Mi rejlik a víz sötétjében? - Animáció a világ tengereinek és óceánjainak legmélyebb pontjairól

2022 / 01 / 29 / Bobák Zsófia
Mi rejlik a víz sötétjében? - Animáció a világ tengereinek és óceánjainak legmélyebb pontjairól
A legmélyebb pont, ahová valaha egy búvár leereszkedett 332,35 méter, a legmélyebben rejlő hajóroncs pedig a USS Johnston, amely több mint 6400 méterrel a felszín alatt fekszik a Fülöp-szigeteki árokban.

1944. október 25-én a Fülöp-szigeteki Samartól keletre az Egyesült Államok flottájának egyik hadihajója, a USS Johnston (DD-557) és kísérői felé megindult a japán erők sokszoros túlerőben lévő köteléke, köztük a világ egyik leghatalmasabb hadihajójával, a Jamatóval. Az egyenlőtlen küzdelemben, ami a második világháború legnagyobb tengeri ütközeteként tartanak számon, a Johnston legénységének intenzív támadása ellenére a hajót hamar végzetes találatok érték és Ernest. E. Evans kapitány 9 óra 45 perckor parancsot adott rá, hogy mindenki hagyja el a fedélzetet.

Húsz perccel később a USS Johnstont elnyelték a habok, a 327 fős legénységéből pedig csak 141 maradt életben. A hajó, mint később kiderült, egészen mélyre süllyedt pusztulása után, meg sem állt 6468 méterig. A roncs azonosítását Victor Vescovo végezte el 2021 márciusában, és a pontos elemzések után kiderítették, hogy nem a korábban sejtett 6220 méteres mélységben fekszik, hanem 6468,6 méteren. A Johnston a legmélyebben fekvő hajóroncs, amit valaha felfedeztek, 62%-kal mélyebben fekszik, mint a Titanic, de így is jóval közelebb van a felszínhez, mint az a pont, amelyet a Trieste elért 1960. január 23-án Jacques Piccardal és Don Walsh-al a belsejében.

A MetaBallStudio animációján nyomon követhetjük az óceánok mélységeinek összehasonlítását.

(Fotó: MetaBallStudio)

Kilenc tény a titokzatos óceánokról, amelyek nagy részét még mindig nem fedeztük fel Van arany az óceánokban? Léteznek sellők? Melyik a legnagyobb hal és melyik a legijesztőbb? Hány liter vizet tartalmaznak az óceánok?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.