A ma még nagyon ritka és nehezen elérhető felhő-alapú kvantumszámítástechnika egyre inkább a kvantumfeldolgozáshoz való hozzáférés alapvető módszerének számít. Most megérkezett az első nyílt hozzáférésű kvantumszámítás-kapacitás.

Új kor küszöbén

A tudósok világszerte bárhonnan használhatják majd a Sandia Nemzeti Laboratóriumok ion-alapú berendezését, mivel az Amerikai Energiaügyi Minisztérium új, nyílt hozzáférésű kvantumszámítógépe készen áll a nyilvánosság számára. Nemrég az Indiana Egyetem tudósai lettek az elsők akik használni kezdhették a Sandia National Laboratories Quantum Scientific Computing Open User Testbed -jét vagy a QSCOUT-ot.

A kvantumszámítógépek a jövő szuperszámítógépei, melyek mindent alapvetően átalakítanak majd, ami számítógépekre támaszkodik, de ahhoz, hogy ez a kor elérkezhessen, a technológiának ki kell forrnia, hosszas kísérletezés és tudományos munka során. Kvantumszámítógépekkel ma kevés egyetem vagy vállalat rendelkezik, és tudósok által a bérelhető kereskedelmi-kapacitások rendkívül drágák.

A Sandia QSCOUT-ja segítségével olyan kutatások is elvégezhetővé válnak majd, melyek a kutatók saját intézményeiben nem lehetségesek, vagy épp nem kifizethetőek.

Egyedi jellemzők

"A QSCOUT a kvantumközösség szükségletét szolgálja azáltal, hogy a felhasználók számára elérhetővé teszi a gép tanulmányozásához szükséges vezérlést, ami még nem áll rendelkezésre a kereskedelmi kvantumszámítástechnikai rendszerekben. Megkíméli az elméleti szakembereket és a tudósokat a saját gépeik felépítésének problémájától is. Reméljük, hogy új betekintést nyerhetünk a kvantumteljesítmény és az kvantumszámítógépek építésének mikéntjébe, valamint természetesen megoldhatunk kvantumszámítástechnikát igénylő problémákat" - mondta el Susan Clark, a Sandia fizikusa és a QSCOUT vezetője.

Testbed

A testbed a nagyobb fejlesztési projektek kísérleti platformját jelenti. Szó szerinti fordításban tesztágy, de a publikációkban, nyelvektől függetlenül, testbednek hívják, ezért általában a magyarosított változatot használjuk. A testbed tudományos elméletek, számítástechnika eszközök, és új technológiák reprodukálható, szigorú és átlátszó tesztelésére szolgál. 

Az új Sandia testbed több szempontból is ritkaságnak számít. Alapvetően kevés a szabad, nyílt hozzáférésű testbed, ioncsapdázó technológiát alkalmaz, és az eddigi lehetőségekhez képest jóval nagyobb fokú ellenőrzést biztosít a kutatások felett a felhasználóknak.

Az Indiana Egyetem tudósainak induló kísérletei után az IBM, az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium, az Új-Mexikói Egyetem és a Kaliforniai Berkeley Egyetem kutatóit következhetnek a sorban. A kísérletek a benchmarking technikák tesztelésétől olyan algoritmusok kifejlesztéséig terjednek, melyek a kémia hagyományos számítógépek számára túl komplex problémáit oldhatják meg.

A Sandia felhívja a Quantum Scientific Computing Open User Testbed használatában érdekelt kutatókat, hogy regisztráljanak a [email protected] e-mail címen, hiszen az intézmény még a tavasz során kiválasztja majd a következő projektkört.

Hibátlan kvantumszámítógép még nincs, de a hiba nem feltétlenül jelent hátrányt A hibamentes kvantumberendezés épp olyan ritka mint a gyémánt, de azért ez is létezik, és a két dolog között nem ez az egyetlen kapcsolat.

Demokratizált kvantumok

Bárki benyújthat javaslatot a QSCOUT használatára, és ha kiválasztják, a számítási időt ingyen kapja majd, a DOE Tudományos Irodájának, a fejlett tudományos számítástechnikai kutatási program támogatásának köszönhetően. 

A legtöbb kereskedelmi forgalomban bérelhető idejű kvantum-tesztágy szupravezető áramkör-technológiát használ. Ezeket a gépeket ultra-alacsony hőmérsékleten működtetik, így minden ami hozzájuk kapcsolódik, méregdrága.  A Sandia gépe az ioncsapdás technológiára épül, és melegebb hőmérsékleten is működőképes.

A csapdázott ionok ráadásul tisztább jeleket adnak, mint az áramkörök, és hosszabb ideig megtartják az információt, lehetővé téve a különböző típusú kísérletek során a két platform összehasonlítását. A Sandia azt tervezi, hogy a következő három évben háromról 32 qubitre bővíti a rendszer kapacitását.

(Forrás: Eurekalert, Wikipédia Kép: Sandia labs)

Ez is érdekelhet:

Az Advantage lehet a világ első kereskedelmi kvantumszámítógépe A kvantumszámítógép rendszerek, szoftverek és szolgáltatások egyik vezető fejlesztője, a D-Wave Systems bejelentette új generációs kvantumszámítási platformjának elérhetőségét. Az új hardvereket, szoftvereket és eszközöket tartalmazó csomag a világon elsőként szolgálhatja ki a termelés-orientált kvantumszámítástechnikai alkalmazásokat.

Isten konzolja, a kvantumszámítógép A kvantumfizika már eddig is alaposan felforgatta az életünket, szinte az összes mai elektronikai eszközünk és berendezésünk erre épül és ma is egy kvantumforradalom küszöbén állunk, szám szerint ez lehet majd a második ilyen a történelemben, és korántsem az utolsó.

Kvantumszámítógép szobahőmérsékleten Szobahőmérsékleten működő kvantumkapuk, összefonódás, szilárdtest üregekben csapdázott fotonok, egyszóval minden, ami ahhoz kell, hogy egyszer végre kiszabaduljanak a kvantumszámítógépek a túlméretezett fridzsiderekből.


 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.