban a színész beleegyezése nélkül "VIGYÁZAT!!! Van egy videó, ami valami fogászati szolgáltatást reklámoz, amiben az én mesterséges intelligencia által generált verziómat használják. Semmi közöm hozzá." - írta Hanks az Instagramon.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Az állat, amit Darwin a legjobban gyűlölt és ami nélkül nem született volna meg A fajok eredete
Charles Darwin az HMS Beagle-en tett útjáról érdekes elgondolásokkal tért vissza Angliába, de a természetes szelekcióról szóló elméletének kidolgozásához szüksége volt egy kezdő lökésre, amit a mindössze néhány milliméteres Mr. Arthrobalanus adott meg neki.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.