Önként jelentkezőket keresnek a "repülő autó" próbájához

2022 / 08 / 15 / Bobák Zsófia
Önként jelentkezőket keresnek a
A JetRacer speciális jármű: a nyitott tetejű repülő autónak vagy repülő fotelnek is nevezhető eszköz egészen nagy magasságokban és gyorsasággal képes szállítani utasát, a teszteléshez pedig jelenleg jelentkezőket keresnek.

A Zapata cég JetRacer VTOL-ja külsőleg sokban eltér a hozzá hasonlóan egy helyből való fel-, és leszállásra alkalmas járművektől, de nem is hétköznapi használatra, például (ahogy az elektomos verziók esetében gyakran előfordul) légitaxi szolgáltatás kivitelezésére szánták, hanem elsősorban szórakoztató célokra, látványos légi showműsorok elemeként, vagy éppen katonai jellegű felhasználásra, többek között felderítő egységnek. Bár a jármű meglehetősen nagyméretű és szokatlan külseje és hangja ez utóbbi alkalmazást nem biztos, hogy könnyen megoldhatóvá teszi, de a személyes célú használatot hamarosan bárki kipróbálhatja, aki jelentkezik a Zapata tesztprogramjába és túljut a szelekciós folyamaton.

A cég száz önként jelentkező közül választja majd ki azt a 25 személyt, akinek lehetőséget ad a JetRacer vezetésére, azonban a próbára csak egyetlen helyszínen, az Egyesült Államokban kerül sor, így elvárás a jelentkezőkkel szemben, hogy meg tudják oldani az országba való utazást saját költségen. A cég nem adott meg bővebb információkat arról, hogy van-e valamilyen speciális kritérium, ami alapján döntenek a leendő pilóták személyéről, de a hasonló elven működő, csak éppen testen viselhető jetpack, vagyis rakétahátizsák elsajátításához sem szükséges semmilyen előképzettség, sem túl sok idő: a JetPack Aviation egy-két napi tanfolyam alatt (napi három repüléssel) betanítja és hivatalos engedéllyel látja el az érdeklődőket.

A JetRacer "repülő autó" a gyártó szerint egészen biztonságos vezetési élményt nyújt, mivel a tíz mikro-gázturbinás sugárhajtóműve közül akár kettő meghibásodása esetén is képes a levegőben maradni az eszköz. A 200 kilogramm teherbírású jármű elméletben elérheti a 3000 méteres magasságot és a 250 km/h-ás sebességet is, bár a tesztek alatt, helyhiány miatt, csak kisebb tempóval repült a JetRacer. A 25 kiválasztott két napos program során ismerkedhet meg a jármű működésével elméleti és szimulációs képzésen, majd, amennyiben megkapják az engedélyt, a levegőbe is emelkedhetnek a különleges eszközzel.

(Fotó: Zapata)

Bemutatták a sugárhajtású repülő motor végleges prototípusát A Jetpack Aviation tavaly ősszel jelentette be, hogy Speeder néven olyan sugárhajtással működő repülő motort fejlesztenek, amellyel hamarosan bárki a levegőbe emelkedhet, aki hajlandó kifizetni a jármű várhatóan több száz millió forintos árát. Bár ez a vállalás első hallásra több mint optimistának tűnt, a vállalat a jelek szerint valóban egészen jól áll a Speeder fejlesztésével.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.