Az emberek egyre ritkábban cserélik le a telefonjaikat, de még így is jól jön az újrafelhasználó program

2021 / 04 / 27 / Bobák Zsófia
Az emberek egyre ritkábban cserélik le a telefonjaikat, de még így is jól jön az újrafelhasználó program
Különböző applikációkkal eddig is át lehetett alakítani a használaton kívüli mobilokat például beltéri biztonsági kamerává, de a Samsung most megkönnyíti a dolgot az Upcycling at Home programmal.

Az újrafelhasználás és újrahasznosítás két különböző szintjét jelenti a hulladékgazdálkodásnak, míg az utóbbi esetében valóban hulladék válik a használaton kívüli tárgyból és szétszerelés után a hasznosítható anyagokból új terméket gyártanak, addig az újrafelhasználás során egyfajta hozzáadott értéket, újabb szerepet kap a tárgy. Így elkerülhetővé válik a reciklikálás folyamata és meg lehet spórolni a szállítási, szétszerelési, feldolgozási költségeket.

Az okostelefonok jó eséllyel nem a kukában, hanem valamelyik családtagnál vagy online kereskedelmi platformon végzik, de sokszor csak a polcon porosodnak, pedig még működőképesek. Bár egyre növekszik az az idő, amit a tulajdonosok egy mobil használatával töltenek, mielőtt lecserélik egy újabb modellre, de még így is rendkívül sok mobil válik feleslegessé minden évben.

A Statista statisztikái szerint az Egyesült Államokban átlagban 3,29 évente vesznek új okostelefon az emberek, míg 2014-ben ez a szám 2,58 volt, de tekintve, hogy a mobilhasználók száma évről évre növekszik és már most is a lakosság 81%-a, 267 millió személy rendelkezik ilyen eszközzel, ezért így is sok készülék válik haszontalanná. A Kantar Worldpanel szerint Európában is hasonló a helyzet: öt ország (Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Spanyolország) lakóinak szokásai alapján 2016 és 2018 között három hónappal nőtt az okostelefonok életciklusa 23,4-ről 26,2-re.

Ennek részben gazdasági okai lehetnek, mivel egy magasabb kategóriás telefon elég drága lehet, az alacsonyabb árkategóriába eső pedig nem feltétlenül tud annyival többet, mint a régi mobilunk, hogy megérje lecserélni. Azonban minden telefonnak eljön előbb utóbb a nyugdíjazási ideje: mikor már túlságosan lassú, nem frissül az operációs rendszere, a képek, amiket készít vállalhatatlan minőségűnek tűnnek az újabb verziókkal összehasonlítva, akkor a polcra kerül a készülék. Ezeket a mobilokat azonban még remekül fel lehet használni más célokra, át lehet alakítani őket például az okoseszközök távirányítójává, vagy biztonsági kamerává.

A Samsung már évekkel ezelőtt bejelentette a Galaxy Upcycling programot, amellyel megkönnyíti a mobiltulajdonosok számára, hogy új funkciót adjanak a lecserélt telefonnak. Koreában, Vietnamban, Indiában, Marokkóban és Pápua-Új-Guineában szemészeti eszközt készítenek a Galaxykból. Az úgynevezett EYELIKE kézi szemfenék kamerához kapcsolva a Galaxyn futó mesterséges intelligencia algoritmus elemzést és diagnózist készít, valamint egy app segítségével menti a betegek adatait és kezelést ajánl nekik, mindezt sokkal olcsóbban, mintha speciális eszközöket kellene vásárolni. Az alacsony költség fontos szempont, mivel így az ázsiai és afrikai országok szegényebb lakói is orvosi ellátáshoz juthatnak.

A Galaxy Upcycling most bevezetett Upcycling at Home programja az otthoni újrafelhasználást célozza. A 2018-ban vagy később megjelent S, Note és Z szériák tagjain, melyeken legalább Android 9-es operációs rendszer fut, frissíteni lehet a SmartThings alkalmazást és ezen keresztül lehet beállítani a régi mobilokon lévő mikrofont és szenzorokat, hogy bébiőrré vagy okos világítás távirányítóvá váljon.

  • Hangérzékelő módba állítva a telefon felveszi a környezet zaját és megkülönbözteti a "fontosabb" hangokat, úgymint a gyereksírás, kutyaugatás vagy kopogás, majd értesítést és hangfelvételt küld a felhasználónak, így az tudni fogja, mi zajlik a lakásban.
  • Fényérzékelő módban felméri a fényviszonyokat és ha elkezd sötétedni, magától beállítja a lámpák fényerejét.

A kamera egyelőre nem kapott semmilyen külön funkciót, így ha biztonsági kamerát akarunk kreálni a telefonból, akkor a hagyományos módszerrel, valamilyen app, például az Alfred letöltésével tudjuk ezt megtenni. Az Upcycling at Home első körben béta verzióban csak Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában érhető el, de később kiterjesztik majd más országokra is.

(Forrás: Arstechnica, Fotó: Samsung, GettyImages/Nitat Termmee)

További cikkek a témában:

Ez lehet idén a legnépszerűbb okostelefon az iPhone-ok után A Samsung szerdán két új telefont mutatott be: az A52 és az A72 modellek 130 és 175 ezer forint közötti áron kerülnek boltokba, az előbbinek pedig igen jó esélye van rá, hogy a legnépszerűbb androidos telefon legyen az idén.
Jó hír! Mégsem kell kidobni a régi hangfalat, ha spórolnánk az újon A buta újrahasznosításból döbbenetes hűségprogram lett.
Egyszerűbben, olcsóbban szervizelhetjük a kütyüinket jövőre Címkék is fognak segíteni abban, hogy az eszköz, amit megvennénk, mennyire könnyen javítható.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.