Nindong Kína új hidrogénvonata, amit dízelüzeműből alakítottak át környezetbaráttá

2023 / 06 / 18 / Bobák Zsófia
Nindong Kína új hidrogénvonata, amit dízelüzeműből alakítottak át környezetbaráttá
A hidrogénvonatok Németországban már 2018 óta haladnak a síneken, de az Alstom kifejezetten hidrogén üzemmódban való működésre tervezte a Coradia iLintet. Kínában most dízelvonatból készítettek üzemanyagcellás verziót.

A kínai CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) állami gyártóvállalat nemrégen mutatta be első hidrogénüzemű szerelvényét, a Ningdongot, ami Kína első olyan vonata, amelyet dízelvonatból alakítottak át. A belső égésű motoros meghajtással rendelkező jármű konvertálása üzemanyagcellássá kettős célt szolgál: egyrészt a fenntarthatóbb, kibocsátásmentes működést, másrészt az olcsóbb üzemeltetési költségeket, ami a CRRC főmérnökének, Liang Zhenzhongnak elmondása szerint feleannyiba kerül a hidrogénvonatok esetében.

A szerelvény kapacitása meglehetősen nagy: 190 órányi folyamatos működésre képes, majd két óra alatt lehet újratölteni hidrogénnel. Az üzemanyagcellák kapacitása 800 kW, összehasonlításképpen a németországi Coradia iLint vonatok 200 kW-os modulokkal vannak felszerelve. A Ningdong egyelőre kivételt képez az ország vasúti járművei között, de Kína egyre jelentősebb fejlesztéseket tervez a hidrogénes közeledés terén: számos hidrogén-töltőállomás kiépítésére készülnek és már néhány éven belül évi 100 000-200 000 tonna zöldhidrogént állítanak majd elő az elképzelések szerint. Az első hidrogénüzemű vonatot pedig sok másik követheti, mivel a CRRC akár a jelenleg üzemelő dízelvonatok 90%-át átalakíthatja a most sikerrel tesztelt technológia segítségével.

(Fotó: SCMP/Weibo)


Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.