Nyolc, sofőr nélküli robottaxi összeállt, és lezárt egy teljes utcát

2022 / 07 / 03 / Pőcze Balázs
Nyolc, sofőr nélküli robottaxi összeállt, és lezárt egy teljes utcát
A hét elején San Franciscóban összegyűlt nyolc robottaxi egy utcasarkon, majd megálltak és nem mozdultak, ezzel órákon át elzárva az utcát a forgalom elől.

A TechCrunch-on olvasható hír szerint a felelős a General Motorshoz tartozó Cruise volt - a vállalat tavaly év végén kapott engedélyt arra, hogy a kaliforniai nagyvárosban sofőrök nélküli robottaxi-flottát üzemeltessen, idén júniustól pedig már pénzt is kérhetnek a fuvarokért. A Google Waymója a szomszédos Arizona államban több mint három éve működteti hasonló szolgáltatását. A Cruise kaliforniai autói csak egy meghatározott idősávban, este tíz és reggel hat óra között közlekedhetnek, amikor kisebb a forgalom a városban, de úgy tűnik, így is tudnak fennakadást okozni. A keddi felfordulásra, melynek során a Gough és a Fulton utcák kereszteződésében találta magát nyolc autó, ezzel elzárva azt a forgalom elől, egy Reddit felhasználó figyelt fel. A fórumozók rögtön elkezdtek viccelődni azzal, hogy

"Szóval így kezdődik", "Valamit terveznek ellenünk" vagy "Szakszervezetet alakítanak".

A Cruise szóvivői ennél visszafogottabban fogalmaztak: "Volt egy problémánk, amelynek eredményeként csoportosultak a járműveink. A problémát megoldottuk, és utasokat nem érintett, de elnézést kérünk azoktól, akiknek kellemetlenséget okoztunk". Az említett megoldás helyszíni beszámolók szerint részben hús-vér sofőrökkel, részben távirányítással valósult meg. Az egész történet még mindig békésebbnek hangzik, mint amikor áprilisban egy rendőr felfigyelt arra, hogy az egyik Cruise autónak nem ég a fényszórója. Leintette, a kocsi megállt, a rendőr odalépett, ám amikor kinyitotta volna az ajtaját, az továbbhajtott, mielőtt újra félreállt volna. Az esetnek nem lettek jogi következményei, és azt sem tudjuk, hogy a kedd esti dugó miatt elmaradt utcaseprésért kell-e büntetést fizetnie a Cruise-nak. Egy hús-vér autósnak egy ilyen eset közel harmincezer forintnyi dollárjába került volna.

(Borítókép: Cruise)

Sorra akadnak el az önvezető autók egy San Franciscó-i zsákutcában A négyes szintű önvezető autók nehezen birkóznak meg azzal a helyzettel, hogy a városban néhány utcából kitiltották az átmenő forgalmat.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.