A kánikula speciális ellenszere - így működnek a nyakban hordható légkondik

2023 / 06 / 08 / Bobák Zsófia
A kánikula speciális ellenszere - így működnek a nyakban hordható légkondik
Milyen lehetőségeink vannak a lehűlésre, ha nem akarunk egész nap a légkondi mellett ülni? Vigyük magunkkal a berendezést a nyakunkba akasztva!

A forró nyarakon a légkondicionáló berendezések használatának szokása egyre nagyobb méreteket ölt: a statisztikák szerint az elmúlt években, a 2015-től 2021-ig tartó időszakban bizonyos régiókban 25-30%-kal is növekedtek a klímaberendezések eladási számai. Ez a növekedési tempó nem globálisan értendő: elsősorban a fejlett országokban, többek között Észak-Amerikában vagy Ausztráliában figyelhető meg jelentősebb változás, de az afrikai országokban is egyre többen ruháznak be valamilyen hűtést biztosító eszközbe.

Az előrejelzések alapján a légkondicionáló berendezések egyre több háztartásban tűnnek majd fel az elkövetkező évtizedekben: a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2018-as jelentése szerint 2050-re átlagosan az otthonok mintegy kétharmadában működik majd valamilyen klíma. Míg 2018-ban Japánban, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában használtak a legtöbben légkondit, addig a jövőben ez a trend változni látszik: a jelenlegi statisztikák figyelembevételével készült becslések alapján 2050-ben az Egyesült Államokban körülbelül 542 millió, Kínában 1 milliárd 419 millió, Indiában 1 milliárd 144 millió berendezésre nő a használatban lévő eszközök száma.

Európa sem marad le a tendenciák tekintében: bár egyelőre rendkívül nagy különbség figyelhető meg az Egyesült Államok /Japán, valamint az európai országok között a berendezések számát illetően

- míg előbbi országokban 80-90%-os a lakások klímával való felszereltsége, addig Európában ez inkább 5-20%-os (országtól függően), de az igény egyre nagyobb lesz, köszönhetően az urbanizációnak és a klímaváltozás miatti melegedésnek. Egy 2019-ben az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ kutatói által öt nagyobb európai ország (Franciaország, Hollandia, Spanyolország, Svédország és Svájc) statisztikáinak elemzésével készített felmérés eredményei szerint 4-5%-kal növekedhet a következő évtizedekben a légkondicionáló eszközök használatának száma, annak ellenére, hogy ezekben az országokban az időjárási körülmények és tradíciók miatt sem jellemző a meleg elleni védelem ilyenfajta megoldása.

A légkondicionálók legnagyobb problémája, hogy a nagy energiafogyasztásuk miatt jelentősen hozzájárulnak a globális szén-dioxid kibocsátási értékekhez, ez pedig ördögi kört hozhat létre: az emberi tevékenységek miatt a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedése emelheti az átlaghőmérsékletet (a NOAA adatai szerint 1981 óta évtizedenként 0,18° Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet, míg előtte évtizedenként csak 0,08 fokkal), így az egyre forróbb nyarakon az egyre inkább városokba tömörülő lakosság egyre gyakrabban lesz kénytelen bekapcsolni a klímát, még több szén-dioxid kibocsátást eredményezve. A megoldást többek között a fenntartható energiaforrásokból származó energiával működtetett eszközök jelenthetik, vagy a "zöld" klímaberendezések, mint például a szingapúri kutatók által fejlesztett légkondi, ami nem kompresszorokkal, hanem párologtatással oldja meg a hűtési folyamatot.

Ezek mellett azonban létezik egy könnyebben elérhető megoldás is a problémára: az egyszemélyes légkondicionálás,

amivel csak a legszükségesebb mennyiségű hűtést kell generálni a komfortérzet biztosításához.

A hordható légkondicionáló eszközök alkalmazása lehetővé teszi, hogy csak magunkat hűtsük, ne a környezetet, ezzel gazdaságosabb alternatívát jelenthetnek a nagyobb berendezésekkel szemben, emellett azonnali felfrissülést nyújtanak, így akár pár perc használattal is elérhető a kívánt hatás. Az is előnyt jelent, hogy a készülékeket könnyen magunkkal lehet vinni bárhová, bár a kinti forróságban való használat nyilvánvalóan emeli az energiafogyasztás mértékét is. A nyakba akasztható légkondik használatának divatja még kevésbé terjedt el, mint a nagyobb klímák alkalmazásáé, de egyre több gyártó fejleszt ilyen eszközöket, amelyek számos hasznos funkcióval rendelkeznek.

Ha valaki viselhető légkondi vásárlását tervezi érdemes végiggondolnia, hogy milyen elvárásai vannak az eszközzel kapcsolatban:

  • milyen alacsony hőmérsékletre van szüksége
  • kültéren vagy beltéren fogja inkább használni az eszközt (előbbi esetében növekszik a fogyasztás és hamarabb lemerül az akkumulátor)
  • vannak-e speciális igényei, mint például a légtisztító funkció jelenléte

A készülékek több szempont szerint rendezhetőek különböző kategóriákba: léteznek nyakba akasztható és más módon viselhető, valamint hagyományos stílusú, forgó lapátokkal működő és lapát nélküli verziók is. Az ár tekintetében is nagy eltérések lehetnek, ezért azt is jó előre felmérni, hogy milyen gyakorisággal szeretnénk viselni az eszközt: ha csak otthon és ritkán használjuk, megfelel egy kevésbé dekoratív típus is, de ha sokszor hordjuk, akkor egy látványosabb high-tech megoldás lehet a megfelelőbb. A teljesség igénye nélkül a következőkben bemutatunk néhány verziót, amelyek különféle igényeket elégíthetnek ki, ha valaki a kánikulát hordható légkondival szeretné elviselhetőbbé tenni.

Torras Coolify

A Torras cég Coolify szériájának tagjai talán a legismertebbek a hordható légkondik piacán: a cég már évek óta gyártja a hűtő eszközöket, amelyek típusról típusra egyre többet tudnak. Az eszközök lapát nélküli technológiával működnek 360 fokos légfúvást biztosítva és a Torras ígérete szerint 1-3 másodperc alatt hűtik le a testet. A régebbi verzió L3 Necklace Fan 270 grammot nyom és 4000 mAh-ás akkumulátorja egy feltöltéssel 9 órán át tartó használatot tesz lehetővé, bár ez a kapacitás a viselés körülményeinek függvényében változhat: nagyobb melegben, kinti használat esetén rövidül az időtartam. Ennek a verziónak az előnye elsősorban az árában rejlik - míg a modernebb Coolify 2 ára elérheti a 230 dollárt (79 000 forint), addig az L3 Necklace Fan "csak" 90 dollárba (31 000 forint) kerül.

A fejlettebb verziók viszont rendelkeznek egy olyan hozzávalóval, amit az L3 Necklace Fan még nem tartalmaz: ez a nyak hátuljának hűtésére szolgáló beépített Ku Peltier Hűtő, ami egy, a Peltier-effektuson alapuló kerámia félvezetőt takar. A Peltier-hatás két eltérő anyagból készült hőelektromos elemen keresztül haladó áram által keltett hűtő (vagy melegítő) hatást jelenti, a kerámialap ilyen módon 7-8 Celsius-fokkal tudja lejjebb vinni az érzékelt hőmérsékletet néhány másodperc alatt.

A Coolify 2 típusok Peltier hűtővel nem rendelkeznek, viszont a fúvókák megnövelt száma és a légfúvás ereje jobb hatást biztosít, valamint az akkumulátor teljesítménye is nagyobb: 3 órás töltés után akár 18 órán át bírja abban az esetben, ha ventilátor üzemmódba kapcsolja a felhasználó (hűtő funkciónál ez 1-2 órára csökken).

Jisulife Portable Neck Fan

A Jisulife terméke a Torraséhoz hasonlóan stílusos kiegészítőként hordható, a külalakját tekintve leginkább nyakban hordott fülhallgatóhoz hasonlít, az ára azokban valamivel alacsonyabb: jelenleg 50 dollárért (17 200 forint) lehet rendelni a gyártó honlapjáról. A FA35Pro verzió 4000mAh-es akkumulátora 18 órás használatot biztosít, de ez megint csak az alkalmazási módtól függ - az eszköz négyféle funkcióval rendelkezik, amelyek eltérő erejű hűtést tesznek lehetővé, ezek közül a legnagyobb teljesítményt a 4 m/s-os sebességű légfúvást generáló szuper mód hozza.

Az eszköz valamivel nehezebb, mint a Coolify: 322 grammot nyom, a kialakításnál viszont kiemelt figyelmet fordított a gyártó arra, hogy az izzadás során se váljon nagyon kényelmetlenné a viselete, ennek érdekében ergonomikus, a nyak vonalához illeszkedő formát kapott az eszköz. A termék előnye ezek mellett az öko-barát anyaghasználat, az FA35Pro részben akrilnitril-butadién-sztirolból áll, ami egy strapabíró, újrahasznosítható műanyagfajta.

Blaux Wearable AC PLUS

A Blaux hordható légkondija előnyökkel és hátrányokkal is bír az előzőekben bemutatott eszközökkel összehasonlítva: a készülék ára kedvező, mindössze 37 dollár (12 800 forint), vagyis megfizethető alternatívát jelent, a működési ideje sem marad el a többi típustól: a 3000 mAh-ás akkumulátor 12-18 órás használatot biztosít, amennyiben a ventilátor és ionizáló funkció működik, aktív hűtés esetén 3-5 óra a maximális teljesítmény (a viselhető légkondik esetében a maximális működési idő mindig a ventilátor funkciót takarja). A súlya sem nagyobb: 262 grammot nyom és enyhén meghajlítva kényelmesen veszi körbe a nyakat.

Az extra funkció, amivel a Blaux kitűnik a versenytársak közül a légtisztító hatás: a beépített ezüst alapú szűrők ionizálják a bejutó levegőt, majd a tiszta levegőt fújják kifelé, így allergia ellen is hatásos az eszköz. A filteres megoldás azonban egyúttal a készülék hátrányát is jelenti: az ajánlás szerint érdemes 30 naponként cserélni a kiegészítőt, aminek ára eléri a 7500 forintot, így hosszú távon jelentős többletköltséggel jár a filterek alkalmazása. Ez azonban az állandó, napi használat mellett érvényes, így amennyiben csak időnként, kánikulában alkalmazza az ember, a csere ideje is kitolódhat.

Amacool Neck Fan

A kaliforniai székhelyű Amacool cég számos hordozható ventilátor típust gyárt, de egy néhány éve megjelent termékük különösen népszerűvé vált a fogyasztók körében: a nyakban hordható ventilátor olcsó és egyszerű képviselője a viselhető hűtőrendszerek kategóriájának. Az eszköz valójában nem légkondi, hanem szimplán egy nyakba akasztható ventilátor, így jelentős hátránya lehet a lapát nélküli verziókkal szemben, hogy a hosszabb hajat vagy nyakláncot be tudja szippantani és csípni, ami kellemetlen élménnyé teheti a viselését, bár a lapátokat fedő rács és a kifelé áramló levegő elvileg, a cég ígérete szerint, megakadályozza a baleseteket.

Az Amacool termékéhez hasonló mini-ventilátorok a high-tech viselhető légkondikhoz képest strapabíróbbak: kevesebb beépített alkatrész híján könnyebb a használatuk és kisebb a súlyuk, viszont kifejezetten aktív hűtő funkcióval nem rendelkeznek, ezért csak enyhébb felfrissülést nyújtanak és valamivel zajosabbak is. Azok számára azonban, akik könnyebben megfáznak a légkondicionáló berendezések miatt, ideálisabb verziót jelenthetnek. A viselhető ventilátor 2600 mAh-ás akkumulátorral felszerelve 16 órán át működik egy feltöltéssel, amennyiben a legalacsonyabb, úgynevezett Természetes Szél Módba van állítva, ami 2,9 m/s-os sebességet jelent, legmagasabb fokozaton, 5,1 m/s-nál (összesen hat fokozatból lehet választani) 2 óra a maximális időtartam. Előnye a 184 grammos, extra könnyű súlya és az állítható, flexibilis kialakítása. Az Amacool eszköznek létezik 5000 mAh-ás akkumulátorral ellátott verziója is és az ára is kedvezőbb: 20 dollárért (6900 forint) lehet megrendelni.

Sony Reon Pocket

A bemutatott típusok csak egy kis szeletét fedik le a hordható légkondik/ventilátorok piacának, ezek mellett rengeteg más termékből is választhatunk az online platformokon, de a készülékek nagyjából hasonló módon működnek és hasonló szolgáltatást nyújtanak, sőt, a külalak tekintében sincs sok eltérés az eszközök között. A sorból a Sony által fejlesztett Reon Pocket terméke lóg ki leginkább: ez az eszköz szintén nyakba akasztva (az első kiadás még egy speciális zsebben tárolva), de nem elölről, hanem a háton elhelyezve hűt, illetve télen fűt is, így egész évben hatékony segítséget biztosít az időjárási körülmények ellen.

Az eszköz a Peltier-hatású modullal működik és egy ventilátort is tartalmaz a hűtés fokozása érdekében, a különböző módok között pedig egy hozzá tartozó alkalmazásba belépve is lehet váltani. A Reon Pocket tartóját külön is meg lehet rendelni 10 000 forintért, a hordható eszközzel együtt pedig összesen 1499 hongkongi dollárba, azaz 65 800 forintba kerül.

Ez a cikk eredetileg 2022.07.04-én jelent meg a Rakétán.

(Fotó: Torras, Jisulife, Blaux, Amacool, Sony)

Még jobb lett a Sony ruha alatt viselhető légkondija A Reon Pocket 2 jobban hűt és a speciális trikó mellett már bármilyen ruhával használható.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Jony Ive és az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a hírek szerint olyan projekten dolgoznak, ami nyugdíjba küldhetné az okostelefonokat, a tervükre pedig már egymilliárd dolláros támogatást is sikerült szerezniük a japán SoftBanktől.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.