Óriásit estek a Facebook részvényei, a piac nem igazán hisz Zuckerberg teljesítményében és víziójában

2022 / 10 / 29 / Pőcze Balázs
Óriásit estek a Facebook részvényei, a piac nem igazán hisz Zuckerberg teljesítményében és víziójában
Negyedével csökkent a Facebook anyavállalata, a Meta részvényeinek az ára egyetlen nap alatt. A háttérben a nehéz gazdasági környezet mellett a Mark Zuckerberg metaverzumával kapcsolatos kételyek is állnak.

Hatvanötmilliárd dollárral ér kevesebbet a világ legismertebb közösségi vállalata, mint néhány órával korábban, miután megosztották a negyedéves eredményeiket a nyilvánossággal - számolt be az Ars Technica. A hír megjelenése után a papírok értéke még tovább esett, végül a nap végén huszonöt százalékos mínuszban állt meg. A most nyilvánosságra hozott információk közül a befektetők, illetve a piac számára a legfontosabbak, hogy a Meta árbevétele ugyan csak négy százalékkal csökkent, a szakértők által várt öt százalék helyett, ám a nyereség mindössze feleannyi lett, mint tavaly ilyenkor, kilenc helyett négy és félmilliárd dollár. Ezek mellett a számok mellett látszik csak igazán, hogy mennyire sok is az a tízmilliárd dollár, amit a metaverzummal kapcsolatos fejlesztésekre szán jövőre Mark Zuckerberg. A Forbes emlékeztet rá, hogy az alapító vagyona valamivel több mint egy év alatt százharminc milliárd dollárról negyvenhét milliárdra apadt.

A Meta vezetésének egyszerre három fronton kell küzdenie, és egyiken sincs könnyű dolga

Ahogyan az a pénzügyi eredményeken is látszik, a romló gazdasági kilátások negatívan befolyásolják, hogy a cégek mennyit hirdetnek náluk. Ha ez nem lenne elég, akkor a héten az Apple is megérkezett Menlo Parkba egy hatalmas számlát lobogtatva: Tim Cookék mostantól be szeretnék szedni a harminc százalékos részüket azután, ha valaki a bejegyzései kiemeléseiért fizet a mobilján a Facebookon vagy az Instagramon. Korábban nem piszkálták ezzel Zuckerbergéket, akik most jogosan mutatnak rá, hogy az Apple nemrég még büszkén hirdette, hogy nem "adóztatja meg" az appfejlesztők reklámbevételeit.

De hirdetéseket természetesen csak akkor lehet értékesíteni, ha van, aki megnézze azokat, vagyis a Metának gondoskodnia kéne arról, hogy a TikTok és más platformok előretörése közben megtartsa, esetleg növelje a felhasználói táborát. Ezzel kapcsolatban jó hír Zuckerbergéknek, hogy már kétmilliárdan használják havonta az Instagramot, de korábban írtunk róla a Rakétán, hogy a piac mennyire kritikus tud lenni, ha a növekedés lassulását tapasztalja egy szolgáltatásnál, mint a Facebook esetében az idei második negyedévben.

Ami pedig a hosszútávú terveket, azaz a metaverzum építését-épülését illeti, az ezzel foglalkozó, Reality Labs nevű szervezeti egységük kevesebb mint háromszázmillió dollárnyi bevételt, ezzel együtt 3,7 milliárd dollár veszteséget termelt. Ugyan a legújabb VR-sisakjuk, a Quest Pro figyelemre méltó mérnöki teljesítmény, ahogyan a Microsofttal való együttműködésük is zseniális húzásnak bizonyulhat, de változatlanul kérdés, hogy okos döntés volt-e feltenni a vállalat jövőjét a metaverzum lassan valóra váltható, bizonytalan víziójára, különösen, ha az a jelenlegi, égető feladatokról vonja el a vezetők figyelmét.

(Borítókép: Abdulhamid Hosbas/Anadolu Agency via Getty Images)

Egy korszak vége: nem növekszik tovább a Facebook felhasználók száma Egyelőre a metaverzum-tervek is inkább viszik, mint hozzák a pénzt.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.