Szinte lehetetlen észrevenni, hogy ezeket a Tom Cruise videókat egy számítógép készítette

2021 / 02 / 28 / Pőcze Balázs
Szinte lehetetlen észrevenni, hogy ezeket a Tom Cruise videókat egy számítógép készítette
Tucatszor számoltunk be a Rakétán arról, hogy a deepfake, vagyis a valósághűnek tűnő, de számítógép-generálta videók egyre nagyobb veszélyt jelentenek. Most a TikTokon jelentek meg olyan posztok Tom Cruise-ról, amikről nagyon nehéz megállapítani, hogy nem valódiak.

A tavalyi amerikai elnökválasztások előtt jó egy évvel már slágertéma volt, hogy vajon képesek lesznek-e ilyen fabrikált videók befolyásolni a szavazás végeredményét. A Facebook is ráfordult a problémára, Kaliforniában betiltották a technológia politikai használatát, de még a kínai kormányban is felmerülhetett, hogy náluk is veszélyesek lehetnek az ilyen videók, mert ők is törvénytelennek nyilvánították azokat. Egyelőre szerencsére a félrevezető politikai deepfake-ek helyett Richard Nixont láthattuk bejelenteni az Apollo 11 küldetés kudarcát () vagy Erzsébet királynőt figyelhettük szájtátva, amint átadja különleges karácsonyi üdvözletét.

Ami most TikTokon történt, az így is meglepő,

mert a @deeptomcruise felhasználó annyira élethű videókat töltött föl a színészről, hogy azt még a Mission: Impossible maszkjait tervező szakemberek is megirigyelnék. A három posztban a színész, illetve a színészt alakító technológia mozog, megszólal, még nevet is - a The Verge is csak egy olyan jelenetet talált, amelyben Cruise (illetve "Cruise") szemüvege a másodperc törtrészére eltűnik az arca előtt, felfedve a csalást.

Szakértők szerint egyre sürgetőbb, hogy megtaláljuk azt a technológiát, ami megbízhatóan kiszűri ezeket a felvételeket (illetve persze "felvételeket"). A Microsoft tavaly jelentett be egy olyan programot, a Microsoft Video Authenticatort, amely megmondja egy-egy állóképről vagy videókockáról, hogy mennyire valószínű, hogy manipulálták. A hasonló megoldásoknál talán csak az lesz fontosabb, hogy ezek az információk jól láthatóan és érthetően jelenjenek meg minél több csatornán - mert deeptomcruise-t valószínűleg elkerülhetetlen, hogy deepbiden vagy deepputin kövessék rövidesen. És amit ők mondanak, tesznek ("mondanak", "tesznek") azt sokkal veszélyesebb komolyan venni.

További cikkek a témában:

Íme egy videó, amin Richard Nixon bejelenti, hogy az Apollo-11 űrhajósai meghaltak a Holdon Ötven évvel a holdra szállás után végre ezt is láthatjuk. De nem azért, mert most hozták nyilvánosságra.

Viccesnek tűnik, de valójában súlyos üzenetet rejt a jövőről a deepfake Erzsébet királynő karácsonyi beszéde Ha valaki olyasmiket szeretne hallani a királynő mozgó képmásától, amiket normál körülmények között biztosan nem mondana, akkor itt a soha vissza nem térő alkalom. Ellenben ha a dolgok mögé nézünk, az egész már nem is olyan szórakoztató.

Valaki digitálisan kicserélte a Vissza a jövőbe főszereplőit Robert Downey Jr.-ra és Tom Hollandra, az eredmény igencsak zavarbaejtő lett Ha kicsit belegondolunk, eléggé morbid a dolog.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.