Ezen a térképen szinte valós időben lehet követni az orosz csapatok mozgását

2022 / 02 / 22 / Bobák Áron
Ezen a térképen szinte valós időben lehet követni az orosz csapatok mozgását
Vlagyimir Putyin hétfőn utasította az orosz hadsereget, hogy vezényeljenek csapatokat az ukrajnai szakadár területekre, amelyek függetlenségét korábban egy tévébeszédben ismerte el.

Amíg ötven éve, a vietnámi háborúban még az számított újdonságnak, hogy a televízió a helyszínről közvetítette az eseményeket, 2022-ben odáig jutottunk, hogy a Twitteren, a YouTube-on vagy adott esetben a TikTokon közzétett videóknak köszönhetően szinte élő egyenesben követhető az ukrajnai konfliktus kibontakozása. A közösségi médiában megjelenő híreket persze még akkor is érdemes fenntartással kezelni, ha első látásra teljesen meggyőző videókról vagy fotókról van szó, így a Centre For Information Resilience nevű szervezet munkássága különösen hiánypótlónak minősül.

A kifejezetten az álhírek leleplezésére létrehozott nonprofit szervezet egy olyan térképet alkotott, amelyen az igazoltan hiteles, műholdfelvételekkel összevetett fotók és videók alapján szinte valós időben értesülhetünk az orosz csapatok mozgásáról és a határmenti területeken történt kirívó eseményekről. A helyzetjelző ikonokra kattintva megnyílik egy hosszabb leírás, amelyben láthatjuk, hogy mikor és mi történt, emellett a fotó vagy videó készítésének helyét és pontos koordinátáit is megjelölik. A különböző színek az alábbiakat jelölik:

  • a zöld helyzetjelzők a katonai egységeket
  • a kék helyzetjelzők a műholdas képeket
  • a sárga helyzetjelzők az egyéb objektumokat, például rádiós átjátszóállomást vagy katonai tábort
  • a piros helyzetjelzők pedig az incidenseket, például robbantást vagy bombázást

Ezekből egyelőre keveset láthatunk a térképen, noha az ukrajnai szakadár területek felügyeletét ellátó OSCE a legutóbbi jelentésében már arról számolt be, hogy jelentősen megnövekedett a fegyveres konfliktusok száma.

Frissítés 2022. 02. 24: A Liveuamap térképén már látszik a háború

A Centre For Information Resilience térképénél sokkal gyorsabban frissül, így az orosz csapatok mozgásán kívül már jónéhány háborús cselekmény is látható a Live Universal Awareness Map térképén, amely szintén a Twitteres bejegyzések alapján igyekszik minél teljesebb képet adni a konfliktuszónákban zajló eseményekről. "A Liveuamapnál saját szoftveres eszközöket használunk, például a webet figyelő mesterséges intelligenciát, hogy megtaláljuk a legfontosabb híreket, amelyeket szakértő elemzőink ellenőriznek" - írják a módszerükről, hozzátéve, hogy eztuán egy szerkesztői csapat dönt arról, hogy milyen információk kerülnek ki a térképre. A térkép böngészőből és applikáció formájában is elérhető, amit Androidra innen, Apple-készülékekre pedig innen lehet letölteni.

Félő, hogy a következő napokban ez tovább fog növekedni, ugyanis a BBC beszámolója szerint Vlagyimir Putyin hétfőn bejelentette, hogy Oroszország - a világon elsőként - független államként ismeri el az Ukrajna keleti részén fekvő szakadár területeket, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságot, amivel semmissé tette a 2014-ben elfogadott Minszki Egyezményt. Az orosz elnök a beszédében felszólította Ukrajnát, hogy fejezzék be a szakadár területek elleni támadásokat, emellett azt is hozzátette, hogy "Ukrajnában soha sem volt hagyománya a valódi államiságnak" és "a modern Ukrajnát Oroszország teremtette meg".

A Reuters szerint Putyin nem sokkal később írásban utasította a honvédelmi minisztériumot, hogy csapatokat küldjenek a két szakadár államba, akiknek az orosz álláspont szerint a "béke fenntartása" lesz a feladatuk. Bár jelen pillanatban még nem lehet pontosan tudni, hogy az orosz katonai egységek átlépték-e már az ukrán határt, de minden bizonnyal csak idő kérdése, hogy ez megtörténjen.


Ukrajnában már elkezdték kiképezni a civil lakosságot egy esetleges orosz offenzívára készülve (Fotó: Ali Atmaca/Anadolu Agency via Getty Images)

A nyugati országok egyöntetűen elítélték Oroszországot, mind az Európai Unió, mind pedig az Egyesült Államok kemény szankciókat helyezett kilátásba. Joe Biden amerikai elnök már be is jelentette, hogy egy frissen kiadott elnöki rendeletben megtiltotta, hogy amerikaiak bármilyen gazdasági viszonyt ápoljanak a két szakadár régióval, míg Lizz Truss brit külügyminiszter szerint országa az Európai Unióval egyeztetve készül szankciókat hozni Oroszországgal szemben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Putyin bejelentését úgy kommentálta, hogy azzal Oroszország megsértette szuverenitásukat és területi integritásukat, ennek következtében pedig - több másik országgal együtt - az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását kezdeményezték. Bár az ülésre még az éjszaka során sor kerül, ám mivel az ENSZ BT-ben Oroszország vétójoggal bír, így kizárt, hogy bármilyen határozatot elfogadjanak a kialakult helyzettel kapcsolatban.

(Borítókép: Orosz harckocsi a Nyugati Katonai Körzetben február 18-án, Fotó: Russian Defence Ministry/TASS via Getty Images)

Ha a légierőn múlik, nem kérdés, hogyan végződne egy orosz-ukrán konfliktus A két ország légierejét összehasonlítva a számok és a technika is egyértelműen az oroszok mellett szól, akik egy Ukrajna elleni támadás esetén akár napokon belül teljes kontrollt szerezhetnének az ország légtere felett, azonban az öregedő ukrán légvédelem még ilyen jelentős túlerőnek is komoly fejfájást okozhatna.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.