Mi rejlik a víz sötétjében? - Animáció a világ tengereinek és óceánjainak legmélyebb pontjairól

2022 / 01 / 29 / Bobák Zsófia
Mi rejlik a víz sötétjében? - Animáció a világ tengereinek és óceánjainak legmélyebb pontjairól
A legmélyebb pont, ahová valaha egy búvár leereszkedett 332,35 méter, a legmélyebben rejlő hajóroncs pedig a USS Johnston, amely több mint 6400 méterrel a felszín alatt fekszik a Fülöp-szigeteki árokban.

1944. október 25-én a Fülöp-szigeteki Samartól keletre az Egyesült Államok flottájának egyik hadihajója, a USS Johnston (DD-557) és kísérői felé megindult a japán erők sokszoros túlerőben lévő köteléke, köztük a világ egyik leghatalmasabb hadihajójával, a Jamatóval. Az egyenlőtlen küzdelemben, ami a második világháború legnagyobb tengeri ütközeteként tartanak számon, a Johnston legénységének intenzív támadása ellenére a hajót hamar végzetes találatok érték és Ernest. E. Evans kapitány 9 óra 45 perckor parancsot adott rá, hogy mindenki hagyja el a fedélzetet.

Húsz perccel később a USS Johnstont elnyelték a habok, a 327 fős legénységéből pedig csak 141 maradt életben. A hajó, mint később kiderült, egészen mélyre süllyedt pusztulása után, meg sem állt 6468 méterig. A roncs azonosítását Victor Vescovo végezte el 2021 márciusában, és a pontos elemzések után kiderítették, hogy nem a korábban sejtett 6220 méteres mélységben fekszik, hanem 6468,6 méteren. A Johnston a legmélyebben fekvő hajóroncs, amit valaha felfedeztek, 62%-kal mélyebben fekszik, mint a Titanic, de így is jóval közelebb van a felszínhez, mint az a pont, amelyet a Trieste elért 1960. január 23-án Jacques Piccardal és Don Walsh-al a belsejében.

A MetaBallStudio animációján nyomon követhetjük az óceánok mélységeinek összehasonlítását.

(Fotó: MetaBallStudio)

Kilenc tény a titokzatos óceánokról, amelyek nagy részét még mindig nem fedeztük fel Van arany az óceánokban? Léteznek sellők? Melyik a legnagyobb hal és melyik a legijesztőbb? Hány liter vizet tartalmaznak az óceánok?


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.