Átlépte a 300 kilométer per órás rekordsebességet egy önvezető autó

2022 / 04 / 29 / Bobák Zsófia
Átlépte a 300 kilométer per órás rekordsebességet egy önvezető autó
Megdöntötték az önvezető autók sebességrekordját, 309,3 km/h az új csúcsteljesítmény.

A Roborace Robocarja 280,365 km/h-ás sebességgel száguldott az elvingtoni versenypályán kelet-nyugati irányban 2019. március 21-én, majd ugyanezen a 2,6 kilométeres távon visszafelé már 284,492 km/h-ás maximális sebességet sikerült elérnie. Ezzel a Robocar megdöntötte az önvezető autók sebességrekordját és egyúttal bekerült a Guinness Rekordok könyvébe is, mint a leggyorsabb önvezető autó a világon, bizonyítva, hogy az elektromos meghajtású, sofőr nélküli járművek most már képesek az egészen extrém teljesítményre is. Pedig nem is volt még olyan régen, hogy az első önvezető járművek számára rendezett versenyen, a DARPA által levezényelt Grand Challenge-en 2004-ben még egyetlen autonóm autó vagy motor sem tudott beérni a célba, így a millió dolláros főnyeremény gazdátlanul maradt a megmérettetés végén.

Idén, április 27-én Robocar rekordját is megdöntötték, méghozzá az önvezető autók januári versenyének győztese, az olasz-amerikai Polimove autója, egy Dallara AV-21-es. A jármű, amelyet a versenyre alakítottak át önvezetővé hagyományos versenyautóból, 309,3 km/h-ás átlagsebességet ért el két egymást követő próba során, amelyekben egy 1 kilométeres egyenes szakaszon kellett gyorsulnia a járműnek. A kísérletre a floridai Cape Canaveralban található Kennedy Űrközpont kifutópályáján került sor, de a mostani csúcsteljesítményt a csapat szeretné elérni egy körbe futó versenypályán is, ezért a már készülnek az ismétlésre, amit Atlantában rendeznek majd meg.

A pusztán algoritmusok irányította jármű motorját a rekordkísérlet előtt javították fel, ezért az előző verzióhoz képest 30%-kal több lóerős teljesítményre volt képes, a rekord ennek, valamint a rendkívül precíz programozásnak is köszönhető. A próba közben gyűjtött adatokat a PoliMOVE megosztja más fejlesztőkkel is, hogy ezzel is segítsék az önvezető autók fejlődését.

(Fotó: Politecnico Milano)

A Rolls-Royce repülőgépének máris sikerült megdöntenie az elektromos hajtású járművek sebességrekordját A Spirit of Innovation 623 km/h-s sebességgel repült egy múlt héten rendezett teszten a Rolls-Royce közleménye szerint.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.