A BeanBon fejlesztője, a tajvani Avigo egyszerű, mégis mutatós dizájnnal ellátott, alumíniumból készült okospörkölője egyszerre százhúsz gramm babot képes ledarálni, ez körülbelül hét adag kávét jelent. A folyamat tíz percig tart, plusz további három perc a hűtési idő.
Az eszköz használata roppant egyszerű: kezdőként nyolc, előre programozott pörkölési szint közül választhatunk, a legvilágosabbtól a legsötétebb felé haladva. A fejlesztők Jason Huat, kétszeres tajvani baristabajnokot kérték fel a szükséges beállítások elvégzésére. Csak be kell önteni a babot a gép átlátszó kamrájába, kiválasztani a szintet, és mehet a pörkölés. Időmérő jelzi, hogy hol tart éppen a folyamat, pörkölés után pedig jön a hűtés, majd egy kar megnyomásával a kávébabok egy gyűjtőtartályba kerülnek.
A haladók számára kifejlesztették az úgynevezett Creator módot, ahol szabadon kísérletezhetnek saját beállításaikkal. Itt jön a képbe az iOS és Android rendszeren egyaránt futó alkalmazás, amely lehetővé teszi az pörkölés paramétereinek (idő, hőmérséklet, és a többi) egyedi beállításait, méghozzá egyéni preferenciáink alapján.
Az applikáció képes tárolni a pörkölési profilokat, így akár többször is visszatérhetünk egy-egy pörköléshez.
(Mindenesetre figyelembe kell venni, hogy a kapott kávé minőségét a nyers kávé minősége és a lefőzés módja is befolyásolja.) Végül a „Guru” módban Jason Hua beállításait használhatjuk a nyers bab csomagolásán található QR-kód használatával. Kiváltságos tesztelőként a Techcrunch munkatársa már kipróbálhatta a forgalomba még nem került gépet, és alapvetően elégedett volt vele, leszámítva, hogy a pörkölés közben felszabaduló, szabad szemmel nem látható füst beindította otthona füstjelzőit, ezért a későbbiekben csak nyitott ablaknál, ventilátorral aktiválta.
A BeanBon egyébként kilencszázhatvan dollárba (mintegy kétszáznyolcvanezer forintba) kerül majd, a Kickstarter-kampány első támogatói viszont már hatszázkilencvenkilenc dollárért (kétszázötezer forintért) megrendelhetik. (Az eszköz várható megjelenés ideje 2020. október.) Az otthoni pörkölés ugyanakkor nem feltétlenül a gazdaságosságról szól, a hangsúly inkább az élvezeten, és a szórakozáson van: a kávézás szerelmesei a fejlesztők szerint évente több mint kétszáz dollárt, azaz mintegy hatvanezer forintot megspórolhatnak az otthoni pörköléssel, a kávézókba járás feladásával pedig még többet. (Azt persze nem tették hozzá, hogy utána az ugyancsak drága nyers kávébabokra kell költeniük megtakarított pénzüket.)
(Fotó: Kickstarter)