Eredeti ez az óra? A blockchain megmondja
2020 / 10 / 16 / Pőcze Balázs
Eredeti ez az óra? A blockchain megmondja
A Breitling összeállt a tulajdonjogok digitális rögzítésén dolgozó Arianee-val, hogy mostantól ne egy papírfecni igazolja, hogy tíz éve a reptéren vettünk egy méregdrága órát, és nem tíz napja a távol-keleten vásároltuk meg annak az egész mutatós, de értéktelen koppintását.

Használt órát és használt autót venni szinte ugyanannyira nehéz: bármi, ami ránézésre jónak tűnik, lehet, hogy igazából egyáltalán nem az. Ráadásul míg egy állítólag százezret, valójában háromszázezret futott ötös BMW ugyan lehet, hogy kétszáz kilométer múlva megáll, de legalább nem hamisítvány, egy óránál ebben sem lehetünk biztosak, miközben nem nehéz olyan órát találni, ami drágább a néhány éves nepperautóknál. Utóbbiaknál az eredetiséget általában a vásárlásnál kapott tanúsítvánnyal igazolhatjuk. Azt néhány hét alatt ugyan nem veszíti el az ember, de egy-két költözés, vagy egy ügyesebb kisbaba rögtön meg tudja oldani, hogy ne kerüljön elő, ezzel drasztikusan csökkentve az amúgy eredeti óra értékét, vagy megnehezítve annak eladását.

A TechCrunch cikke szerint a Breitling úgy döntött, hogy ennek a nagyon régi problémának nagyon mai megoldást keres: az Arianee nevű projekttel léptek szövetségre. Utóbbi célja, hogy létrehozzanak egy

megbízható, biztonságos és anonim rendszert,

amelynek segítségével a drágább tárgyaink tulajdonjoga igazolható, és amin keresztül a márka is kommunikálhat a vevőivel a vásárlás után. Ha veszünk egy Breitlinget, az Arianee tárca appal beszkennelhetjük az igazolást, és az óra máris bizonyíthatóan eredeti, és bizonyíthatóan a mienk lesz. Az adatbázis biztonságát az szavatolja, hogy blockchainen, Ethereum alapokon működik, vagyis jelenlegi tudásunk alapján nincs az a hacker, aki szabadon garázdálkodhatna benne, vagy törölhetné azt. A megoldás úgynevezett nem helyettesíthető tokenekkel dolgozik, vagyis míg egy Bitcoin és egy másik Bitcoin pontosan ugyanolyan, addig egy Breitling és egy másik Breitling nem összekeverhetőek a rendszerben.

Ahogy a cikk kiemeli, az óra nem a nevünkhöz vagy az email címünkhöz, hanem kizárólag a tárcánkhoz kapcsolódik, így rajtunk és a csuklónkat irigykedve szemlélgetőkön kívül senki nem fogja tudni, hogy épp elvertünk pármillió forintot egy darab fémre, ami mutatja az időt. És ha végül megválnánk tőle, hogy legyen miből bevásárolni a hétvégére, akkor a vevő is nyugodt lehet, hogy nem egy thaiföldi szuvenírt vett meg tőlünk egy használtautó áráért.

(Fotó: Pixabay, QuoteInspector)


Hogyan kerül a hütte a hegyre?
Ön gondolkozott már azon, hogyan kerül egy alpesi hütte a hegy tetejére? Az alpesi kunyhók is olyan rejtélyes módon épülnek, mint a piramisok? Több száz embernek kell fát, követ és matracokat cipelnie a hegyre? Eláruljuk: nem. Tovább a cikkhez
Fordítsd a fejére a világot! Fejlessz!
A memoQ, a világ egyik vezető fordítástámogató szoftverének készítője, csapatunk közel 100 nemzetközi szakemberből áll, és folyamatosan keressük az új tehetségeket. Nézz körül az aktuális álláslehetőségek között!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.