Olyan anyagot találtak a Bennu mintáiban, hogy fogalma sincs senkinek, mi lehet

2023 / 12 / 15 / Felkai Ádám
Olyan anyagot találtak a Bennu mintáiban, hogy fogalma sincs senkinek, mi lehet
A NASA OSIRIS-REx küldetése, amelyet a Földre potenciálisan veszélyes Bennu aszteroida kutatása céljából indítottak, hidratált, szerves anyagokban gazdag maradványokat tárt fel a korai Naprendszer idejéből, valamint egy azonosítatlan anyagot is, amely a magnézium, a nátrium és a foszfor szokatlan kombinációját tartalmazza.

A NASA OSIRIS-REx küldetés célja a Földre akár veszélyt is jelentő Bennu aszteroida titkainak a megfejtése volt – az űrszonda 2020 végén mintákat gyűjtött a robusztus égitestről, és a közelmúltban a kutatók el is végezték a minta első, részletesebb vizsgálatát – számol be róla a LiveSceince. A minták kinyitásáról korábban már írtunk (lenti cikk) – míg az OSIRIS-REx küldetéssel kapcsolatos cikkeink itt érhetőek el.

Kinyitották a Bennu mintáit – elképzelhető, hogy az élet “építőkövei” valóban az űrből származnak Legalábbis ezt támasztja alá a minták első elemzése – eszerint az élethez szükséges szén több formában is megtalálható a mintában, ahogy a víz is bőséggel van jelen.

Dante Lauretta, a küldetés vezető kutatója az Amerikai Geofizikai Unió konferenciáján jelentette be, hogy a 3 milliárd éves aszteroida mintáiban a korai Naprendszer hidratált, szerves anyagokban gazdag maradványai fedezhetőek fel. A mintákat tároló kapszula külső fedeléből nyert részecskék különösen sötét színűek, centiméter és milliméter méretű “domború kövekből” állnak, durva "karfiolszerű textúrával". Érdekes módon ezek bármilyen felületre rátapadnak, amivel érintkezésbe lépnek.

Az OSIRIS-REx űrszonda, amelyet rövid, hat másodperces kapcsolatfelvételre terveztek a Bennuval, váratlanul 0,5 métert besüllyedt az aszteroida felszínébe 17 másodpercre, és így a tervezettnél több anyagot nyert ki. Azonban technikai kihívások merültek fel, mivel két hibás rögzítő akadályozta a mintagyűjtő fedelének eltávolítását, és az összegyűjtött anyag nagy része a fejben rekedt.

A kudarcok ellenére a NASA által támogatott létesítményekben végzett spektrális elemzések előzetes eredményei azt mutatják, hogy az anyagban domináns kék színkép található – ez az azúrkék árnyalat az eredetileg előre jelzettnél magasabb víztartalomra utalhat, és ezzel kapcsolatban további részleteket várhatóan egy közelgő tudományos ülésen osztanak meg.

Érdekesség, hogy az anyag nagy koncentrációban tartalmaz magnéziumot, nátriumot és foszfort, ami jelenleg rejtélyt jelent a tudósok számára. Lauretta meglepetését is fejezte ki, így nyilatkozott mindennek kapcsán:

“Régóta vizsgálom a meteoritokat, és még soha nem találkoztam ilyesmivel. Ez most feladta a leckét. Mi ez az anyag?”

A technikai akadályok leküzdésére tett erőfeszítések során csipesz segítségével nyerik ki a mintát a tartály egy részben nyitott részén keresztül – így összesen 70,3 grammnyi összegyűjtött anyagot vizsgálnak, ami meghaladja az előre jelzett 60 grammot. Néhány mintát elemzésre küldtek a NASA által támogatott Rhode Island-i Reflectance Experiment Laboratory-ba és a londoni Természettudományi Múzeumba.

(Kép: NASA/Erika Blumenfeld és Joseph Aebersold)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Ha az idegenek használnak térhajtóműveket, akkor a jelenlegi technológia mellett ezeket már érzékelhetjük. Legalábbis egy, katasztrofális esetben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.