Olcsó biodízellé alakítja a használt sütőolajat egy mikroszivacs

2020 / 11 / 02 / Perei Dóra
Olcsó biodízellé alakítja a használt sütőolajat egy mikroszivacs
Az ausztráliai RMIT új fejlesztése használt étolajból készít bioüzemanyagot, méghozzá egyszerűbben és olcsóbban, mint korábban bármi.

Az ausztráliai RMIT tudósai kifejlesztettek egy mikroszkopikus méretű szivacsot, amely szerintük a felhasznált étolajat sokkal könnyebben és olcsóbban alakíthatja bioüzemanyaggá az általánosan alkalmazott módszereknél. Az RMIT csapata a maga nemében egyedülálló fejlesztésként tekint az eszközre, amely a jövőben számos más salakanyagot is újrafelhasználhatóvá alakíthat.

Rendkívül hatékony katalizátor

Az RMIT-nél kifejlesztett szivacs egy új típusú, rendkívül hatékony katalizátor, amely komplex molekulákat nyersanyaggá alakít, példátlan mértékű kontrollal a végeredmény felett. "Korábban olyan katalizátorokat fejlesztettek ki, amelyek több egyidejű reakciót képesek végrehajtani, de ezen módszerek csupán minimális kihatással vannak a kémiai folyamatokra, és többnyire hatástalanok, kiszámíthatatlanok" - magyarázza Karen Wilson kutatóprofesszor az intézet sajtóközleményében. Hozzátette: biológiai ihletésű megközelítésük a természet katalizátorain - enzimjein - alapul, így hatékony és pontos módszert nyújt több reakció végrehajtásánál egy előre meghatározott sorrendben. Ahogy Wilson fogalmaz, olyan ez,

"mintha egy kémiai reakciókhoz nanoméretű gyártósort alkalmaznánk - mindezt egy egyetlen apró, mégis szuperhatékony katalizátor-részecske formájában.

Étolaj és egyéb anyagok újrahasznosítása

A mikronnagyságú, meglehetősen porózus szivacs kémiai reakciót vált ki a betáplált molekulák hatására: a módszerrel újrahasznosítható többek között a használt étolaj, amelyet egyébként általában nem újrahasznosítanak, hanem ártalmatlanítanak. Az étolaj bioüzemanyaggá történő újrahasznosításához a jelenlegi módszerek során az olajat energiaigényes eljárással megtisztítják a szennyeződésektől. Az alábbi fotó a szivacs közeli felvételét ábrázolja:

Az RMIT kutatói rámutatnak, hogy a hagyományos eljárás csak egy-két százalékos szennyeződés mellett képes tiszta alapanyagot létrehozni, míg az új katalizátor silány minőségű alapanyagokból készíthet biodízelt, (úgynevezett betáplált anyagból), amelynek még az ötven százalékos szennyezettségű olaj sem jelent akadályt.

A kutatók szerint szivacsuk mindössze egy nagy edényt és időnkénti keverést igényel ahhoz, hogy az étolajat bioüzemanyaggá alakítsa.

A jövőben fejleszteni szeretnék munkájukat, hogy mezőgazdasági hulladékokból, gumiabroncsokból vagy akár algákból is előállíthassanak üzemanyagot. Adam Lee, vezető kutató szerint új katalizátoraik segíthetnek abban, hogy a körkörös gazdaság előmozdítása érdekében összegyűjtsék mindazon erőforrásokat, amelyek általában a szemétben végzik - az avas használt étolajtól kezdve a zöldséghéjig.

(Fotó: Pixabay, RMIT)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.