A járvány miatt most különösen jól jönne egy ilyen öntisztító kilincs

2020 / 04 / 23 / Bobák Áron
A járvány miatt most különösen jól jönne egy ilyen öntisztító kilincs
A COVID-19 járvánnyal kapcsolatban sokszor elhangzott a jó tanács, hogy nyilvános helyeken igyekezzünk eltekinteni a berögződött szokásoktól, ne fogjunk kezet, ne álljunk egymáshoz közel, ne fogdossuk a kapaszkodót, az ajtókat pedig lehetőleg a könyökünkkel vagy a lábunkkal nyissuk ki.

Azonban bármennyire is igyekszünk változtatni a szokásainkon, a puszta akarat néhol kevésnek bizonyul. Például az ajtók esetében, amiket vagy kilinccsel vagy gombbal lehet nyitni, de mindenképpen hozzá kell érnünk. A problémára már többféle megoldás is született, például az érintés nélküli ajtónyitó, sokan pedig azt vetették fel, hogy talán érdemes lenne visszatérni a réz használatához. Ha viszont a hongkongi egyetemisták által tervezett fogantyú elterjedne, akkor egyikre sem lenne szükség.

Sum Ming Wong és Kin Pong Li a 2003-as SARS-járvány miatt kezdett azon töprengeni, hogy lehetne fertőzésmentessé tenni a sokak által használt kilincseket. A mostani COVID-19-hez sok szempontból hasonlatos betegség elsősorban a távol-keleten szedte az áldozatokat, Hongkongban például háromszázan haltak bele a járványba.

Az egyetemisták megoldása a problémára egy üvegből készült fogantyú, amit titán-dioxidból nyert fotokatalitikus anyaggal vonnak be, így amikor a fogantyú belsejében elhelyezett UV-lámpa kigyullad, elpusztítja a kórokozókat. A laborvizsgálatok szerint az öntisztító kilincs a baktériumok és vírusok 99,8%-át pusztította el azonnal, így jóval hatásosabb, mint mondjuk a réz, amin a tesztek alapján a koronavírus akár órákig is életképes marad.

Az egyetemisták a fogantyút egy belső generátorral is elláttak, ami képes visszanyerni az ajtó kinyitásából és becsukásából származó mozgási energiát, így külső energiaforrás nélkül is működik. A kilincsről annyit lehet tudni, hogy egy hongkongi plázában tavaly felszerelték, de sajnos arról nincs hír, hogy kereskedelmi forgalomban bárhol lehetne kapni.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.