Októberben készülhet el az első német gyártású Tesla

2021 / 08 / 16 / Rácz Tamás
Októberben készülhet el az első német gyártású Tesla
A Berlin mellett, Grünheidében épülő Tesla Gigafactory megnyitása októberre várható - ha a brandenburgi környezetvédelmi hatóságok is úgy akarják.

Elon Musk az elmúlt hét végén megnézte, hogy áll a Tesla nagy európai beruházása, a német Gigafactory építése. A bejárásra elkísérte a szeptemberi német választásokra készülő Armin Laschet is, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke és kancellárjelöltje, Angela Merkel talán legesélyesebb utóda a német kormányfői székben.


Armin Laschet, a CDU vezetője és Elon Musk együtt örül az új német Tesla-gyárnak (Kép: Armin Laschet twitter-oldala)

Musk ismét szóvá tette, mennyire bosszantja, hogy a német bürokrácia a szükséges engedélyek kiadásának lassúságával lelassítja az építkezést. A Tesla vezetője most úgy látja, ha szerencséjük lesz, októberben azért elkészülhet az első német Tesla. A gyártás elindítása elsősorban környezetvédelmi aggályok miatt csúszott sokat; a német környezetvédők egyebek mellett a téli álmukat alvó hüllők védelme illetve a helyi ivóvíz-készletek megóvása érdekében kezdeményeztek eljárásokat, vizsgálatokat a brandenburgi hatóságoknál, ezek miatt pedig többször is meg kellett állni az építkezéssel.

A bejárás során tartott sajtótájékoztatón egy riporter ismét arról kérdezte Muskot, nem veszélyezteti-e a gyár építése a helyi ivóvízbázis biztonságát. A cégvezető gyakorlatilag kinevette a kérdést. - Ebben a régióban nagyon sok víz van, nézzen körül - ez teljes képtelenség. Úgy néz ki ez a táj, mint egy sivatag? Ez nevetséges, itt nagyon gyakran esik! - mondta.

A Tesla az elmúlt héten egyébként ennél komolyabban is foglalkozott a víztakarékosság kérdésével. A cég kiadott egy környezetvédelmi jelentést saját jelenlegi és tervezett tevékenységéről, melyben kinyilvánították: folyamatosan dolgoznak a gyártási folyamatokhoz felhasznált vízmennyiség minimalizálásán és céljuk, hogy az egész autóiparban a Tesla legyen az a vállalat, amely a legkevesebb vizet használja fel fajlagosan az autók gyártásához.

A brandenburgi környezetvédelmi hatóságok mindmáig nem adták meg az összes szükséges engedélyt a gyár elindításához, így ha Musknak mégsem "lesz szerencséje", a hivatalos átadás akár a jövő év elejére is átcsúszhat. Akárhogy is lesz, Elon Musk október 9-re mindenkit meghívott egy gyárlátogatásra a Twitteren:

További cikkek a témában:

A Volkswagen vezérigazgatója szembesült a valósággal: macerás dolog a villanyautózás Herbert Diess a saját bőrén tapasztalta, mennyire sok még a fejlesztenivaló a hézagos, kényelmetlenül használható gyorstöltő-hálózatban.

Európa legsikeresebb elektromos autója a Tesla Model 3 volt az első félévben Az amerikai villanyautóból kétszer annyi fogyott el júliusig, mint a második helyezett VW ID.3-ból.

Hat év múlva az elektromos autók már olcsóbbak lehetnek, mint a benzinesek Egy új elektromos autó ma még csaknem kétszer annyiba kerül, mint egy hasonló tudású belső égésű motoros autó, a Bloomberg NEF piacelemző számításai szerint viszont ez a következő években radikálisan változni fog, 2030-ban pedig már olcsóbban vehetünk majd villanyautót, mint amennyiért ma egy benzinmotoros kocsit kapnánk.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.