Érintés nélküli ajtónyitóval lassítaná a koronavírus-járványt egy cég
2020 / 03 / 26 / perei.dora
Érintés nélküli ajtónyitóval lassítaná a koronavírus-járványt egy cég
A 3D nyomtatással készült eszköz a kilincs kiegészítője, vagyis beüzemeléséhez nem kell lecserélni a zárat. Sőt, tetszőleges dizájnt is választhatunk az ingyenes kínálatból, amit aztán már csak ki kell nyomtatnunk.

A kilincsek a lakás legszennyezettebb felületei közé tartoznak, mivel használatuk közben nemcsak saját baktériumainkat hagyjuk rajtuk, egyúttal átvesszük a hemzsegő bacilusok jelentős részét. Arról már mi is írtunk a járvány kapcsán, hogy a koronavírus napokig életképes a különböző felületeken, így többek között a kilincsen is. A Materialise nevű startup küldetése egy egészségesebb jövő felépítése, amihez egyedi, 3D nyomtatással készült nyitókarukkal kívánnak hozzájárulni; az eszköz beüzemelése nem kíván különleges szakértelmet, ahogy az eredeti kilincset sem kell lecserélni. Mindössze annyit kell tennünk, hogy a két 3D-s nyomtatott darabot csavarokkal rögzítjük a meglévő fogantyú felett:

A projekten dolgozó mérnökök kihasználták a 3D nyomtatás előnyeit, és huszonnégy órán belül létrehozták, tesztelték, illetve validálták a kéz nélküli ajtónyitót. A Materlialise a magánszemélyeket és a közintézményeket is arra buzdít, hogy ha van lehetőségük, válasszanak egy mintát ingyenes kínálatukból, töltsék le, és használják. A modellek alkalmazhatók a Multi Jet Fusion (MJF), a Laser Sintering (SLS) vagy a Fused Deposition Modeling (FDM) nyomtatókra, de első körben érdemes a céget online felkeresni, hogy minden szükséges információt megkapjunk a kilincsekről.

(Fotó: 3D Printing Industry)

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!

 

 


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!