Nindong Kína új hidrogénvonata, amit dízelüzeműből alakítottak át környezetbaráttá

2023 / 06 / 18 / Bobák Zsófia
Nindong Kína új hidrogénvonata, amit dízelüzeműből alakítottak át környezetbaráttá
A hidrogénvonatok Németországban már 2018 óta haladnak a síneken, de az Alstom kifejezetten hidrogén üzemmódban való működésre tervezte a Coradia iLintet. Kínában most dízelvonatból készítettek üzemanyagcellás verziót.

A kínai CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) állami gyártóvállalat nemrégen mutatta be első hidrogénüzemű szerelvényét, a Ningdongot, ami Kína első olyan vonata, amelyet dízelvonatból alakítottak át. A belső égésű motoros meghajtással rendelkező jármű konvertálása üzemanyagcellássá kettős célt szolgál: egyrészt a fenntarthatóbb, kibocsátásmentes működést, másrészt az olcsóbb üzemeltetési költségeket, ami a CRRC főmérnökének, Liang Zhenzhongnak elmondása szerint feleannyiba kerül a hidrogénvonatok esetében.

A szerelvény kapacitása meglehetősen nagy: 190 órányi folyamatos működésre képes, majd két óra alatt lehet újratölteni hidrogénnel. Az üzemanyagcellák kapacitása 800 kW, összehasonlításképpen a németországi Coradia iLint vonatok 200 kW-os modulokkal vannak felszerelve. A Ningdong egyelőre kivételt képez az ország vasúti járművei között, de Kína egyre jelentősebb fejlesztéseket tervez a hidrogénes közeledés terén: számos hidrogén-töltőállomás kiépítésére készülnek és már néhány éven belül évi 100 000-200 000 tonna zöldhidrogént állítanak majd elő az elképzelések szerint. Az első hidrogénüzemű vonatot pedig sok másik követheti, mivel a CRRC akár a jelenleg üzemelő dízelvonatok 90%-át átalakíthatja a most sikerrel tesztelt technológia segítségével.

(Fotó: SCMP/Weibo)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
A Honda az új robogóval egy nyolcvanas évekbeli járművét, az Motocompót éleszti újra.
Ez a magyar cég megoldotta, hogy 1080 autó elférjen 173 parkolóhelyen
Ez a magyar cég megoldotta, hogy 1080 autó elférjen 173 parkolóhelyen
Bemutatjuk a Parklt, a hazai mobilitási forradalom egyik fontos szereplőjét.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.