A járvány miatt most különösen jól jönne egy ilyen öntisztító kilincs

2020 / 04 / 23 / Bobák Áron
A járvány miatt most különösen jól jönne egy ilyen öntisztító kilincs
A COVID-19 járvánnyal kapcsolatban sokszor elhangzott a jó tanács, hogy nyilvános helyeken igyekezzünk eltekinteni a berögződött szokásoktól, ne fogjunk kezet, ne álljunk egymáshoz közel, ne fogdossuk a kapaszkodót, az ajtókat pedig lehetőleg a könyökünkkel vagy a lábunkkal nyissuk ki.

Azonban bármennyire is igyekszünk változtatni a szokásainkon, a puszta akarat néhol kevésnek bizonyul. Például az ajtók esetében, amiket vagy kilinccsel vagy gombbal lehet nyitni, de mindenképpen hozzá kell érnünk. A problémára már többféle megoldás is született, például az érintés nélküli ajtónyitó, sokan pedig azt vetették fel, hogy talán érdemes lenne visszatérni a réz használatához. Ha viszont a hongkongi egyetemisták által tervezett fogantyú elterjedne, akkor egyikre sem lenne szükség.

Sum Ming Wong és Kin Pong Li a 2003-as SARS-járvány miatt kezdett azon töprengeni, hogy lehetne fertőzésmentessé tenni a sokak által használt kilincseket. A mostani COVID-19-hez sok szempontból hasonlatos betegség elsősorban a távol-keleten szedte az áldozatokat, Hongkongban például háromszázan haltak bele a járványba.

Az egyetemisták megoldása a problémára egy üvegből készült fogantyú, amit titán-dioxidból nyert fotokatalitikus anyaggal vonnak be, így amikor a fogantyú belsejében elhelyezett UV-lámpa kigyullad, elpusztítja a kórokozókat. A laborvizsgálatok szerint az öntisztító kilincs a baktériumok és vírusok 99,8%-át pusztította el azonnal, így jóval hatásosabb, mint mondjuk a réz, amin a tesztek alapján a koronavírus akár órákig is életképes marad.

Az egyetemisták a fogantyút egy belső generátorral is elláttak, ami képes visszanyerni az ajtó kinyitásából és becsukásából származó mozgási energiát, így külső energiaforrás nélkül is működik. A kilincsről annyit lehet tudni, hogy egy hongkongi plázában tavaly felszerelték, de sajnos arról nincs hír, hogy kereskedelmi forgalomban bárhol lehetne kapni.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.