Megalkották a viselhető 'időgépet', amivel a jövőbeli énünké válhatunk

2023 / 01 / 28 / Bobák Zsófia
Megalkották a viselhető 'időgépet', amivel a jövőbeli énünké válhatunk
Az eszközzel bárki nyolcvan évesnek érezheti magát, így az AGNES (Age Gain Now Empathy System) az empátiát és az időskori fizikai állapot jellemzőinek megértését segíti elő.

A Massachusetts-i Műszaki Egyetem AgeLab részlegén az emberi öregedés folyamatát vizsgálják, de nem pusztán a jobb megértés érdekében, hanem kifejezetten praktikus célokból: az eredményeket az idősebbek életminőségének javítására használják fel hétköznapi alkalmazások során. A fogyasztóközpontú rendszerrel az idős korral járó kihívásokat veszik górcső alá és találnak rájuk megoldásokat, üzleti partnerekkel és kormányzati szervekkel együttműködve, a kutatások pedig már 1999 óta zajlanak a laboratóriumban.

Egyre tovább élünk

Ahogy az MIT írja, a születéskor várható élettartam az elmúlt száz évben jelentős mértékben növekedett: az 1900-as évek elejének statisztikáival összehasonlítva ma már átlagban akár 30 évvel tovább élhetnek az emberek. A Berkeley Egyetem adatai szerint 1900-ban az amerikai férfiak átlagos várható élettartama 46,3 év volt, a nőké 48,3, de 1998-ra ez 73,8-ra és 79,5-re emelkedett. Az Our World in Data térképe látványosan mutatja a ma is jelentős különbségeket a világ különböző országai között: míg a fejlettebb régiókban hetven év fölött, de sok helyen nyolcvan vagy kilencven évet is eltérő szinten áll a várható élettartam, addig 50-60 év közötti várható élettartam már csak az afrikai országok lakosságára jellemző. Magyarországon az 1960-as évekbeli 68 évről 2015-re 75,7-re nőttek a számok.

Hosszabb élet, több probléma

A hosszú élet azonban olyan problémák kialakulásával jár, amelyeket kifejezetten az időskor hoz magával és ez megnehezítheti a plusz évek tartalmas kihasználását, nem véletlenül kutatja annyi cég, intézmény és magánemberek is az öregedéssel járó testi folyamatok visszafordításának lehetőségeit.

Hogyan töltjük el és hogyan hozzuk ki a legtöbbet a hosszú élettel kapott 30 éves bónuszunkból?

- teszi fel a kérdést az AgeLab és a kutatói erre a feladványra próbálnak választ találni a programok során.

Testcsere

Egyike a hasznosnak bizonyuló segédeszközöknek, amelyet a laboratóriumban fejlesztettek ki és amit 2006-os bemutatója óta számtalanszor alkalmaztak oktatási és tesztelési célokra is, az AGNES (Age Gain Now Empathy System), egy olyan hordható rendszer, ami a viselőjét egy pillanat alatt nyolcvan évessé varázsolja. A ruházat nem tartalmaz semmilyen high-tech eszközt vagy VR hozzávalót, egyszerű súlyokból és rugókból áll, amelyek rendkívül kényelmetlenné teszik a viseletét, mivel nagymértékben akadályozzák a felhasználó mozgását és egyensúlyának megtartását. A ruha a korral járó és általánosnak mondható testi változásokat szimulálja:

  • a beépített nehezékek az izmok tömegének csökkenését hivatottak reprezentálni
  • a rugók a mozgás hatótávolságának és a hajlékonyságnak elvesztését és az ízületek 'berozsdásodását'
  • a nehéz kesztyűk a végtagok érzékelésének eltompulását
  • a vattával kitömött papucsok az egyensúlyérzék bizonytalanná válását utánzzák

Az AGNES-t viselők egy hetven/nyolcvan éves ember bőrébe bújhatnak és megtapasztalhatják, hogy milyen egyre erőtlenebbé váló fizikai képességekkel kivitelezni a hétköznapi feladatokat, például a vásárlást vagy közlekedési eszközökön történő utazást. A ruházatot az MIT egy empátiát növelő eszközként definiálja, ami a kutatóknak és a diákoknak segít betekintést nyújtani abba az állapotba, ami az ilyen korú embereket általában jellemzi és sok esetben használták már fel tervezők és mérnökök is a munkájuk során, hogy "jobban megértsék a fizikai és társadalmi világot a jövőbeli énjükként" és ezáltal hatékonyabb termékeket és szolgáltatásokat tudjanak fejleszteni az idősebbek számára.

A rendszer, amelyet legutóbb Chris Hemsworth viselt a National Geographic és a Disney+ dokumentumsorozatában, a Limitlessben, csak egyike az AgeLab projektjeinek, amivel az idősebb emberek számára kényelmesebb életfeltételek megteremtését próbálják elősegíteni, emellett kevésbé fizikális, inkább pszichológiai jellegű vizsgálatokat is folytatnak a témával kapcsolatban. Felméréseket végeznek például a diákok hitelfelvételi szokásairól és ennek a nyugdíjazásuk idejére való spórolással kapcsolatos hatásáról és az emberek azon tendenciájáról (illetve ennek hiányáról), hogy időben félretegyenek az aktív munkával töltött évek utáni életszakaszukra.

(Fotó: MIT AgeLab)

Egy 45 éves férfi a fejébe vette, hogy visszafiatalodik 18 évessé - egy év után már látszik az eredménye Bryan Johnson évente mintegy kétmillió dollárt, azaz hétszázmillió forintot költ rá, hogy legyőzze az idő vasfogát.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.