Az otthoni okos kávépörkölő létezik, de azért még ne temessük a jó öreg kotyogóst

2020 / 09 / 09 / Perei Dóra
Az otthoni okos kávépörkölő létezik, de azért még ne temessük a jó öreg kotyogóst
Mi lehet jobb egy csésze frissen darált kávébabból készült kávénál? Természetesen a saját pörkölésű fekete. Még jobb, hogy ehhez még csak profi baristának sem kell lennünk, elég egy megfelelő eszköz és egy mobilapplikáció, ami az alapbeállítások mellett nyomon követi pörköléseinket is. Ez a BeanBon, vagyis az otthoni okospörkölő rendszer, ami mindezt lehetővé teszi, plusz egy baristabajnok receptjét is rendelkezésünkre bocsájtja.

A BeanBon fejlesztője, a tajvani Avigo egyszerű, mégis mutatós dizájnnal ellátott, alumíniumból készült okospörkölője egyszerre százhúsz gramm babot képes ledarálni, ez körülbelül hét adag kávét jelent. A folyamat tíz percig tart, plusz további három perc a hűtési idő.

Az eszköz használata roppant egyszerű: kezdőként nyolc, előre programozott pörkölési szint közül választhatunk, a legvilágosabbtól a legsötétebb felé haladva. A fejlesztők Jason Huat, kétszeres tajvani baristabajnokot kérték fel a szükséges beállítások elvégzésére. Csak be kell önteni a babot a gép átlátszó kamrájába, kiválasztani a szintet, és mehet a pörkölés. Időmérő jelzi, hogy hol tart éppen a folyamat, pörkölés után pedig jön a hűtés, majd egy kar megnyomásával a kávébabok egy gyűjtőtartályba kerülnek.

A haladók számára kifejlesztették az úgynevezett Creator módot, ahol szabadon kísérletezhetnek saját beállításaikkal. Itt jön a képbe az iOS és Android rendszeren egyaránt futó alkalmazás, amely lehetővé teszi az pörkölés paramétereinek (idő, hőmérséklet, és a többi) egyedi beállításait, méghozzá egyéni preferenciáink alapján.

Az applikáció képes tárolni a pörkölési profilokat, így akár többször is visszatérhetünk egy-egy pörköléshez.

(Mindenesetre figyelembe kell venni, hogy a kapott kávé minőségét a nyers kávé minősége és a lefőzés módja is befolyásolja.) Végül a „Guru” módban Jason Hua beállításait használhatjuk a nyers bab csomagolásán található QR-kód használatával. Kiváltságos tesztelőként a Techcrunch munkatársa már kipróbálhatta a forgalomba még nem került gépet, és alapvetően elégedett volt vele, leszámítva, hogy a pörkölés közben felszabaduló, szabad szemmel nem látható füst beindította otthona füstjelzőit, ezért a későbbiekben csak nyitott ablaknál, ventilátorral aktiválta.

A BeanBon egyébként kilencszázhatvan dollárba (mintegy kétszáznyolcvanezer forintba) kerül majd, a Kickstarter-kampány első támogatói viszont már hatszázkilencvenkilenc dollárért (kétszázötezer forintért) megrendelhetik. (Az eszköz várható megjelenés ideje 2020. október.) Az otthoni pörkölés ugyanakkor nem feltétlenül a gazdaságosságról szól, a hangsúly inkább az élvezeten, és a szórakozáson van: a kávézás szerelmesei a fejlesztők szerint évente több mint kétszáz dollárt, azaz mintegy hatvanezer forintot megspórolhatnak az otthoni pörköléssel, a kávézókba járás feladásával pedig még többet. (Azt persze nem tették hozzá, hogy utána az ugyancsak drága nyers kávébabokra kell költeniük megtakarított pénzüket.)

(Fotó: Kickstarter)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.