Az otthoni okos kávépörkölő létezik, de azért még ne temessük a jó öreg kotyogóst

2020 / 09 / 09 / Perei Dóra
Az otthoni okos kávépörkölő létezik, de azért még ne temessük a jó öreg kotyogóst
Mi lehet jobb egy csésze frissen darált kávébabból készült kávénál? Természetesen a saját pörkölésű fekete. Még jobb, hogy ehhez még csak profi baristának sem kell lennünk, elég egy megfelelő eszköz és egy mobilapplikáció, ami az alapbeállítások mellett nyomon követi pörköléseinket is. Ez a BeanBon, vagyis az otthoni okospörkölő rendszer, ami mindezt lehetővé teszi, plusz egy baristabajnok receptjét is rendelkezésünkre bocsájtja.

A BeanBon fejlesztője, a tajvani Avigo egyszerű, mégis mutatós dizájnnal ellátott, alumíniumból készült okospörkölője egyszerre százhúsz gramm babot képes ledarálni, ez körülbelül hét adag kávét jelent. A folyamat tíz percig tart, plusz további három perc a hűtési idő.

Az eszköz használata roppant egyszerű: kezdőként nyolc, előre programozott pörkölési szint közül választhatunk, a legvilágosabbtól a legsötétebb felé haladva. A fejlesztők Jason Huat, kétszeres tajvani baristabajnokot kérték fel a szükséges beállítások elvégzésére. Csak be kell önteni a babot a gép átlátszó kamrájába, kiválasztani a szintet, és mehet a pörkölés. Időmérő jelzi, hogy hol tart éppen a folyamat, pörkölés után pedig jön a hűtés, majd egy kar megnyomásával a kávébabok egy gyűjtőtartályba kerülnek.

A haladók számára kifejlesztették az úgynevezett Creator módot, ahol szabadon kísérletezhetnek saját beállításaikkal. Itt jön a képbe az iOS és Android rendszeren egyaránt futó alkalmazás, amely lehetővé teszi az pörkölés paramétereinek (idő, hőmérséklet, és a többi) egyedi beállításait, méghozzá egyéni preferenciáink alapján.

Az applikáció képes tárolni a pörkölési profilokat, így akár többször is visszatérhetünk egy-egy pörköléshez.

(Mindenesetre figyelembe kell venni, hogy a kapott kávé minőségét a nyers kávé minősége és a lefőzés módja is befolyásolja.) Végül a „Guru” módban Jason Hua beállításait használhatjuk a nyers bab csomagolásán található QR-kód használatával. Kiváltságos tesztelőként a Techcrunch munkatársa már kipróbálhatta a forgalomba még nem került gépet, és alapvetően elégedett volt vele, leszámítva, hogy a pörkölés közben felszabaduló, szabad szemmel nem látható füst beindította otthona füstjelzőit, ezért a későbbiekben csak nyitott ablaknál, ventilátorral aktiválta.

A BeanBon egyébként kilencszázhatvan dollárba (mintegy kétszáznyolcvanezer forintba) kerül majd, a Kickstarter-kampány első támogatói viszont már hatszázkilencvenkilenc dollárért (kétszázötezer forintért) megrendelhetik. (Az eszköz várható megjelenés ideje 2020. október.) Az otthoni pörkölés ugyanakkor nem feltétlenül a gazdaságosságról szól, a hangsúly inkább az élvezeten, és a szórakozáson van: a kávézás szerelmesei a fejlesztők szerint évente több mint kétszáz dollárt, azaz mintegy hatvanezer forintot megspórolhatnak az otthoni pörköléssel, a kávézókba járás feladásával pedig még többet. (Azt persze nem tették hozzá, hogy utána az ugyancsak drága nyers kávébabokra kell költeniük megtakarított pénzüket.)

(Fotó: Kickstarter)


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.